Hitta kärlek i norska fjällen med nya regnbågsmössan

Lagom till påsken 2019 lanserade Den norska turistföreningen (DNT) en regnbågsfärgad Pride-mössa för vandrare i de norska fjällen. Regnbågsmössan, som kallas Regnbuelua, har gjort succé och går åt som smör i butikerna. Regnbuelua är en uppföljare till den mycket populära gröna mössan, Singellua, som prytt huvuden hos många vandrande singlar. Den gröna singel-mössan har dessutom uppdaterats med en röd insida – så att du snabbt kan ändra din relationsstatus ifall du hittar kärleken i bergen. 

Populära vandringsgrupper
Dag Terje Solvang, generalsekreterare på DNT, tycker att friluftslivet utgör en bra arena för romantik.
– Jag tror det kan bli mer varaktigt att träffa någon i bergen snarare än i en bar, och vandring har visat sig vara en välkommen ersättare för de vanliga dejting-apparna. Du har också större chans att träffa någon när du delar samma hälsosamma intresse, säger han.

Dag Terje, som är gift med Norges hälsominister Bent Høie, har haft ett stort vandringsintresse i flera år.
– Pride-mössan gör vandring i den norska naturen ännu mer spännande. Om du vill träffa likasinnade finns det grupper man kan delta i. Två av de mest populära är ”Fjellgruppen” för män som gillar män som gillar berg och ”Lesbisk turlag” för kvinnor som gillar kvinnor som gillar att vandra. Dessutom arrangerar DNT turer för alla.

Utöver grupper finns det en Pride-festival i nästan varje norsk stad, så även i fjällen. En av de mest populära är Vinje Pride som arrangeras i Jotunheimen varje sommar. 

Sugen på chans till romans i norska fjällen? Här är Dag Terjes 3 bästa vandringstips:

 

1. Öster om Stavanger:
Hunnedalen – Tomannsbu – Støle – Kvitlen – Stavtjørn
”En oförglömlig vandring. Vandra längs Bjerkreims skyddade vattendrag, historiska monument och orörd natur.”

2. Sydväst om Trondheim:
Trollheimen
”Genom Gjevilvassdalen, Innerdalen, Storlidalen, Jøldalen och Folldalen vandrar du genom flera vackra landskap. Många vandrare betraktar detta som några av Norges vackraste dalar.”

3. Troms:
Fiskefjorden – Haakonsbu/Hinnøya
”Haakonsbu ligger i vackra Johnsheimen, ett populärt friluftsområde på Hinnøya i Troms.”