Ledare: Helgad vare utehelgen

Så är vi här igen, naturen vänder blad och bleka armar får möta solen. Kraftutvecklingen i det gröna smittar av sig – nu vill vi ut, uppleva, träffas! Damma av favorit-kängorna, plocka fram stekhällen och återupptäcka alla de där ställena som gör det extra fint att bo just precis här. 

Men det gör jag inte. Istället sitter jag inne med skrivkramp – även det ett säkert vårtecken. Den här spirande ut-och-njut-känslan sammanfaller nämligen, för mig som för många andra, med årets mest intensiva jobbperiod. De här veckorna då vi tror oss kunna få dubbelt så mycket gjort på hälften av tiden, mot löfte om lite sammanhängande ledighet framåt högsommaren. Då ska vi minsann ha det härligt, skrockar vi, och smyg-googlar ”tidiga tecken på utbrändhet”.

I tider som dessa är det förstås extra viktigt att checka ut och suga i sig lite av naturkraften. Du vet det, jag vet det. Vissa gör det per automatik, dagligen och oavsett omständigheter – men de flesta av oss drömmer om mer uteliv än vi lyckas få till i verkliga livet, visar beteendestudier.

Jag ska inte låtsas att jag sitter inne med universallösningen här, men mitt bästa vapen när fingrarna har fastnat i laptopen är helt klart tältet. Länge leve dagsturen, men det är något alldeles speciellt att både somna och vakna i skogen, på fjället eller i skärgården. Det är då lugnet rullar in på riktigt och utflykten övergår i äventyr.

Och det finns ingen anledning att vänta på semester för att temporärt flytta ut i naturen, de flesta av oss har faktiskt mer än 60 utstämplade timmar kring varje veckoslut att fylla efter eget huvud (den som inte drar ut och tältar kan till exempel, bara som jämförelse, se de första sex säsongerna av Game of Thrones på HBO – i sin helhet – innan det är dags att gå till jobbet igen).

Nu skriver jag tält här, av gammal vana, men det går förstås lika bra att övernatta i hammock, vindskydd eller stuga; under tarp eller bar himmel. Själva poängen är lyxen att kunna sluta ögonen, och öppna dem igen, mitt i äventyret. Har du ett favoritställe där du bor? Ta dig dit, det behöver inte vara märkvärdigare än så.

Söker du ny inspiration för utehelgen ska du bläddra fram sidan 74 i nya numret, där vi tipsar om 7 lagom långa vandringar i Sverige – från Trollsjön i norr till Blå Jungfrun i söder. Alla turerna är görbara på 2–4 dagar, lite beroende på var du bor och hur kommunikationerna ser ut just därifrån. Att åka ända till Abisko över en långhelg kan ju tyckas ovärt, men några av mina allra finaste fjällminnen kommer från sådana blixtvisiter. Kanske skärper man sina sinnen när tiden är knapp; kanske värderar kroppen upplevelsen högre när den behövs som bäst. Och nattåget är definitivt en del av helheten, att somna i staden och vakna i fjällen.

Så, fram med kalendern nu och muta in tid för regelbundet uteliv. Men håll rent 17–19 maj – då vill vi nämligen träffa dig ute på Värmdö, på Utemagasinets friluftsfestival som passande nog heter just Utehelg. Knappa in utehelg.se för program och sista-minuten-bokning.