Sveriges bästa boenden 2018

Tävlingen är uppdelad i sex kategorier. Vinnarna i Mat, Natur/Kulturupplevelse och Hållbarhet utsågs av en jury. I kategorin Gästernas val är det, som namnet avslöjar, gästerna som har röstat på sin favoritanläggning. Gästernas val är upp delat i tre utmärkelser: Vandrarhem/Hotell, Fjällstation och Fjällstuga.

KATEGORI: GÄSTERNAS VAL/VANDRARHEM/HOTELL/B&B
Delas ut till det boende som fått flest gäströster räknat på antalet gäster.

 

GULD: STF Åre/Södergården Vandrarhem, Jämtland
Motivering: STF Södergården är det enda astma och allergivänliga boendet i Norden. En plats där alla kan koppla av och slipper oroa sig för sin egen hälsa eller andras. Förutom att gården ligger i en sagolik vacker natur, i klassiska Åre, med närhet till skidåkning och vandring, ser värden Eva till att alla trivs och har det bra. Det känns som att återvända hem till en släkting varje gång man kommer dit! 

SILVER: STF Möja Vandrarhem, Stockholms Skärgård, Uppland

BRONS: STF Gällnö Vandrarhem, Stockholms Skärgård, Uppland 
(vann guld 2014, silver 2016, brons 2015 och 2017)

 

KATEGORI: GÄSTERNAS VAL/FJÄLLSTATION
Delas ut till den fjällstation som fått flest gäströster räknat på antalet gäster.

 

GULD: STF Helags Fjällstation, Härjedalen (vann brons 2015, 2017)
Motivering: Vid foten av den 1 797 meter höga Helagstoppen ligger fjällstationen som år efter år får beröm av sina gäster för det fantastiskt trevliga bemötandet och den genuina atmosfären. En gäst konstaterade: ”Efter en härlig vandring, bastu, en god middag och en god natts sömn med renarna nosande utanför, vaknar man upp till Helags sagolika massiv. Kan inte bli bättre.”. Vi kan inte annat än hålla med.  

SILVER: STF Hemavan Fjällstation, Lappland 

BRONS: STF Storulvån Fjällstation, Jämtland 

 

KATEGORI: GÄSTERNAS VAL/FJÄLLSTUGA
Delas ut till den fjällstuga som fått flest gäströster räknat på antalet gäster.GULD: STF Tarfala Fjällstuga, Lappland
Motivering: Stugan är belägen intill en glaciärsjö, omgiven av några av Sveriges högsta berg med de vackraste vyerna. Trots trötta ben och utmanande natur brukar stämningen bland gästerna vara på topp. Stugvärden sedan 17 år Lars ”Tarfalalasse” Häger gör sitt jobb med bravur. Lovorden haglar, ”Bästa stugvärden”, ”Lasse gick rakt in i våra hjärtan”, ”Enastående”, ”Enorm kunskap”, ”Lars borde få en särskild utmärkelse” ” Vederkvickta och inspirerande gav vi oss av på nya äventyr”. Lägg sedan till att det finns lånetofflor och det är spång hela vägen till dasset så förstår ni att detta är en riktig pärla.

SILVER: STF Alesjaure Fjällstuga, Kungsleden, Lappland

BRONS: STF Abiskojaure Fjällstuga, Kungsleden, Lappland

  

KATEGORI: MAT
Delas ut det boende som bjuder på en särskilt kulinarisk upplevelse.

 

GULD: STF Grimsnäs Herrgård B&B, Småland (vann silver 2017)
Motivering: Maten på Grimsnäs Herrgård lagas enligt gamla traditioner och klassiska recept. Herrgårdens köksmästare Sune lagar småländska delikatesser med stort hjärta och använder gärna råvaror från bygden. Med tidigare nomineringar i ryggen visar Grimsnäs att de håller hög kvalitet år efter år.

SILVER: STF Vickleby/Bo Pensionat, Öland  

BRONS: STF Blåhammaren, Jämtland
(guld 2015 & 2017, silver 2014 & 2016 i kategorin Gästernas Val) 

 

KATEGORI: NATUR- & KULTURUPPLEVELSE
Delas ut det boende som erbjuder en natur- och/eller kulturupplevelse utöver det vanliga.

 

GULD: STF Persåsen Hotell/Vandrarhem, Jämtland
Motivering: På Persåsen är de nordiska träslagen i centrum. Här bor gästerna i samklang med naturen i timrade stugor eller rum inredda i olika träslag. Upptäck träverkstaden och den unika träutställningen, eller passa på att upptäcka Sveriges fäbotätaste område. Eller vad sägs om att besöka Sveriges djupaste klyftgrotta? På Persåsen bjuder familjen Wikner på natur- och kulturupplevelser som sätter stort avtryck.  

SILVER: STF Svartsö Vandrarhem, Stockholms skärgård, Uppland (vann brons förra året i samma kategori och i gästernas val 2016)

BRONS: STF Årås Vandrarhem, Västergötland

 

KATEGORI: HÅLLBARHET
Delas ut det boende som skapar ett fantastiskt boende och upplevelser med hållbarhet i fokus.

 

GULD: STF Tåtorp Göta Kanal Vandrarhem, Västergötland
Motivering: På Tåtorp lever du lite extra miljövänligt hos Margareta och Jonas. Du bor i vackra ekohus i trä, inredda och målade med miljövänliga material och färger. Frukosten består av väldoftande nybakat bröd med ost, salami, mjölk, yoghurt, ägg och tomater från lokala producenter. Tåtorp är platsen för den som både vill bo och äta ekologiskt i en vacker Göta kanal-miljö. 

SILVER: STF Lugnåsberget Vandrarhem, Västergötland 

BRONS: STF Kungsgården Långvind Hotell och Vandrarhem, Hälsingland
(vann silver i kategorin Gästernas val 2017)