Mer om nummer två i naturen

”Jag använder aldrig toapapper i naturen, utan sköljer med vatten – en metod jag lärde mig i Söderhavet när jag var ute i djungeln och det inte fanns papper att tillgå. Man sätter sig på huk, gör vad man ska och tar sedan sin vattenflaska med höger hand och häller längs ryggslutet och gör samtidigt rent med fingrarna med vänsterhanden. Efteråt sköljer man av sina fingrar. Det är inte farligt på något sätt. Då slipper vi se toapapper i buskar och skrevor.”

/Patrick 

”Mycket bra att ni tar upp hur vi ska gräva ner vår skit. Dock fattas instruktion om allra sista steget. Det tar minst ett år för skit att förmultna och ovan trädgränsen med lägre temperaturer ännu längre. Avsluta med att lägga ett par pinnar i tydligt kors över din vältäckta grop. Efter denna ringa insats besparar du efterföljande vandrare från obehaget att gräva i din skit, till dess pinnarna ruttnat – och då är din avföring och papper för länge sedan jord.”

/Bengt

”Boken How to Shit in the Woods av amerikanskan Kathleen Meyer innehåller massor av bra tips på just detta tema. Allt går kanske inte att översätta till svenska förhållanden, men tillräckligt mycket för att den ska vara högst relevant. En bra present till friluftsälskaren som har allt!”

/Ewa

Läs stora reportaget här: Så bajsar du på fjället