Haka på tåget 2019

1. Tågsemester

2014 startade miljöentreprenören Susanna Elfors Facebookgruppen Tågsemester och antalet medlemmar är nu uppe i över 34 000. De samlas för att dela med sig av sina resor och diskutera allt och lite till som rör just tåg och tågresor. Före jul fick Tågsemester konsumentpriset Blåslampan, som delas ut varje år av Sveriges Konsumenter och tidningen Råd & Rön. Har du en fråga om en bökig men görbar tågrutt ned i Europa? Bra tips hittar du garanterat via Tågsemester.

2. Tågbloggen

Resemagasinet Vagabonds redaktör Per J Andersson har många tågsträckor innanför västen – och numera också en blogg om intresset. Där berättar han bland annat om egna reseupplevelser, slår hål på tågmyter, kommenterar aktuella händelser samt tipsar om bra bokningstjänster. Per håller också på att knåpa ihop en bok om tågresandets dåtid, nutid och framtid för utgivning hösten 2019. Till dess, håll till godo med bloggen som hittas på bloggar.vagabond.se/tagbloggen.

3. I huvudet på en lokförare

Hur är det då att sitta absolut längst fram i tåget och se landskapet svischa förbi? Lokföraren Jonas Svensson, som för 15 år sedan lämnade journalistyrket och följde den klassiska pojkdrömmen, har svaret. På Facebooksidan I huvudet på en lokförare och i bloggen lokforaren.wordpress.com delar han både med sig av intrycken från första parkett och diskuterar tågutvecklingen och politiken på detaljnivå.