Ta tåget till äventyret

Tågluffen är tillbaka, och den lämpar sig särskilt bra för äventyrslystna naturvurmare. I förra numret av Utemagasinet tog Linda Åkerberg rälsvägen ner i Europa – på jakt efter höga berg, djupa skogar och magiska vattenfall. Här tipsar hon om tre äventyrliga stopp som gav både minnen och mersmak.

TEXT OCH FOTO: LINDA ÅKERBERG

Ta tåget till äventyret

1. SURFA I BIARRITZ

På den franska Atlantkusten, bara några kilometer från den spanska gränsen och Pyrenéerna, ligger det baskiska surfparadiset Biarritz. Den avslappnade turistorten blandar romantiska gamla gränder med ett sprudlande gatuliv, fantastiska sandstränder med mäktiga klippformationer. Staden var en relativt obetydlig fiskeby fram till mitten av 1800-talet då Napoleon III’s fru, Eugenie, lät bygga sig ett palats på stranden (det idag femstjärniga Hotel de Palais). Biarritz utvecklades med tiden till en lyxig badort, populär bland kungligheter och kändisar.

I slutet av 50-talet började surfkulturen spridas i Europa och staden blev ett tillhåll för avslappnat strandliv och vågjakt. Idag är Biarritz ett resmål för alla, men surfkulturen är fortfarande stark. Surfakademin, Friends of Aloha och bostadsförmedlingen Biarritz Living drivs av svenskar.

Säsong: Maj till oktober
Resa hit: Biarritz har en egen tågstation. Direkttåg går från flera städer, bland annat Paris och San Sebastian.
Missa inte: Surfa, förstås! Och ta en dagstur till Pyrenéerna – hyr en cykel, scooter eller bil och upptäck bergen söder om staden. Minst en Pintxo-bar är ett annat måste. Pintxos är en typ av tilltugg som är mycket vanligt i Baskien och som ofta består av en brödskiva med olika typer av topping – spetsade på en tandpetare.
Mer info: surfakademin.se, friendsofaloha.com, biarritzliving.com. 

Ta tåget till äventyret

2. VANDRA I DOLOMITERNA

Bergskedjan Dolomiterna, med sina karakteristiska spetsiga toppar, ligger i nordöstra Italien. För ungefär 250 miljoner år sedan låg området under vatten och bergen vi ser idag består av förkalkade korallrev. Namnet kommer från den bleka kalkstenen dolomit.

Sedan 2009 är Dolomiterna listade på Unescos världsarvslista för ”landskapets exceptionella naturliga skönhet” och betydande geologi. Här finns mängder av vandringsleder, bland annat ett tiotal högalpina långdistansleder – Alta Via – som flätats samman av en rad kortare leder. Dessa är numrerade från ett och uppåt.

Längd: Alta Via 2, ”legendernas väg” är 18 mil lång, fördelat på 13 etapper.
Höjd: I snitt 2000–3000 meter över havet.
Svårighetsgrad: Pendlar mellan lätt och utmanande, i synnerhet för höjdrädda. Leden innehåller flertalet luftiga Via Ferrata-passager.
Utrustning: En lättare dagsryggsäck då du sover i stugor, men packa ändå för väderomslag. Stavar, kartor och Via Ferrata-utrustning (hjälm, klättersele och Y-slinga) är också bra.
Resa hit: Tågstation finns i Brixen/ Bressanone, därifrån kan du vandra eller ta lokalbuss mot St. Andrä/Plose till Plose Gondellift och därifrån vidare med lift upp till Plose där leden börjar.
Resa härifrån: Tågstation finns i Feltre, 13 kilometer från Croce d’Aune där leden slutar (lokalbuss finns). Behöver du avbryta vandringen finns liftar ner till utvalda orter varifrån det går buss.
Säsong: Slutet av juni till slutet av september.
Bo & äta: I stugor, så kallade refugios. Boka i förväg under högsäsong. Tältning är inte tillåtet. Ta med Euro då det är kontanter som gäller på de flesta ställen.
Kartor: Map Tabacco 1:25000, nummer 030, 07, 015, 06, 022 och 023. Går att köpa i Brixen eller beställa på nätet.
Mer info: infodolomiti.it, klettersteig.de, visitdolomites.com, dolomitiunes-co.info. 

Ta tåget till äventyret

3. UPPLEV PLITVICE LAKES

Den kroatiska nationalparken Plitvice Lakes ligger i mitten av landet, strax väster om gränsen till Bosnien. Det är Kroatiens äldsta och största nationalpark. Den består mestadels av skog – ändå är den mest känd för de turkosa sjöarna som länkas samman med oändliga vattenfall, som bara utgör knappt en procent av parken. Sjösystemet består av 16 större sjöar och flertalet mindre, uppdelade i de övre och lägre sjöarna. De fyra lägre är de mest kända, då de ligger i djupa dalgångar med branta kalkstensväggar och har de mest iögonfallande vattenfallen. De tolv övre sjöarna har betydligt snälllare stränder men är definitivt värda ett besök även de – särskilt under högsäsong, då de flesta turisterna verkar nöja sig med de lägre sjöarna. 2017 hade parken över 1,7 miljoner besökare.

1979 hamnade Plitvice Lakes på Unescos världsarvslista, tack vare kalkstenen tufa som utformat dammar, vattenfall och grottor i sjölandskapet.

Säsong: Året om
Resa hit: Tåg från Zagreb till Vrhovine i Kroatien eller Biha i Bosnien. Sök efter boenden med shuttletransport till parken.
Inträde: 150–250 HRK (200–350 kronor) för en dag.
Missa inte: De övre sjöarna. Se till att ha tid på dig. Boka in en heldag och besök hela parken. Det är mycket turister vid de lägre sjöarna och jakten på den perfekta selfien kan skapa köer på broarna och kring de spektakulära utkikspunkterna. De övre sjöarna har betydligt färre besökare, men är definitivt värda ett besök – inte minst på grund av just det.
Mer info: np-plitvicka-jezera.hr