Ledare: Hej mitt vinterland!

Äntligen vinter! Förlåt? Nej, det knarrar inte under mina fötter heller än. Andedräkten är fortsatt osynlig, luften fuktig och pjäxorna samlar damm i skrubben.

Här i Stockholm brukar SMHI, rent statistiskt, utropa vinter den 6 december. Motsvarande datum för Kiruna är 10 oktober, för Östersund 4 november – och malmöiterna får vintervänta ända till 7 januari. Då utgår man från den meteorologiska definitionen av vinter, som kräver fem på varandra följande dygn med en medeltemperatur under nollan. (Skulle det efter dessa fem dagar komma en rejäl värmebölja med, säg, 15 plusgrader anses det fortfarande vara vinter – vi kan ju inte hålla på och hatta fram och tillbaka mellan årstiderna.)

I Utemagasinet utropar vi vinter för alla läsare, oavsett postadress, i slutet av oktober – då nummer 11 sprids över landet. Vintern sträcker sig sedan fyra nummer framåt, med vårvintern som skön final, tills vårinspirationen tar över helt i början av april. Till skillnad från SMHI utgår vi från faktorer som längtan, drömmar, resvanor och ligger gärna steget före.

Vintern har sina inbitna fans, jag är ett, men den kan ju vara både nyckfull och krävande. Tröskeln till naturen och friluftslivet höjs i takt med sjunkande temperaturer, tilltagande nordanvind och svällande snötäcken. Men den som trots allt tar sig ut belönas tusenfalt – med den där känslan av att livet rusar i ådrorna och att bastu och öl är mänskliga rättigheter.

Den här vintern kommer vi att satsa lite extra på att sprida just den känslan. Målet är att inspirera till fler och bättre utetimmar, för både redan övertygade vinterfans och smånyfikna skeptiker. Allra först vill vi ta dig med på topptur i fluffiga berg – aktiviteten som fick flest röster i kategorin ”saker jag inte gör idag men gärna vill testa” i Utemagasinets läsarundersökning. På sidan 24 tar vår skickliga skidfotograf Mattias Fredriksson rygg på guiden Christina Lusti, som tipsar om allt från teknik och känsla till utrustning och vintervänliga snacks. Därefter (sidan 32) får du stifta bekantskap med årets nyheter i kategorin lätta topptursskidor, som Sara Sandberg och hennes testgrupp har utvärderat exklusivt för Utemagasinet. Är du mer inne på att hyra eller låna skidor? Läs testet ändå – mellan raderna får du lära dig en hel del om olika åkstilar, preferenser och möjligheter.

Äntligen vinter, alltså. Men det betyder inte att vi fryser ner hela tidningen och tinar upp den först till våren. Vissa inslag, som artikeln om kartor på sidan 44, är inte knutna till någon speciell årstid. Och barmarksvurmare lär få sitt lystmäte på sidan 50, där Linda ”jag-kan-själv” Åkerberg vandrar till Everest Base Camp utan vare sig guide, bärare eller fet plånbok.

Hoppas du gillar mixen!