Färöarna öppnar igen efter upprustning

Det var i februari tidigare i år som Färöarna gick ut med nyheten om att man stängde ö-gruppen för underhåll och välkomnade upp till 100 volontärer att delta i underhållsarbete under den sista helgen i april. Intresset var högre än förväntat och trots att det bara fanns 100 platser fick man in över 3 500 ansökningar på fyra dagar. Öarnas kommuner, turistkontor och lokala invånare valde ut tio stycken särskilt utsatta platser som skulle rustas upp inför den kommande turistsäsongen.

Färöarnas lagman Aksel V. Johannesen välkomnade de inresande gästerna med öppna armar:
– Vi är enormt ärade och privilegierade att så många människor runt om i världen vill ägna sin tid åt det här mycket viktiga projektet. Vi har ett stort ansvar gentemot vårt samhälle och den vackra naturen som omger oss här. För att kunna välkomna turister som vill uppleva Färöarna behöver vi värna om och skydda vår natur och säkra en hållbar turism.

Projekten som har utförts under helgen inkluderar bland annat underhåll av stigar och leder vid välbesökta platser, uppsättning av utkiksplatser för att skydda den lokala naturen och fågelreservaten samt reparationer och uppsättningar av skyltar och ledmärken. 

Färöarna lider idag inte av överturism men det stigande antalet besökare, cirka 10 procent under de senaste åren, har börjat sätta sina spår på särskilt populära platser. Den nordatlantiska ögruppen välkomnar årligen cirka 110 000 besökare som lockas av det dramatiska landskapet, det rika fågellivet och de över 80 000 får som betar på öarna.
– Det har varit fantastiskt att se så många personer här som tillsammans med våra lokala invånare har kavlat upp ärmarna och arbetat hårt mot ett gemensamt mål. På bara två dagar har vi tillsammans lyckats göra en betydande insats för några av våra mest besökta platser och vi är nu väl förberedda för den kommande turistsäsongen. Vi vill rikta ett stort tack till alla som har deltagit i arbetet och all de tusentals som ansökte om att vara en del av projektet, säger Guðrið Højgaard, chef för Visit Faroe Islands.

Nu hoppas Färöarna att projektet ska inspirera andra destinationer till att arrangera egna underhållsinitiativ och därmed uppmuntra besökare att hjälpa till att minska den belastning som turism kan medföra. 

Efter helgens lyckade pilotprojekt planerar Färöarna nu att upprepa initiativet med en ny underhållshelg i april 2020. Exakta datum är ännu inte bekräftade.