STF lanserade ordet svemester förra året, som snabbt etablerade sig som begreppet för semester hemma i Sverige. Tiotusentals har med stolthet använt #svemester för att visa att de stannar i Sverige och tipsar gärna om sina favoriter i vårt avlånga land.
Att semestra i Sverige har blivit allt mer populärt på bara några år. Dels för att korta resesträckan och värna klimatet, och dels för att det finns så mycket att upptäcka på hemmaplan. Intresset har märkts av för STF då bokningsläget just nu är +11 procent bättre när man jämför vid samma tid förra året.
– Inför sommarmånaderna juni-augusti ser vi ett ökat intresse att upptäcka Jämtland och Lappland, barnfamiljer lockas till Grövelsjön. Men vi ser också ett växande intresse för favoriter som Österlen, Gotland, Stockholms skärgård och Västkusten. Det finns helt enkelt en möjlighet för var och en att hitta sitt eget svemestermål – oavsett var i landet du befinner dig, säger Jenny Engström, pressansvarig STF.
Vinnare Årets Svemestermål 2019
Årets badklippa – Ramsvikslandet, Bohuslän
Motivering:
Oändligt många badmöjligheter på oändliga badklippor. Glasklart badvatten med en mångfald av olikfärgade arter av tång.
Årets bänk – Turkens bänk, Värnamo, Småland
Motivering:
När Kadim Akca kom till Sverige från Turkiet hade han inget och fick sova på en bänk. Idag är han framgångsrik företagare och satte tillsammans med Värnamo kommun upp ”Turkens bänk” i Åbroparken i Värnamo (som har flera coola bänkar och driver projektet ”Bänkarnas stad”). Bänken är alltid uppvärmd och isfri för att minna om det varma mottagande av Sverige han upplevde att han fick.
Årets reflektionsplats – Ragnhildsholmen, Hisingen, Bohuslän
Motivering:
Ragnhildsholmen vid Nordre Älv på Hisingen med ruinerna från 1200 talet. En magisk plats som låter tankarna flöda. Med lite tur får man höra sången från näktergalen
Årets klätterträd – Gran i Ryssbergen, Bergshammar utanför Nyköping, Södermanland
Motivering:
Ända sedan jag var barn har jag drömt om att klättra högt, högt i en sådan här gran, sa min 80-åriga far. Gör det då, sa jag!
Årets selfiespot – Skinnarviksberget, Stockholm, Uppland
Motivering:
Skinnarviksberget skulle kunna vinna hur många kategorier som helst. För det här är inte bara Sveriges bästa selfiespot, det är Stockholms bästa picknickplats också. Som bjuder på bästa utsikten över världens vackraste huvudstad.
Årets utsikt – Sarek, Lappland
Motivering:
Hade vandrat i regn och dimma en hel dag och sikten var under all kritik och beslöt att slå upp tältet istället och hoppas på bättre väder dagen efter. Och vilken utsikt jag mötte, det spelade ingen roll att solen dolde sig bakom molnen för där var den – ingången till Sarek. De var svårt att sluta titta på de snötäckta bergen som visade att här börjar äventyret i Sareks nationalpark.
Årets torg – Stora torget, Visby, Gotland
Motivering:
Vindpinad vinter eller stekhet sommar spelar ingen roll. Sveriges vackraste Torg är utan tvekan Stora Torget i Visby. Inramad av en medeltida kyrkoruin, färgstarka fasader och en saltstänkt bris från havet gör detta till en perfekt mötesplats året om.
Årets solnedgång – Kullaberg, Skåne
Motivering:
Sveriges finaste solnedgång hittas på Kullaberg, Skåne. Kontrasterna mellan bokskog, branta klippor, hav och solnedgång är magisk!
Årets skogsglänta – Hindens rev, Vänern, Lidköpings kommun, Västergötland
Motivering:
Vänerns långa och mycket smala udde Hindens Rev bjuder på en härlig vandring med många vackra skogsgläntor och utblickar över vattnet längs vägen. Udden är ca 5km ut till spetsen och första delen mer täckt av skog för att längre ut mer övergå till ett kargare landskap och slutligen en helt öppen udde där man verkligen kan njuta av vyerna över Vänern.
Årets grusväg – Visingsö, Småland
Motivering:
Sveriges bästa cykelväg både grus och annat underlag är helt klart Visingsö! En sommar utan att ha cyklat på Visingsö är en förlorad sommar. Lätt att ta sig dit och lagom att trampa över på en dag. Vill man övernatta går även det bra i tält eller stuga. Hela ön är full av underbara platser och på kvällen är västsidan magisk.