Underbara ull-underställ

Ull isolerar bra och ger en behaglig kroppstemperatur. Den luftiga ullfibern kan både absorbera och transportera ut fukt så att kroppen hålls torr och varm. Även våta plagg värmer, eftersom ull består av protein.  

MERINOULL FÖR KÄNSLIGA
Ull är också självrenande. Fettet lanolin stöter bort smuts och fukt så fiberns utsida hålls torr, och hindrar bakterier från att växa till och orsaka dålig lukt. Keratinet i ullen bryter också ned illaluktande bakterier, och eftersom fibern är rörlig sker en mekanisk bortstötning. Ofta räcker det att vädra plaggen efter användning – perfekt på långtur.

En annan fördel är att ullen är elastisk, vilket gör plaggen bekväma. För den med känslig hud är det bäst att välja merinoull, vars krusiga och tunna fibrer känns extra mjuka mot kroppen. Ull-fibern mäts i mikron (tusendels millimeter). Ju högre mikron desto grövre fiber – och därmed högre risk att plagget kliar. Traditionell norsk och svensk ull är i 30 mikron och mjuk merinoull i 18–22 mikron. Den krusiga merinoullen binder extra mycket luft vilket ger god isolation. Nackdelar med tunn merinoull är att den är dyr och lätt går sönder. 

SPANA EFTER MILJÖMÄRKNING
Ullplagg kan krympa, vilket beror på att fibern är täckt av små fjäll som filtar ihop sig. Fjällen kan avlägsnas genom behandling med bland annat superwash – vilket gör att materialet inte krymper så lätt, blir tåligare och upplevs mjukare. Fibrerna kan också beläggas med naturlig eller syntetisk hartsfilm. En nackdel är att ullen då inte tar upp fukt på samma sätt som obehandlad ull.

I superwash ingår ibland klor, vilket är tveksamt miljömässigt – även om det i processen oftast används slutna system och kloret avlägsnas från ullfibrerna. Behandling kan också ske mer miljövänligt med enzymer, plasma (luft och elektricitet) eller naturliga salter. Den som vill välja miljövänliga plagg ska spana efter märkning med GOTS, Svanen, Bra miljöval och EU-blomman. Dessa innefattar hela produktionen, inklusive färgning. Märkning med Oekotex och Bluesign är också bra, men då ingår inte alla led i plaggets liv. Att ullen är ekologisk ull innebär att den kommer från får som äter ekologiskt foder och bete.  Ullplagg med inblandning av syntetfibrer ökar hållbarheten och ger god fukttransport – men det innebär också att plaggen kan ta åt sig en del svettlukt. Blandmaterial kan upplevas svalare än ren ull. 

Syntetfibrer, som polyester och nylon, produceras av olja och är därför inte lika miljövänliga. Dessutom släpper plaggen ifrån sig mikroplaster vid tvätt. Efter plaggets livslängd bryts inte heller blandningar i ullsyntet ned utan måste brännas – till skillnad mot ren ull, som är nedbrytbar. 

NATURLIGA BLANDNINGAR
Det finns också ull med inblandning av andra naturmaterial, till exempel tencel och lyocell som görs av cellulosa. Dessa ger också en svalare känsla än ren ull. Blandmaterial är ofta mer behagliga för den som tycker att ull kliar.

Vävens karaktär och stickning påverkar också hur luftigt och varmt plagget är. Den klassiska ull-frottén är till exempel fluffig och därmed värmande. En del plagg har olika stickning, till exempel frotté på insidan och en slätare utsida – vilket minskar risken för slitage. 

EXTRAKNÄCK SOM MYSPLAGG
Underställ kan också ha paneler av olika material för optimal funktion – tjockare där extra värme behövs och tunnare i nättyg under armarna och/eller i ryggen för ventilation. Funktionellt, med nackdelen att det blir er sömmar som kan skava. Vissa trikåer rundstickas för att ta bort behovet av längsgående sömmar.

Underställ används nu inte bara ute på fjället, i skidspåren eller ute på isen – de extraknäcker som pyjamas i tältet och som sköna mysplagg på fjällstationer och i stugor. Därför har vi inte bara bedömt plaggens funktion, passform och komfort utan också utseendet.