Norsk ö kan bli världens första tidsfria zon

Allt började för några veckor sedan, då lokalbefolkningen på ön Sommarøy undertecknade en ansökan om att bli en tidsfri zon under ett möte i rådhuset. Sommarøy är en liten tätort och ö i Tromsö kommun, högt upp i Nordnorge.
– När du bor i norra Norge är det ingen idé att prata om sommartid, sängtid, middagstid eller någon annan tid. Under sommaren går solen inte ner alls under 69 dagar, och det är inte nödvändigt att veta vilken tid det är. Midnattssolen gör klockorna till något onödigt och vi vill vara en tidsfri zon, säger Kjell Ove Hveding, en av lokalborna bakom initiativet. 

Torsdagen den 13 juni träffade Kjell Ove en parlamentsledamot och överlämnade lokalbefolkningens underskrifter. Nu är det upp till myndigheterna om förslaget ska godkännas. 

Stort intresse i media
Ö-borna är förvånade över det stora intresse som media har visat.
– Initiativet har väckt mer intresse än vi förväntat oss. Detta är inte ett nytt koncept för oss. Vi vill bara formalisera vårt sätt att leva. Vi vill inte veta vilken tid det är, vi vill ha kul tillsammans och njuta av vad ögonblicket, naturen och vårt samhälle ger, säger Kjell Ove.

Om öns begäran godkänns betyder det att de inte kan ha specifika öppettider, deadlines eller andra tidsrelaterade krav under sommarmånaderna.
– För många av oss skulle det bara vara att formalisera något som vi har praktiserat i generationer, det vill säga ett tidsfritt liv. Det är ständigt dagsljus och vi lever därefter. Mitt i natten du se barn som spelar fotboll, människor som målar sina hus och tonåringar som tar en simtur, säger Kjell Ove.

Kan locka stressade turister
Det tidsfria livet passar bra med en av öns största industrier: fiske. Enligt Kjell Ove spenderar lokala fiskare dagar på havet utan hänsyn till tid eller sömn, medan deras familjer hemma inte har någon aning om när de kommer hem.

Öns charm är tydlig så fort besökare korsar bron från fastlandet. Bron än nämligen täckt av klockor. 
– Om ön lagligen blir en tidsfri zon skulle det bli ett viktigt men roligt steg för oss. Det skulle göra oss glada och det kanske till och med skulle locka besökare som vill stressa mindre och glömma vad tiden är, säger Kjell Ove.