Biking south east ska locka cyklister

Biking South East är namnet på det nätverk av cykelområden som finns utmed ostkusten i Småland och på Öland. Bakom satsningen står Region Kalmar län som gör detta för regionens alla besökare, men också för att boende ska få det lättare att hitta ut på stigarna.
– Här finns nämligen många fina platser att cykla stigar på, men de har varit lite svåra att hitta till om man inte haft lokalkännedom. Stigcykling är ju ett bra sätt att få till både friluftsliv och motion på samma gång, vilket ligger helt i linje med vad en region har i uppgift att hjälpa sina invånare till, säger Oskar Lind på Region Kalmar Län.

Han beskriver stigcyklingen i området som varierad.
– Flera av cykelområdena ligger i kuperad terräng som bjuder på rejäla utmaningar om man önskar det, men samtidigt finns här också den lättcyklade och snabba terräng som många uppskattar. Kryddat med närheten till hav och sjöar blir det många sköna miljöer att uppleva, och ja, det är redan många som hittar hit och ut med sina cyklar.

Inspirerat av Biking Dalarna
Det finns många cykelområden i regionen, men alla presenteras inte ännu på nätverkets hemsida. Anledningen är att de behöver anpassas lite för att passa cyklister som inte har lokalkännedomen om området. Det behöver även skyltas konsekvent och tydligt. Till sommaren 2019 hoppas man kunna presentera 10-15 cykelområden i regionen.
– Ambitionen kan enkelt sammanfattas med frasen att det ska vara ”lätt att hitta rätt”. Vi vill göra stigcyklingen i regionen mer lättillgänglig för fler, för att främja besöksnäring och folkhälsa. Som en bonus får också de cykelområden som finns här hjälp med att utvecklas till mer kompletta besöksmål. Satsningen är inspirerad av det fina arbete man gjort i exempelvis Dalarna med nätverket Biking Dalarna. Ambitionen är att det även här ska vara tydligt kring var man kan cykla, vilka möjligheter som finns och var man kan hitta den kringservice som gör cyklingen ännu bättre.

 

Se mer på: https://bikingsoutheast.se