10 norska toaletter för naturromantiker

Vårt grannland kan skryta med en uppsjö av friluftsliv och natur – snöklädda berg, fjordar, glaciärer och norrsken. Men toaletter? Jo, här är tio stopp som naurälskaren bör göra, även om du inte är nödig.

10 norska toaletter för naturromantiker
Med utsikt mot Lofoten. Foto: Per Ritzler, Statens vegvesen

1. Ureddplassen, Helgelandskusten
Flertalet utländska tidningar har kallat den för världens vackraste toalett. Ureddplassen är också ett minnesmärke för den norska ubåten Uredd som åkte på en tysk gruva i Fugløyfjorden och sjönk under uppdrag längs norska kusten 1943. Arkitekterna Haugen/Zohar har byggt rena, minimalistiska bänkar bredvid den ikoniska byggnaden, som vetter mot bergen i Gildeskål kommun. När vädret är bra kan du se ända till Lofoten.

10 norska toaletter för naturromantiker
En toalett eller amfiteater? Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

2. Eggum, Lofoten
Byggnaden, som mer liknar en amfiteater än en toalett, hittas i fiskebyn Eggum i Lofoten. Toalettens ovanliga form och utseende är ingen slump; byggnaden har skapats av material från ett nedlagt stenbrott. Och den smarta återvinningen slutar inte där, fasaden på den ultramoderna toalettbyggnaden har gjorts av drivved som hittats längs kusten efter dåligt väder.

10 norska toaletter för naturromantiker
En toalett som hyllar områdets förflutna. Foto: Lars Grimsby / Statens vegvesen

3. Allmannajuvet, Ryfylke
Sinkgruvorna i Allmannajuvet var i bruk 1881-1899 och är idag ett museum. Den världsberömda schweiziska arkitekten Peter Zumthor har gett gruvanläggningen nytt liv med toaletter som minner om områdets historia. Byggnaden har ett korrugerat zinktak och är ett minnesmärke över områdets förflutna. 

10 norska toaletter för naturromantiker
Spegelväggarna reflekterar de stupande klipporna som omger. Foto: Jarle Wæhler, Statens vegvesen

4. Bukkekjerka, Andøya
Från vissa vinklar skulle du inte ens veta att toaletterna ligger där, om det inte vore för skyltarna. Det beror på spegelväggarna som reflekterar de råa, stupande klipporna som omger. De svepande, betongplattorna på byggnadens framsida är inspirerade av den karga naturen. Speglarna på utsidan döljer byggnaden, medan insidan erbjuder en panoramautsikt över kusten. Arkitekterna MORFEUS stod inför många utmaningar när de skapade sitt projekt. Både de ofta blåsiga förhållandena och det faktum att platsen är mycket avlägsen försvårade. 

10 norska toaletter för naturromantiker
För att nå denna toalett behöver man vandra en liten stig med hårnålskurvor. Foto: Werner Harstad, Statens Vegvesen

5. Selvika, Havøysund
Reiulf Ramstad Arkitekter hade ett mycket tydligt mål i åtanke när de utformade sitt toalett-projekt nära Selvika-stranden i natursköna Havøysund. Stigen som leder mot toaletterna är ovanligt utformad, med svepande hårnålskurvor. Tanken är att besökaren ska få möjlighet att se landskapet i alla riktningar och njuta av allt som finns runt omkring. Idén är motiverad – det finns mycket att se i området, från neolitiska bosättningar, till samisk kultur och lokala kulturarv.

10 norska toaletter för naturromantiker
En toalett med panoramavy 650 meter ovanför Aurlandsfjorden. Foto: Roger Ellingsen, Statens vegvesen

6. Stegastein, Aurlandsfjellet
Den har kallats för ”världens vackraste toalett” med en utsikt som är oöverträffad. Toalett-byggnaden i sig har samma magnifika utsikt och är skapad av Todd Saunders. Här får toa-besökaren en panoramavy 650 meter ovanför Aurlandsfjorden – utan att någon kan se in. 

10 norska toaletter för naturromantiker
En dramatisk toa i dramatisk natur. Foto: Espen Bergersen, Naturgalleriet / Statens vegvesen

7. Gullsdassen, Senja
De flesta kommer till Senja för den dramatiska naturen, men även denna toalett har blivit ett besöksmål i sig – eftersom den är skapad i guld. Priset på byggnaden var 3,75 miljoner kronor, vilket helt klart höjde några ögonbryn. 

10 norska toaletter för naturromantiker
Med fönster från golv till tak. Foto: Roger Ellingsen / Statens Vegvesen

8. Skjervsfossen, Hardanger
Efter att en ny tunnel skapades 2011 för att styra bort tung trafik från vattenfallet ville man utforska platsens möjlighet som turistattraktion. Då krävdes det en toalettbyggnad som samspelade med det vackra fallet på 135 meter. Bredvid designade Fortunen en kantig, ren byggnad med fönster från golv till tak. Byggnaden är klädd i sten som hittats i området. Toaletten vann senare World Architecture News Small Spaces Award 2016.

10 norska toaletter för naturromantiker
En toalett som ska täckas med mossa. Foto: Jarle Lunde / SULDALFOTO.NO

9. Ostasteidn, Ryfylke
Denna ovanliga byggnad designad av KAP Arkitekter står vid Sandsfjorden i Ryfylke. Även om den kan se naken ut nu har byggnaden målats med en mossblandning som ska få mossa att växa över de många vinklarna. Den levande gröna jackan gör det möjligt att smälta in i omgivningarna över tid. Åtgärder har också vidtagits för att ersätta markjorden och odla tallar, så på bara några få år kommer området att vara helt naturligt och oigenkännligt. 

10 norska toaletter för naturromantiker
En toalett som ska likna de omgivande bergen. Foto: Steinar Skaar / Statens Vegvesen

10. Akkarvikodden, Lofoten
Denna dramatiskt vinklade toalett vid Akkarvikodden i Lofoten är designad av Manthey Kula och har utformats för att efterlikna bergens taggiga horisont. Byggnaden färdigställdes 2009. Den har inga fönster på sina väggar utan har istället stora glastak som gör att ljus strömmar in uppifrån.

5 fina upplevelser i Norge

Världens miljövänligaste lyxhotell

Vandra i Fjordnorge