9 fjällhotell att längta till


9 fjällhotell att längta till
Foto: Storhogna Högfjällshotell / Håkan Wike

1. STORHOGNA HÖGFJÄLLSHOTELL, HÄRJEDALEN

Läget: Storhogna Högfjällshotell & Spa ligger i Vemdalen, på 755 meter över havet, och har bara ett par ynka meter ut till både slalombacke och längdspår. Reser hit gör du enklast med bussen Härjedalingen eller tåg. Natt- och dagtåg går till Röjan station, därifrån tar transferbussen cirka 20 minuter.

Stället: Hotellet öppnade 1966 och ända sedan dess har fokus legat på att skapa en genuin och rofylld miljö. Det är känt för sin fina vinterträdgård, med en naturliga bäck med öring och röding. Storhogna stoltserar även med fjällvärldens första spa, och boende på hotellet har tillgång till ledarledda träningspass. På Fjällvistet ett par hundra meter bort finns vedeldad bastu, varm bubbelpool utomhus och kallkälla.

Aktiviteter: Sju mil längdspår runt knuten, turåkning på fjället och utförsåkning.

Turtips: Den mest populära turen vid Storhogna är Högfjällsrundan med stopp på den populära våffelstugan Samesvistet – cirka tio kilometer. Turen startar med 500 meter rakt uppför tills du kommer till Örnstenen, där du svänger höger och glider fram på längd-, tur- eller skejtskidor över ett böljande högfjäll. Efter sex kilometer kommer du fram till Samevistet. Här är det ofta vindstilla i skydd av gran och björk och stugan besöks av både stora och små fjällgäster.

Vill du åka lite längre kan du testa den 19 kilometer långa turen Storhogna – Bräckvallen – Jo Ols Karinvallen. En vacker tur i lätt terräng, mestadels över kalfjäll, och du passerar inte mindre än fem gamla fäbodvallar.

Mer info: storhogna.se 

9 fjällhotell att längta till
Foto: Lotta Kindlund

2. LÖVÅSGÅRDENS FJÄLLHOTELL, DALARNA 

Läget: Lövåsgårdens Fjällhotell ligger vid fjällfoten på 804 meter över havet, 12 kilometer söder om Grövelsjön i norra Dalarna. Du har nära till både fina längdspår och mjuka fjäll. Smidigast är att ta sig till Lövåsgården med bil, men prova tåget till Mora och buss därifrån. Hotellet löser sedan transport från busshållplatsen, som ligger tre kilometer bort.

Stället: Här njuter du på ett klassiskt fjällhotell med anor från 40-talet. Helpension eller självhushåll, valet är ditt. Trerätters värdshusmiddag med smaker från vildmarken rekommenderas! Sedan ser du solen gå ned bakom de norska fjällen från din plats i badtunnan eller på bastulaven.

Aktiviteter: I Grövelsjöfjällen finns drygt 10 mil preparerade spår som leder både ut på fjället och runt i närområdet, plus många mil utflyktsspår där hundar och pulkor är välkomna. Här kliver du på spåret direkt på gårdsplanen vid hotellet. Vill du ta turskidorna upp på fjället så är du där på 10–15 minuter. Snöskoturer och kite finns att testa.

Turtips: En klassiker som passar de flesta är att skida till Oskarstugan och stanna till för en fika, det är cirka åtta kilometer fram och tillbaka från Lövåsgården. Vill du ta en längre tur fortsätter du vidare till Dalarnas högsta topp Storvätteshågna – det blir en rejäl dagstur på 22 kilometer med fantastiska vyer över både svenska och norska fjäll. En kortare tur på snöskor går till Lillvätteshågna, cirka 12 kilometer.

Mer info: lovasgarden.se 

9 fjällhotell att längta till
Foto: Rickard Bergstedt

3. FJÄLLBÄCKEN LODGE, HÄRJEDALEN

Läget: Den här lodgen är lite hemligt belägen i fjällbjörksbältet ovanför Bruksvallarna i Funäsfjällen, Härjedalen. Här bor du väglöst mitt ute i snön, med kryssmarkerad vinterled som enda kommunikation. Nå Funäsdalen med tåg, buss, bil eller flyg. Tåget stannar i Sveg och därefter tar du dig vidare med buss eller hyrbil. I Bruksvallarna hämtar Fjällbäcken upp dig med bandvagn eller skoter.

Stället: Fjällbäcken Lodge har anor från mitten av 1800-talet. Lodgen tar bara emot ett sällskap åt gången på minst sex och maximalt 35 personer, vilket ger gruppen en personlig upplevelse. Fokus ligger på lokalt producerad mat och i matsalen serveras trerätters om kvällarna. Efter uteturer kan du vila musklerna i jacuzzi och vedeldad bastu.

Aktiviteter: Här kan ordnas gourmetturer till fjälls, där traktens specialiteter avnjuts i snön. Den på skidor kan välja mellan toppturer, turskidor, längd och puderjakt. Skotersafari och isklättring är också populärt.

Turtips: Jon Wagenius, som driver Fjällbäcken och Äventyrsbolaget Strapatser, guidar gärna sina gäster på topptur till Skarvarna. Från lodgen åker du skoter i sex kilometer och parkerar rakt nedanför Stor-Skarven. Gå upp i sadeln mellan Stor- och Lill-Skarven och ta sedan höger upp mot Stor-Skarvens topp. Om du når till högsta punkten (1 260 m ö h) startar du med att staka dig de första metrarna från toppen och söderöver. Sedan är det lätt lutning i 400–500 meter innan själva åket börjar. Ju längre åt höger, desto flackare – och ju längre åt vänster, mot klipporna, desto brantare. Så småningom kommer du ned på en sadel och därifrån blir det magpirr. Håll koll på lavinprognosen!

Mer info: fjallbacken.se 

9 fjällhotell att längta till
Foto: Borgagården

4. BORGAGÅRDEN, LAPPLAND

Läget: Borgagården är en liten pärla i Borgafjäll, södra Lappland, med Dorotea som närmaste stad tio mil bort. I denna vackra fjällvärld kan du räkna med att slippa trängsel. Bil är mest praktiskt men du kan också ta tåget till Östersund och sedan buss till Borgafjäll.

Stället: En stugby med nya ägare som har stora ambitioner. Här finns 13 stugor och en huvudbyggnad med en restaurang som blickar ut över vackra Borgahällan och Borgasjön. I källaren finns en gedigen fjällpub med vilda western-känsla. Nere vid sjön hittar du en vedeldad bastu.

Aktiviteter: På vintern är det fokus på toppturer, catski, heliski, kiteskola, skoteruthyrning och guidade skoterturer.

Turtips: Ta en skotertaxi över Borgasjön, och på med stighudarna för att topptura upp på den mäktiga Borgahällan, 1 039 meter över havet. Det är den mest distinkta fjälltoppen i området och dess väldiga bergssida kan både skrämma och locka. Från toppen får du en magisk utsikt över Klöverfjället. Avsluta med ett skogsåk i garanterat orört puder, om du är lagd åt det hållet.

Mer info: borgagarden.se 

9 fjällhotell att längta till
Foto: Anette Andersson / STF

5. BLÅHAMMAREN, JÄMTLAND

Läget: STF Blåhammaren ligger på kalfjället i västra Jämtland, 1 086 meter över havet. Här blickar du mot Helags och Sylmassivet i söder och den norska fjällvärlden i väster. Stationen ligger i väglöst land – du tar dig hit på skidor från Storulvån, Rundhögen eller Storvallen. Tåg går till Åre/Duved, busstransfer vidare fixar Wänseth Buss.

Stället: Svenska turistföreningens minsta, men också högst belägna, fjällstation. Här har nog ingen gäst något emot att vara inblåst (vilken sker ibland, därav stationens smeknamn Blåsis), tack vare den himmelska maten och fjällens längsta bastuvy.

Aktiviteter: Blåhammaren utgör ett hörn av klassikern Jämtlandstriangeln. Här är det turskidor som gäller på vintern och det finns gott om dagsturer att välja mellan.

Turtips: En favorit är att skida runt Kläppen genom att ta leden mot Storerikvollen, för att sedan lämna leden och följa trädgränsen runt Kläppen. Du får fin björkskogsåkning och Kläppen visar sig förvånansvärt storslagen från den vinkeln. Turen avslutas med en rejäl stigning tillbaka upp mot stationen. Längd cirka 10–20 kilometer, beroende på hur långt ned mot Enan du håller dig.

Mer info: svenskaturistforeningen.se 

9 fjällhotell att längta till
Foto: Copperhill Mountain Lodge / Tomas Ärlemo

6. COPPERHILL MOUNTAIN LODGE, JÄMTLAND

Läget: Copperhill ståtar på toppen av Förberget i jämtländska Åre, med stora skidbackar alldeles runt knuten och ljuvlig utsikt. Hit kör du med bil ända fram till porten, om du inte hellre tar tåget till Åre och buss därifrån till Björnen.

Stället: Detta designhotell är arkitektritat och smäckert, men inte utan charm för det. Här blir det lyxigt fjällmys med prisbelönt spa, omtalad restaurang och en loungebar som är perfekt för afterski.

Aktiviteter: Vintergäster har ski in–ski out till hela Åres skidsystem och Åre Björnens längdskidåkning finns alldeles i närheten.För den som vill finns guidefirmor och uthyrning av all slags utrustning i Åre, och möjligheter att testa allt från hundspann till toppturer.

Turtips: Fäbodturen på 12,7 kilometer startar vid Åre Björnen. Leden är kuperad med ungefär 300 meters höjdskillnad via Långmyren, Vikavallen, Björnängsvallen och Fröå gruva. Stanna till på Bergsstugan Fröå gruva och njut av våfflor eller fika. Fortsätt sedan de fyra kilometrarna tillbaka till Åre Björnen.

Mer info: copperhill.se 

9 fjällhotell att längta till
Foto: Mikael Bertmar

7. FJÄLLNÄS, HÄRJEDALEN

Läget: Fjällnäs ligger 820 meter över havet i Tänndalen, Härjedalen. Hotellet ligger lugnt och lite avskilt, omringat av vacker natur. Det är vanligast och enklast att ta sig hit med bil. Bussen Härjedalingen trafikerar Stockholm-Funäsdalen med vissa avgångar som går ända upp till Fjällnäs. Östersund ligger 25 mil bort och därifrån gäller taxitransfer eller hyrbil.

Stället: Fjällnäs är Sveriges äldsta fjällhotell, öppnat 1882. Det är exklusivt, men samtidigt ombonat och mysigt. På Mii Gullo Spa finns behandlingar och bad; i restaurangen lagas och serveras lokala råvaror.

Aktiviteter: Njut av fjällvidder som lämpar sig för turskidåkning och slå kurs mot fikastugor på högfjället. Fjällnäs är också en del av Nordic Ski Center, med ett av världens längsta spårsystem – 300 kilometer pistade och välskyltade längdspår som går genom såväl högfjällsterräng som dalgångar och björkskog. Det finns gott om guidade turer att välja mellan samt isfiske, isklättring, topptur med guide och lavinkurser.

Turtips: 18 fina kilometer hittar du mellan Fjällnäs och Bruksvallarna, via Svalåtjärn. Turen går över öppna och fina fjällvidder. Du tar dig brant uppför genom fjällbjörkskogen och över fjället till Svalåtjärn. Därifrån vidare norr om Stor-Skarven, via Knallens toppstuga. Utsikten från toppstugan är värd mödan! Nedför Knallen följer du först Nordic Ski-leden och kryss-leden 1,5 kilometer rätt norrut och fortsätter sedan kryssleden nedåt i rät vinkel åt höger. Följ därefter ett spår utför, ända ned till skidbussens hållplats.

Mer info: fjallnas.se 

9 fjällhotell att längta till
Foto: Hotell Kittelfjäll

8. HOTELL KITTELFJÄLL, LAPPLAND

Läget: Hotell Kittelfjäll är hjärtat i den lilla byn Kittelfjäll, med närhet till såväl restauranger och matbutik som skidsystem. Hit tar du dig med bil eller direktbuss från Stockholm, alternativt Lapplandspilen från Stockholm och Norrlandskusten.

Stället: Ett klassiskt skidhotell, enkelt och familjärt. Det har nya ägare och genomgår under hösten renoveringar och ska få ett rejält ansiktslyft. Ledordet är vardagsrumskänsla, med restaurang, bastu och badtunnor som sköna förströelser.

Aktiviteter: Turåkning i högfjäll, längdspår och fina pister. Även om Kittelfjäll främst är känt för offpist och heliski, finns här också gott om barnbackar och familjeaktiviteter. Snöskor kan hyras på plats.

Turtips: Ta liften direkt upp på fjället för en fin tur uppe på Kittelfjälls östsida. Härifrån kan du fortsätta upp på sadeln, en förlängning av själva Kittelfjället. Där blickar du ut över hela Vojmådalen samt Girifjället och Marsfjället. Åket sträcker sig från toppen ända ned i dalen. Avsluta i konsumravinen, som mynnar vid affären – därifrån får du promenera en kilometer tillbaka till hotellet.

Mer info: hotellkittelfjall.com 

9 fjällhotell att längta till
Foto: Lapland Resorts

9. LÅKTATJÅKKO, LAPPLAND

Läget: Sveriges högst belägna fjällstation vilar 1 228 meter över havet, nio kilometer från Björkliden. Ta dig smidigt till Björkliden med tåg eller buss, alternativt egen bil. Därifrån är det skidor, bandvagn eller skoter som gäller för att nå Låktatjåkko.

Stället: Låktatjåkko Fjällstation är en speciell plats, tack vare sitt läge. Här finns 18 sängplatser och en restaurang som serverar närproducerad norrländsk middag. Efter en skön bastu njuter du vidare i Sveriges högst belägna bar.

Aktiviteter: Här är det toppturer på skidor och skoterturer som gäller. Kombinera med Björkliden om du också vill testa hundspann, snöskovandring eller liftburet.

Turtips: Börja dagen med ett åk i klassiska pumphusbacken där den gamla liften från 90-talet fortfarande är fastfrusen i glaciären. Ta sedan på dig stighudarna och traska upp på själva Låktatjåkka på 1 404 meter över havet. Åk i riktning mot Kopparåsen, nedför den breda bergssidan som börjar flackt för att sedan bli brantare mot slutet. Ta dig ned i rännan eller håll dig uppe på höjden, beroende på lavinfaran. Lavinutrustning och god kunskap, alternativt en guide, är ett måste! Avsluta i den vackra björkskogen, ned till Kopparåsen.

Mer info: bjorkliden.com/resa-bo/laktatjakko 

Recept: Så gör du bästa varma chokladen