Trollsjön korad till Sveriges bästa resmål

Över 10 000 personer har röstat i SJ:s intiativ ”Visa ditt fantastiska Sverige”. Syftet har varit att belysa platser runt om i landet som håller internationell klass och dessutom är klimatsmarta. Det vinnande bidraget blev Trollsjön utanför Abisko, som jämfördes med Gardasjön i Italien. Linnea Forssell från Göteborg är resenären som ligger bakom det vinnande förslaget. Hon var uppe och fjällvandrade förra sommaren. Redan då reflekterade hon över de stora likheter som finns mellan fjällen i Abiskos nationalpark och Gardasjön, som hon besökt tidigare.
– De höga bergen, det blåa vattnet och den friska luften gjorde starkt intryck på mig. Det är underligt att vi har så vackra och lättillgängliga platser i vårt eget land, men att vi ändå tar flyget för att se liknande vyer utomlands, säger Linnea Forsell.

Med SJs nattåg går det att nå Abisko och de närliggande tågstationerna Låktatjåkka eller Vassijaure. Därifrån är det omkring sex kilometer till Trollsjön.
– Inte nog med att Trollsjön är magisk – tågresan är också mycket vacker. Det gäller inte minst sträckan från Torneträsk mot Abiskos nationalpark som bjuder på en fantastisk utsikt över Lapporten. Dessutom är resan klimatsmart. Tåget från exempelvis Stockholm till Låktajåkka släpper ut 0,02 kg koldioxid, medan en flygresa från Stockholm till Gardasjön släpper ut 318 kg koldioxid, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsstrateg på SJ.

På andra plats kom Skuleskogen vid Höga Kusten och på tredje ståtar stranden vid Stenshuvuds nationalpark på Österlen. Sedan finns ytterligare sju intressanta resmål från Dalarna, Västergötland, Bohuslän och Halland på tio-i-topp-listan.