Europas 12 bästa långleder, del 2 av 3


Europas 12 bästa långleder, del 2 av 3
Foto: STF Pältsa

5. NORDKALOTTLEDEN, FINLAND/NORGE/SVERIGE

Nordkalottleden är ett långt ledsystem längst upp i norr, där det inte direkt råder någon trängsel. Cirka 70 kilometer går i Finland, 380 i Norge och 350 i Sverige.  Ledens start- och slutpunkter är Kautokeino i nordligaste Norge, Sulitjelma lite längre ned i Norge eller Kvikkjokk i Sverige.

Distans: Cirka 800 kilometer.

Terräng: Nordkalottleden är en krävande vandringsled med långa sträckor mellan stugorna, där få etapper lämpar sig för nybörjare. Leden går huvudsakligen öve kalfjäll. Du behöver ha koll på karta och kompass. Vädret kan växla snabbt och bjuda på snö och hårda vindar även sommartid.

Säsong: Från början av juli till mitten av september.

Resa hit: Tåg till Murjek och byte till direktbuss 94 mot Kvikkjokk, för den som kör svensk start. Tar du första stegen i Sulitjelma tar du buss från Murjek till Norge och Fauske, sedan vidare med ny buss till starten. Kautokeino nås enklast med bil från Kiruna på 4 timmar, och dit kan du ta tåg eller flyg.

Boende: Det finns ett 40-tal stugor längs leden, som STF Pältsastugan på bilden, men ibland är det långt mellan stugorna och eget tält är i princip ett måste.

Bra att veta: Underhållet av ledens olika etapper varierar kraftigt, vilket är viktigt att ha i åtanke. I Finland är leden utmärkt med 40 centimeter höga stolpar med orange markering, I Norge med målade stenrösen och i Sverige med röda korsstolpar samt Nordkalottskyltar.

Mer info: karesuando.se; laponia.nu/ upplev/leder/nordkalottleden; svenskaturistforeningen.se.

Europas 12 bästa långleder, del 2 av 3

6. TOUR DU MONT BLANC, FRANKRIKE/ITALIEN/SCHWEIZ

En av Europas mest populära långvandringar löper genom tre länder, runt Europas högsta berg Mont Blanc. Vanligast är att börja och avsluta i franska Chamonix och normalt tar hela vandringen cirka 11 dagar.

Distans: 170 kilometer.

Terräng: Du passerar sju dalgångar, mysiga bergsbyar, glaciärer, bergspass och gröna ängar – varje land har sin egen alpcharm. Vandringen är bitvis tuff på grund av en del stigningar, men det finns gott om charmiga hyttor och restauranger längs vägen.

Säsong: Från mitten av juni till mitten av september.

Resa hit: Tågresa till Chamonix innebär en rutt på 25–30 timmar via exempelvis Köpenhamn, Hamburg och Basel. Närmsta flygplats finns i Genève, därifrån avgår bussar över till fransk alpmark.

Boende: Bo i sovsal eller mindre rum i bergshyttor – förboka en säng under högsäsong. Mot slutet av säsongen stänger vissa hyttor, bra att ha koll på vilka om du vandrar sent. Det finns möjlighet att tälta intill de flesta hyttor för en billig peng, fritältning är dock förbjudet.

Bra att veta: Den hugade kan bestiga Mont Blanc (4 807 meter över havet) i samband med touren. Det är förstås en rejäl utmaning, men går du med guide (gott om sådana finns i Chamonix) räcker det att ha god kondition och utetålighet för att lyckas.

Mer info: chamonix.net/english/summeractivities/trekking/tour-of-mont-blanc.

Europas 12 bästa långleder, del 2 av 3
Foto: P.TOMKINS/VisitScotland

7. WEST HIGHLAND WAY, SKOTTLAND

Denna skotska skönhet sträcker sig från Milngavie utanför Glasgow till Fort William. Normalt går man från söder till norr, då de sydligare delarna är enklare och fungerar bra som förberedelse för de tuffare etapperna. Vanligt är att leden tar drygt en vecka i anspråk.

Distans: 154 kilometer.

Terräng: Vyerna erbjuder det bästa av Skottland: hedar, landsbygd och vilda berg. Leden är inte tekniskt svårt, men visst – lite flås behövs när det går uppför i högländerna.

Säsong: Från april till slutet av oktober (med risk för snö i början och i slutet av säsongen).

Resa hit: Flyg eller tåg till Glasgow och sedan tåg eller buss till Milngavie. Tågresenären kan åka via Köpenhamn, Köln och sedan Bryssel för vidare färd mot Storbrittanien. 

Boende: Det finns flera boendealternativ och vanligt är att kombinera B&B-boende med camping. Man får vildcampa en natt om man visar respekt för privat mark och boskap, samt håller sig undan från byggnader och historiska minnesmärken.

Bra att veta: Leden avslutas i närheten av Ben Nevis fot, perfekt för den som är sugen att utmana sig själv uppför landets högsta berg.

Mer info: westhighlandway.org 

Europas 12 bästa långleder, del 2 av 3
Foto: Anže Cokl

8. SLOVENSKA BERGSLEDEN, SLOVENIEN

En imponerande vandringsled som sträcker sig från Maribor i Alperna till Ankaran vid Adriatiska havet. Leden följer de slovenska bergen västerut för att sedan vända söderut i Nationalparken Triglav. Den öppnades 1954 för att ”visa de slovenska bergens hela skönhet” och var då den första vandringsleden i Alperna. Vandras på i snitt en månad.

Distans: 599 kilometer.

Terräng: En krävande led – du kommer att bestiga ett stort antal toppar under turen. Juvelen är förstås Triglav själv, Sloveniens högsta berg med sina 2 864 meter över havet. Det finns flera alternativa sträckningar, både för att nå toppen och gå runt.

Säsong: Juli till september.

Resa hit: Tågresenärer väljer förslagsvis rutten Köpenhamn–Hamburg–Maribor. Flyg finns till Maribor, efter avklarad vandring kan du antingen ta tåg tillbaka till Maribor (cirka fyra timmar) eller en tretimmarsbuss till Venedig och flyg hem därifrån.

Boende: Det finns 58 bergshyttor att övernatta i och fricamping är inte tillåtet.

Bra att veta: Du kan beställa en bok från Alpine Association of Slovenia och samla stämplar från bergstoppar och hyttor.

Mer info: slovenska-planinska-pot.si/index_ en.php; en.pzs.si; slovenia-outdoor.com.

Läs också: Europas bästa långleder del 1