Vandra vackert i fjordarnas land


Vandra vackert i fjordarnas land

1. EN VASS KLASSIKER: ROMSDALSEGGEN, ROMSDAL 

Romsdalen kallas ibland för Norges Chamonix, och det är inte för inte som bergslöparstjärnorna Emelie Forsberg och Kilian Jornet valt att bosätta sig här. Bergen är spetsiga, många och smakfullt placerade. Vandringarna i området är spektakulära, ofta med hisnande vyer över fjord och fjäll. Inte minst klassikern Romsdalseggen, som är en av Norges – och kanske världens – finaste vandringsleder.

Turbeskrivning: Du kan komma åt Romsdalseggen från två håll, det ena alternativet är att ta de relativt nybyggda trapporna i Åndalsnes och vandra vidare upp på ryggen – totalt 1 200 branta höjdmeter. Väl uppe kan du ta en rundtur eller gå från en punkt till en annan, som en travers. Vill du gå hela kammen rekommenderas bussen från Åndalsnes till Vengedalen ovanför Isfjorden, den går på morgnarna. Här startar du på 400 meters höjd. Efter 500 höjdmeter kan du välja normalrutten eller familjerutten, den förstnämnda innebär ytterligare 300 höjdmeter men är väl värd mödan. Du kommer att tappa hakan när du ser vyerna från toppen med Trollväggen (Europas högsta vertikala klippvägg), floden Rauma och vidare ut mot fjorden och havet, bort mot staden Molde i horisonten. Efter eggen avslutas turen med trapporna ned till Åndalsnes.

Turens längd: Cirka 10 kilometer inklusive 900–1200 höjdmeter, beroende på vilken variant du väljer. Kan ta 5–7 timmar från Vengedalen till Åndalsnes, beroende på ork och pauser för att suga in vyerna.

Säsong: Slutet av juni till början av oktober.

Resa hit: Det är enkelt att resa med tåg till Åndalsnes. Det tar drygt fem timmar från Oslo och ungefär lika lång tid från Trondheim. Att köra bil från Göteborg tar drygt 8 timmar (456 km) och från Stockholm 11 timmar (870 km).

Boende: Romsdal Lodge i Isfjorden är perfekt för dig som vill ha möjlighet att laga mat själv och kan tänka dig ett enklare boende (romsdallodge.no). Det finns också flera campingplatser där du kan bo i eget tält, hyra stuga eller ställa husbil – se på andalsnes-camping.net. Klassiska Hotel Aak är fint om du vill bo välbäddat (hotelaak.no).

Äta lokalt: Sødahlshuset serverar lokalproducerad och nyttig mat. Här finns fika, lunch och middag. Hotel Aak har en bra restaurang där du kan njuta av färsk fisk från havet samt annat lokalt. Om det är fint väder är det mysigt att sitta ute i trädgården och äta middag.

Mer info: visitromsdal.com, visitandalsnes. com. Vill du boka guide i området kan du vända dig till guideromsdal.no. 

 

Vandra vackert i fjordarnas land

2. DOLDA VYKORTSVYER: HJØRUNDFJORDEN, SUNNMØRE 

Hjørundfjorden är en av Norges vackraste fjordar, lite ensligt belägen i Sunnmørsalperna, och lockar många vandrare till området. Du kan komma till fjorden via små vägar på ett par ställen, men delar av den kan endast nås med båt, vilket förstås bidrar till upplevelsen. Inte minst om du anländer via Norangsdalen till den lilla byn Urke. Där känns det nästan som att tiden stått stilla mitt i ett vykort – vackra gamla gårdar i rött, vitt och gult; kor som betar längs fjorden; fruktträd som blommar och ett behagligt tempo utan ett uns av stress.

Turbeskrivning: Det finns fina vandringsleder på vart och vartannat fjäll kring Hjørundfjorden, men jag vill gärna flagga för Saksa – en populär led med brant stigning från Urke. Du får räkna med drygt 1 000 tuffa höjdmeter uppför men belöningen är en av de vackraste vyer du kan tänka dig. Fjorden till både vänster och höger; spetsiga berg och ett frodigt landskap.

Turens längd: Saksavandringen är 3 kilometer lång och bjuder på 1 073 höjdmeter. Räkna med 2–3,5 timmar, beroende på ork och väder.

Säsong: Mitten av juni till början av oktober.

Resa hit: Den närmsta tågstationen finns i Åndalsnes och därifrån är det ungefär fyra timmar med buss till Hellesylt, några mil från Hjørundfjorden. Sedan är det taxi som gäller. Hyr med fördel bil i Åndalsnes och gör en liten roadtrip på väg till Hjørundfjorden – det finns mycket att se och göra längs vägen för den äventyrlige.

Boende: Det finns flera campingplatser kring Hjørundfjorden, bland annat Urke Camping och Hjørundfjord Camping. De har också stugor att hyra ut. Hotel Union Øye (unionoye.no) och Villa Norangdal (norangdal.com) är två anrika hotell med bra utgångspunkt för vandring i området.

Äta lokalt: Båda hotellen ovan serverar vällagad mat med fokus på lokala råvaror. Mysiga Urke Kaihus har enkel servering med lunch, fika, kaffe, kalla drycker och lokal öl. Christian Gaard Bygdetun i Trandal är väl värt ett besök för middag eller bara en öl (hit kommer du bara med båt).

Mer info: no.visitalesund.com/toppattraksjonar/hjorundfjorden. Vill du boka guide vänder du dig till Uteguiden i Stranda (uteguiden.com). 

Vandra vackert i fjordarnas land

3. NORGES VACKRASTE DAL: INNERDALEN, NORDMØRE 

Det är hård konkurrens om titeln Norges vackraste dalgång, men Innerdalen har knipit den flera gånger. Det ikoniska Innerdalstornet (1 452 meter över havet) syns direkt när du kommer in i dalen bilvägen och det är svårt att slita blicken från det triangel-formade fjället. Lika vackert som det är att beskåda, lika tufft är det att bestiga – guide rekommenderas om du vill göra ett försök (det tar runt 7 timmar upp och ned i goda väderförhållanden).

Turbeskrivning: För en mer lättillgänglig tur går du från Innerdalshytta mot Bårdsgården och över Langvatnet upp till Renndølskammen. Följ stigen upp mot Renndalen och snart har du en magisk utsikt ned mot vackra Renndalsvatnet. Fortsätt tills du når kanten där du ser ned mot Innerdalen, gärna vidare upp mot Renndølskammen, innan du vänder om mot utgångspunkten.

Turens längd: Vandringen till och längs Renndølskammen är 8,6 kilometer lång, 675 höjdmeter. Räkna med 3–4 timmar.

Säsong: Juni till oktober.

Resa hit: Du kan resa med tåg till Oppdal, det tar knappt 2 timmar från Trondheim och runt 5 från Oslo. Därifrån kan du resa med buss hela vägen till Innerdalen. Har du bil hittar du Innerdalen några mil norr om Sunndalsøra, i riktning mot Tingvoll. Sväng in mot bergen vid Ålvundeid och kör mot Nerdalen – där parkerar du, och följer sedan grusvägen till fots in till Innerdalen.

Boende: Övernattning rekommenderas på familjeägda Renndølsetra (innerdalen.com), en mysig hytta intill Innerdalsvatnet och vid foten av de fina fjällen. Här kan du också äta middag och frukost. Innerdal Turisthytta är ett annat alternativ – och det finns också gamla fina hus med självhushåll att hyra (innerdalturisthytte.no). Det går att tälta intill Renndølsetra, annars är närmsta camping Fugelvåg vid Ålvundfjord, ungefär 30 minuter från parkeringen vid Innerdalen.

Äta lokalt: Renndølsetra och Innerdal Turisthytta har varsin restaurang där det serveras traditionell norsk mat med lokala specialiteteter.

Mer info: visitnorway.no/reisemal/vestlandet/nordvest; innerdalen.no. Contrast Adventure, Sunndalsøra, guidar i området (contrastadventure.no). 

Vandra vackert i fjordarnas land
4. ETT VÄLBESÖKT PARADIS: REINEBRINGEN, LOFOTEN

Reine är en av Lofotens mest besökta och fotograferade platser. Inte konstigt, det är onekligen en av de vackraste platserna på den populära halvön med sin dramatiska natur. Under juli och augusti är det extremt högt tryck på lederna, men ta dig hit strax innan eller efter så väntar fantastiska upplevelser utan trängsel. Fjällen kring den lilla byn Reine vid Kjerkfjorden är inte så höga men branta och häftiga.

Turbeskrivning: Reinebringen är en av de finaste turerna, den går nästan rakt upp från vägen (mot Å i Lofoten) precis utanför byn. 550 höjdmeter brant vandring, på gränsen till scrambling (lätt klättring), till en utsiktsplats där du får en fantastisk vy över Reine, de kringliggande bergen och havet.

Turens längd: Reinebringen är en tur på 3 kilometer och står för 550 höjdmeter. Räkna med 2–3 timmar exklusive pauser.

Säsong: Juni till september. 

Resa hit: Ta nattåget till Narvik, därifrån går bussar till Svolvær på Lofoten. Lokalbussar trafikerar halvön men hyrbil rekommenderas (finns i exempelvis Narvik eller Svolvær) om du vill passa på att utforska Lofotens alla spännande hörn.

Boende: Rorbuer, fräscht renoverade fiskestugor, är vanligt på Lofoten. Två fina ställen är Eliassen Rorbuer (rorbuer.no) och Sakrisøy Rorbuer (sakrisoyrorbuer.no). Det finns ingen campingplats just i Reine men väl i Ramberg (ramberg-gjestegard.no) – där kan du sätta upp eget tält, ställa husbil eller hyra stuga. I Sørvågen finns Moskenses Camping (moskenescamping.no).

Äta lokalt: Krambua är en restaurang vid Hamnøya där fisken kommer direkt från de lokala fiskarna och lagas till med italiensk-svensk finess. Den mysiga restaurangen Underhuset på Sakrisøy är ett annat alternativ för lokala fiskrätter med egen touch.

Mer info: lofoten.info/lofoten. För guidning kan du kontakta Northern Alpine Guides i Kabelvåg (alpineguides.no). 

Vandra vackert i fjordarnas land
5. VÄLFÖRTJÄNTA GLACIÄRVYER: BRIKSDAL, NORDFJORD

Många svenskar känner till Stryn, men kanske mest för sommarskidåkningen på glaciären. Att Nordfjord, som regionen kallas, är minst lika värd att besöka för vandringens skull är inte allmänt känt – så passa på innan de stora turistströmmarna hittar alla de fina sommarlederna. Kabinbanan Loen Skylift har på senare år ruskat liv i dalgången och allt fler besökare tar sig snabbt och enkelt 1 000 höjdmeter upp till den högalpina miljön, där vandringsleder tar vid och områdets hisnande Via Ferrata-klätterled, norra Europas längsta, avslutas.

Turbeskrivning: Nordfjords bästa vandrinGar kräver dock ingen lift. Både Skåla (1 848 meter över havet) och Kattanakken (1 458) bjuder på turer i världsklass. Den sistnämnda är en spektakulär topp ovanför Briksdal som överblickar Jostedalsbreen, Europas största glaciär (486 kvadratkilometer). Tuff vandring, men väl värt mödan. Skåla är den högsta toppen i Nordfjord och kan stoltsera med Norges längsta uppförsbacke.

Turens längd: Dagsturen upp på Kattanakken och ned igen är 10 kilometer lång, inklusive 1 300 höjdmeter. Räkna med 6–7 timmar upp och ned. Väljer du att ge dig på Skåla är det 16 kilometer enkel väg, räkna då med 8–9 timmar på uppvägen. Den vandringen är krävande, ett tips är att spendera natten i någon av de två hyttorna nära toppen och ta nedgången nästa dag.

Säsong: Juni till September.

Resa hit: Det finns ingen tågstation i Nordfjord, men goda bussförbindelser. Från Göteborg tar det drygt 11 timmar att åka buss till Stryn och från Oslo tar det 8 timmar.

Boende: Gryta Camping vid Oldevatnet (gryta.no) är ett enkelt alternativ, likaså Melkevoll Bretun i Briksdal, precis vid foten av Kattanakken, som erbjuder stugor och camping (melkevoll.com). Hotel Alexandra i Loen är ett par snäpp flottare (alexandra.no).

Äta lokalt: Hotel Alexandra har en bra restaurang, väl värd ett besök. Inne i Stryn, en kvarts bilfärd från Loen, rekommenderas Stryn Kaffebar och Vertshus. Kan du tänka dig en omväg för en särskilt bra mat- och kulturupplevelse är Hjelle Hotel i Oppstryn mycket trevligt. Här serveras lokalproducerad mat, till exempel lamm från dalgången.

Mer info: nordfjord.no. Loen Active är en guidefirma som verkar i området (loen-active.no).