Om Utehelg: ”Roligt och lärorikt!”


Om Utehelg:

Utemagasinets event Utehelg på Värmdö lockade besökare från hela landet. En som rest långväga var 51-åriga pedagogen Catarina Laestadius från Boden, som tycker att hon fick till en lyckad mix av olika aktiviteter.
– Jag hann med att gå på bushcraft, yoga, paddla kajak, täljskola och äventyrsmedicin. Det har varit väldigt roligt och lärorikt, samtidigt också härligt att man kan gå undan precis när man vill och bara ta det lite lugnt eller njuta av en bastu.

Nya eldningstekniker och en uppdatering av första-hjälpen-kunskaperna är några lärdomar hon tar med sig.
– Efter att ha varit på bushcraft med Johan Forsberg kommer jag att tälja och göra upp eld på flera olika vis. Det är fantastiskt roligt att ha med mig nya tekniker hem. Sedan var äventyrsmedicinen med Olivia Kiwanuka dels en bra påminnelse och dels väldigt roligt att det var så hands on, i och med att vi fick träna mycket. Det känns riktigt roligt för jag är ofta ute tillsammans med andra.

 

 

Om Utehelg:

Även 28-åriga Pontus Franzén hade tagit sig en bra bit för att njuta av Utehelg. Han är hemmahörande i Åsele men säsongsjobbar inom friluftsliv, till sommaren i Abisko. För honom var helgen fylld av energirik uteinspiration.
– Jag har kört yoga och varit på flera riktigt inspirerande föreläsningar. Emma Svenssons projekt 49 peaks gav mig otroligt mycket energi. Även om det inte är just ett sådant äventyr man vill göra får man inspiration till att göra sitt eget projekt. Vildmarksmedicinen med Olivia Kiwanuka var också bra. Mycket information, men riktigt lärorik.

Pontus är en van besökare av friluftsfestivaler, och än syns inga tecken på att han skulle tröttna.
– Nej, det är jättekul att träffa nya människor med liknande intressen. Man lär sig alltid någonting och tar del av varandras erfarenheter. Många kanske tror att de inte kan så mycket, men på ett event som Utehelg går det bra att vara både nybörjare och veteran.

 

Om Utehelg:

 Utehelg lockade också en hel del yngre besökare. 11-åriga stockholmaren Adrian Lundberg Quintero var på Utehelg för andra året i rad, tillsammans med sin mamma och lillebror. Bäst gillade han stigcyklingen och täljskolan.
– Det har varit jättekul att träffa kompisar och umgås med min lillebror. Av aktiviteterna var mountainbike och täljskolan väldigt roligt, det gjorde jag också förra året när jag var på Utehelg. Jag täljer ibland på vårt lantställe och då täljer jag ofta bara på en träbit och när jag kommit in en bit brukar jag tänka att det kan bli något. Nu har jag lärt mig lite nya grepp, till exempel knägreppet. Då sätter man handleden under knät och drar med knät istället för med kniven.

Missade du Utehelg i år? Då kan Utefest, Utemagasinets friluftsfestival vid Höga Kusten 13–15 september, vara något för dig. Gå in på utefest.se för mer info, program och biljetter.