Ledare: Preppad för friluftsliv

För någon som knappt klarar av att veckohandla, och i nio fall av tio packar ryggsäcken kvällen innan turen, känns epitetet prepper ganska främmande. Min hjärna är av naturen inställd på här och nu, potentiella samhällskriser och katastrofer tar jag som de kommer (om de kommer). Att skogar brinner, terrorattacker sker och IT-system kraschar är förstås ett faktum – men hur jag än försöker lyckas jag inte känna tyngden av hotet och har därför svårt att förmå mig själv att ”preppa för det värsta, men hoppas på det bästa”, som det brukar heta.

Den här lallande inställningen kan ju provocera, förstås. Inte minst sedan MSB skickade ut den lilla broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” i somras, som gav många en tankeställare och preppingtrenden extra luft under vingarna. Vad som länge betraktats som överdrivet nörderi har blivit en svennig hobby för medvetna – och de blir allt fler. Bara den senaste månaden har SVT släppt realityserien Nedsläckt land, zombieöverlevnads- experten Herman Geijer har dragit igång preppingpodden Beredsam och Eldorado har lanserat ett folkligt preppingkit bestående av konserver och pulvermat (se sidan 21 i nya numret).

Grannen går hem till sitt och jag fortsätter röja i friluftsrummet. Det är ett evighetsgöra. Nu har dessutom botten gått ur en av byrålådorna – igen – med resultatet att brännare, kastruller och gastuber har hamnat i knät på kartorna.

Ibland får någon av oss prylspunk här hemma och vill sälja rubbet i minimalismens anda. Men diskussionen landar alltid i det högre syftet med att äga en massa tält, sovsäckar, kök, ryggsäckar och torrkäk: den kittlande känslan av att när som helst och på kort varsel vara redo för äventyr. Det händer inte varje dag, i ärlighetens namn. Inte ens varje vecka. Men hur ofta skulle det hända om vi inte hade alla de här prylarna?

Trygghetskänslan är en annan viktig faktor. Med 20 år av friluftsinvesteringar att ösa ur gör det inget om semesterkontot gapar tomt – vi trivs ju ändå bäst i tältet/kajaken/vandringskängorna! Och det behöver inte ens vara semester, skulle vi av någon anledning behöva gå från hus och hem finns åtminstone två tält att flytta in i och mat för ett par veckor säkert. Vi skulle förstås packa med oss lite sovsäckar, pannlampor, solcellsladdare, vattenrenare, stormstickor – allt som behövs för spontana äventyr i skogen. Men preppers, vi? Nä herregud, inte alls …

Om du som jag har en särskild kärlek till äventyrliga prylar så finna rätt nummer av Utemagasinet ute i butik nu. Vänd och bläddra bakifrån för vårens stora prylguide, med nyheter för hela familjen.

Vi ses där ute!