Världens plattaste maraton

En fjord belagd med glittrande blankis kan ge olika associationer. Många tänker nog på härliga långfärdsskridskoturer, andra på halkkörning eller dubbdäckstest. Och så har vi dem som tänker på maratonlöpning.

Den 16 mars arrangeras Frozen Lake Marathon – världens första VM i islöpning, enligt arrangörerna – på Tisleiafjorden nära Hemsedal i Norge. Initiativet kommer från dubbskospecialisten Icebug och dess eventchef Jonas Svengård, som vill skapa en unik naturupplevelse och rucka lite på våra vanliga springmönster. Äventyrslystna löpare kan välja mellan full och halv maratondistans, alltså 42 eller 21 kilometer.
– Framför dig har du en slingrande, platt bana helt i is och runt omkring dig har du höga, snötäckta berg. Jag kan inte tänka mig något roligare under en vacker vinterdag, säger Jonas Svengård.

Av säkerhetsskäl har man lagt ribban vid 500 deltagare och det kan hända att platserna är slut när du läser detta. Men någon gräddfil för snabbfotade maratonproffs har det inte varit fråga om.
– Även om det är VM så är det här ett lopp för alla, och resultaten är inte viktiga för oss. Det viktigaste är att alla deltagare kommer hem med en bra upplevelse, säger Jonas Svengård.

Mer info om Frozen Lake Marathon hittar du på icebug.se/frozenlake.