Sveriges bästa boenden – här är vinnarna

Varje år anordnar Svenska Turistföreningen Årets Kudde – en tävling där Sveriges 250 STF-anslutna vandrarhem, hotell, fjällstationer och fjällstugor tävlar i sex olika kategorier. Tre av dessa går under namnet Gästernas val och är framröstade av gästerna. Övriga tre kategorier: Frukost, Natur- och kulturupplevelse och Hållbarhet, har utsetts av en jury. I varje kategori var fem boenden nominerade. 

Möja vandrarhem i Stockholms Skärgård, Blåhammaren Fjällstation i Jämtland och Nallo Fjällstuga som ligger ett stenkast från Kungsleden vann gästernas hjärtan 2019.

Falun Vassbo Vandrarhem prisas för att de ökat sin självförsörjning och minskat sina fotavtryck med bland annat ett slutet kretsloppssystem för fisk- och grönsaksodling. Till Ivögården Mat & Vingård i Skåne ska man åka för den härligaste upplevelsen. Och Sveriges bästa frukost finns på Villa Söderåsen B&B, en vacker sekelskiftesvilla vid Söderåsens nationalpark i Skåne. 

 

Gästernas Val 

Årets Vandrarhem, hotell och pensionat

STF Möja Vandrarhem, Stockholms Skärgård – Guld 
Motiveringen lyder:
”När gästerna själva får bestämma är det här, i mötet mellan karga, syrerika omgivningar och varm, inbjudande gästfrihet, som verklig magi skapas. Besökarnas omdömen om årets guldmedaljör ringar in hur mäktig natur och vänlig välvilja tillsammans skapar oförglömliga boendeupplevelser: ”…efter snålblåst i narig ytterskärgård är det som att komma hem och in i värmen. Lisa för själen.” 

STF Brantevik Råkulle Vandrarhem, Skåne – Silver 
Motiveringen lyder:
”Fruktträdgårdar, vandringsstråk eller storslagna havsmiljöer. Landsvägscykling genom gula rapsfält och ljusgröna bokskogar, konstrundor eller fiskelycka på klippstränderna. Silvermedaljören 2019 ger oss både ett omsorgsfullt boende, ett bibliotek av aktiviteter, eller om vi så önskar en oas av lugn och eftertänksamhet. Det är du som bestämmer.” 

STF Nyrup Naturhotell, Skåne, Brons 
Motiveringen lyder:
”Mitt i bokskogen skapas en känsla av lyx och frihet, fri från konventionella bekvämligheter. Intim samklang med naturen, matlagning över öppen eld, enkla boendemiljöer och fokuset på lugn, skalar bort bruset och skapar en nära livet-upplevelse.
Gästernas egna recensioner går inte att ta miste på: 
”När ord inte räcker till. När allt från service, miljö och mat är fantastiskt.”
”Unikt. Som att kliva in i en annan värld. Tid att hitta sig själv.”

 

Årets fjällstation

STF Blåhammaren Fjällstation, Jämtland – Guld
Motiveringen lyder:
”Att komma hit är som att få det bästa av allt man kan önska sig i livet”. Denne vandrares ord är en del i en veritabel kör av upprymda gästers omdömen. Den storslagna skönheten, de fantastiska matupplevelserna och det omisskännliga leendet från personalen. Sveriges vandrare är överens – för att nå Sveriges bästa fjällstation behöver du leta dig upp på hög höjd.” 

STF Hemavan Fjällstation, Lappland – Silver 
Motiveringen lyder:
”För alla oss som upplevt de svenska fjällen är en gemytlig fjällstation oftast både början och slutet på en unik upplevelse. Årets silverpristagare är en fjällstation som skapar en varmt familjär känsla av att komma hem, ett gemytligt härbärge vid foten av fjället inför eller efter ditt eget äventyr.” 

STF Saltoluokta Fjällstation, Lappland – Brons
Motiveringen lyder:
”Bastuns roll för en ljuvlig upplevelse på fjällstationen kan inte underskattas. Och vid just denna fjällstation, belägen i ett episkt, unikt landskap, finns en av de svenska fjällvandrarnas mest omtyckta bastubad, med en fullständigt sagolik utsikt. Lägg till ljuvlig mat, omsorgsfull personal och respit från stress och jäkt.”


Årets Fjällstuga

STF Nallo Fjällstuga, Lappland – Guld
Motiveringen lyder:
”Ett stenkast från Kungsleden, omgiven av dramatiska bergsväggar, ligger en stuga som letat sig in i många vandrares hjärtan. Här är det både boendet och platsen som spelar roll. Upptäckarlusten och äventyrsberättelserna sitter i väggarna. Trötta gäster får ett leende från stugvärden och slår sig sedan ner för att utbyta historier innan det är dags att krypa ned i en varm säng inför morgondagens äventyr.” 

STF Lunndörren Fjällstuga, Jämtland – Silver
Motiveringen lyder:
”Beläget vid en skimrande fjälltjärn hittar du en välskött fjällstuga i en lika storslagen som sagolik natur. Hit lockas vandrare oavsett årstid för omgivningarnas skull, men även för stugans omtalade bastu. Stugvärdarna är måna om att fjällvandrarna ska känna sig välkomna, och möter dig med ett glas saft efter en lång dags vandring.”

 

STF Gåsen Fjällstuga, Jämtland – Brons
Motiveringen lyder:
”Efter en brant uppstigning välkomnas du till denna klassiska fjällstuga av såväl stugvärd som stughund. Ta en utomhusdusch med vatten från fjällbäcken medan du häpnar över av den oslagbara utsikten. En alldeles särskild plats med många år på nacken som blivit ett självklart stopp för Jämtlandsvandrarens färd mot Sylarna-massivet.”

 

Kategori: Upplevelse

STF Ivögården Mat & Vingård, Skåne – Guld 
Motiveringen lyder:
”Den pittoreska miljön är en perfekt plats att förlora sig i sagor, skrönor och scones. Mat och historia lägger grunden för dig som är en lika aktiv som vetgirig person. Vandra, bada, fiska, cykla, klättra – eller varför inte utforska platsens spännande historiska bakgrund, där spår från urtidsdjur och mängder med fossiler berättar om en spännande förhistorisk tid. På kvällen njuter av egenproducerat vin, mat lagad från grunden och historier från öns lokala berättare. Det är inte för inte den kallas ”Den lilla sagoön”

 

STF Brantevik Råkulle vandrarhem, Skåne- Silver
Motiveringen lyder:
”Ofta är det de enklaste upplevelserna som stannar med oss längst. En soluppgång, en utsikt, en känsla av stillhet. Årets silverpristagare tilldelas just en sådan enkel, men helt och hållet magisk upplevelse. På just denna plats på jorden, från klippor lena som sammet, med morgonsolen i ögonen, med Österlen i ryggen och Hanöbukten strax i norr, glider du ned i det klara, friska, kalla vattnet. Ett simtag, och du känner livet rakt inpå huden. En enkel upplevelse som blir ett minne att förnimma om och om igen.” 

STF Jokkmokk/Åsgårds vandrarhem, Lappland – Brons
Motiveringen lyder:
”Ett stenkast från inlandsbanan bjuds vi på upplevelser kring både smaksinne, sägner och kulturhistoria. Berättelser från ursprungsbefolkningens rika historia leder oss in en arktisk smakföreställning med traditionellt renkok och lokala specialiteter. Upplevelsen fortsätter en promenad därifrån, där vi får ett unikt möte med nordliga fåglar i sagolika omgivningar.”

 

Kategori: Hållbart

 

STF Falun Vassbo Vandrarhem, Dalarna – Guld 
Motiveringen lyder:
”Priset för mest hållbara boende går till ett ställe som ökat sin självförsörjning och minskat sina fotavtryck – inte av plikt, utan av intresse och engagemang. Ett slutet kretsloppssystem för fisk- och grönsaksodling är kronan i matförsörjningen, och gäster bjuds på egen äppelmust och sylt och marmelad från egna svarta vinbär. Inget ska gå till spillo i onödan, så för att minimera matsvinnet vägs matavfallet varje dag.”

 

STF Långholmen Vandrarhem och Hotell, Stockholm – Silver
Motiveringen lyder:
”Här är omsorgen om miljö och hållbarhet ingen dagslända; redan 1990 startade personalen en miljögrupp. Traditionen lever kvar, och idag har det helt Svanenmärkta boendet bland annat ett starkt fokus på ekologisk mat lagad från grunden, de för en kreativ kamp mot matsvinnet och har en egen hållbarhetskalender där varje månad har ett särskilt hållbarhetstema.

 

STF af Chapman/Skeppsholmen, Stockholm – Brons
Motiveringen lyder:
”Här visas att miljöanpassning måste flankeras av ett bredare hållbarhetsperspektiv. Ekologisk mat och matsvinnsåtgärder är självklara, bin och pollinatörer får en hållplats bland de nektarrika blomplantagerna, snålspolande toaletter och energibesparande renoveringar minskar avtrycken. Men här tar man även inkludering på allvar, vilket återspeglas i såväl personalrekryteringar som tillgänglighetsanpassningar. Hållbart, i ordets breda och rätta bemärkelse.”

 

Kategori: Frukost 

STF Villa Söderåsen B&B, Skåne – Guld
Motiveringen lyder:
”I en vacker sekelskiftesvilla, vid böljande bokskog och hisnande rasraviner, vaknar du till en frukostbuffé utöver det vanliga. Borden dignar av njutning: chiapudding, sojgurt, smoothies, frukt, läckra bröd, veganska pastejer, ostar och korvar– allt KRAV-märkt och vegetariskt, utan att göra avkall på smakrikedom, mångfald och variation. Hit kan alla känna sig välkomna. Stanna på en lång och härlig frukost.”

 

STF Kungsgården Långvind Hotell och vandrarhem, Hälsingland – Silver
Motiveringen lyder:
”Vare sig du älskar ost eller föredrar chark, dras till sötsaker eller helst njuter av en gammeldags sillamacka, så har denna frukost något för dig. Och om du är på humör, varför inte unna dig ett glas champagne eller en snaps med lokalt brännvin? Detta är stället för en riktig långfrukost, leta dig fram mellan alla 90 (!) alternativen och komponera just din frukost med guldkant.”

 

STF Ammarnäs Wärdshus hotell och vandrarhem, Lappland – Brons
Motiveringen lyder:
”Börja dagen med nybakat bröd och en innovativ gröt-buffé. Fortsätt sedan till våffelhörnan där du gräddar din våffla toppad med hallonsylt och annat gott. Mindre tallrikar för att minska matsvinnet, filmjölk med kort datum ”hängs” och blir kryddad mjukost och varje morgon tillverkas sesammjölk, havremjölk, och cashewsmör för de som önskar en växtbaserad start på dagen. Med eftertanke, känsla för komposition och mycket hjärta och själ, får hållbarheten stå i frukost.”