Upprop gav resultat

En konsekvens av den statsbudget som röstades igenom i höstas var en minskning på runt 10 miljoner för underhåll och upprustning av fjälleder. Enligt Naturvårdsverkets egna beräkningar skulle budgetnedskärningen bland annat resultera i att 127 eftersatta broar inte rustas upp, 200 nödvändiga vägvisare inte sätts upp och 18 bristfälliga rastskydd inte renoveras. Svenska Turistföreningens upprop Rädda Lederna krävde därför att Naturvårdsverkets budget för fjällleder återställs – och på sikt ökar.

Brevet och namninsamlingen kommunicerades den 23 mars och adresserades till miljöminister Isabella Lövin (MP). Några dagar senare var hennes kommentar till Utemagasinet att en förändring inte var trolig under det kommande året, enligt Lövin på grund av Moderaterna och Kristdemokraternas skattesänkningar. Men man ska inte underskatta en folklig friluftsrörelse, visade det sig. Tack vare namninsamlingen på 23 603 underskrifter kom nya bud 6 april – budgetposten 1:3, där underhåll och upprustning av fjälleder ingår, ökar med 200 miljoner i vårändringsbudgeten.
– Vi kan inte acceptera att eftersatta broar inte rustas upp eller att rastskydd inte renoveras, samtidigt som intresset för fjällvandring och turskidåkning ökar. Därför är det mycket glädjande att regeringen vill öka budgeten för ledunderhåll, säger Magnus Ling, Svenska Turistföreningens generalsekreterare.

Mer om uppropet och budgetförändringen hittar du på svenskaturistforeningen.se och regeringen.se