5 fina upplevelser i Norge

1. Fjällvandring
Norge har så enormt mycket fin vandring att det är svårt att välja. En favorit är den så kallade Trekanten i Rondane. Där finns storslagna fjäll och just denna tur är något av en klassiker. Lägg fyra-fem dagar på att upptäcka området och slå upp tältet efter behag. Trekanten är ett bra val för nybörjaren, men viktigt att tänka på är att terrängen är blockig och stökig på sina ställen. Naturen är vild med flera fjäll på över 2000 meter. 
Hit kommer du med tåg till Oslo och sedan vidare med tåg till Otta. Därifrån blir det lokalbuss till Spranget.

2. Nordlandsbanen
Nordlandsbanen är unik eftersom det är den enda norska järnvägen som passerar polcirkeln. Sträckan är 729 kilometer lång och går mellan Trondheim och Bodø. Den är känd för att susa förbi vackra landskap som skiftar från typiska kustlandskap till små byar och höga bergspassager. I maj 2018 utsåg den engelska tidningen The Guardian Nordlandsbanen till en av världens 18 bästa tågresor.

3. Norrskenet
Nordnorge ligger precis under det som man kallar för norrskenets oval, vilket innebär att det endast finns ett fåtal platser i världen där man kan uppleva norrsken så tydligt som här. Fenomenet ses enklast under vintermånaderna från september till april, när himlen är kolsvart.

4Kystriksveien och Helgeland
Söderut från Bodø finns Kystriksveien med Norges största skärgård. Kustvägen sträcker sig genom Helgeland, ända ner till Steinkjer, och utmed de 650 kilometrarna finns många intressanta platser att upptäcka – från världsarvet Vegaøyene, Norges näst största glaciär Svartisen, världens starkaste malström Saltstraumen till hålet i det säregna fjället Torghatten. Kystriksveien går att uppleva i bil eller med cykel och kan exempelvis kombineras med en ö-luff.

5. Romsdalen
Slå upp tältet på campingen i  Åndalsnes  och gör fina dagsturer i det vackra området. Den mest spektakulära och kända vandringen är Romsdalseggen. Den är runt 10 kilometer lång och tar fem–sju timmar. Det finns tre olika turer att välja på: en lätt, en medelsvår och en tuff som kräver guidning.  Du kan ta tåget ända fram till Åndalsnes via Oslo eller Trondheim till Dombås där du byter till den kända Raumbanen. Det är en spektakulär tågresa – så dramatisk att den fanns med i kulisserna till Harry Potter-filmen Halvblodsprinsen!