Ledare: Här har du din motvikt

Förmodligen har jag sagt det förr, sisådär 19 gånger sedan millennieskiftet. Men känns det inte helt overkligt att vi nu skriver 2020? Som om någon på måfå laddat hem en sifferkombination från framtiden och bara ”den här blir bra, nu kör vi”. Och så hoppar vi på våra elsparkcyklar och susar ljudlöst runt i stan, med vita plastpinnar i öronen och mobilen framför näsan, medan Siri tar disken och lägger om lånen.

Jag är inte den som vill hejda samhällsutvecklingen, men när den nu går i raketfart mot Star Trek kan man konstatera att behovet av motvikter växer lika snabbt. Allt fler upptäcker att skogen, bergen och sjöarna kan uppfylla våra grundläggande mänskliga behov – som faktiskt är desamma som på stenåldern. Vi behöver naturen, vi behöver röra på oss, vi behöver varandra.

Hos oss på Utemagasinet har det växande friluftsintresset märkts tydligt under 2019 i form av fler prenumeranter, fler sålda lösnummer, en helt ny målgrupp via Readly, ökat intresse från annonsörer och besöksrekord på ALLA våra event. Detta är vi förstås kolossalt glada och tacksamma för (i synnerhet som Tidskriftsdöden lurar i vassen, och inte tvekar att tugga i sig den titel som haltar eller råkar ta ett snedsteg).

Så, det är med en skön känsla i magen vi på redaktionen kickar igång det nya året. Vi har så mycket vi vill visa dig under 2020 – här i tidningen, i våra sociala kanaler och öga mot öga. När jag skriver detta har vi vårt längdevent Skida med Ute närmast i kalendern, 16–18 januari i Högbo Bruk. De 28 platserna tog slut redan när den första annonsen nått prenumeranterna i oktober, varpå vi snabbt växlade upp för att kunna ta emot 50 deltagare. Fick du ändå ingen plats? Bokningen för 2021 är redan öppen på skidamedute.se, och det gäller nog att vara snabb …

Vill du hellre möta våren på Värmdö i Stockholms skärgård, kanske med hela familjen, så är Utehelg eventet för dig. 22–24 maj hänger vi tillsammans på Skeviks Gård och njuter av omgivningarna i kajaker, löparskor, hängmattor, vandringskängor, på yogamattor och stigcyklar. Den som vill checkar in i tältbyn och fixar sin egen mat på utekök, men här finns också möjlighet att sova i hotellsäng och käka lokalproducerat i restaurangen. Allt du behöver veta finns på utehelg.se.

Och sitter du och undrar när hösten infaller 2020 så är svaret 11–13 september, då vi traditionsenligt firar Utefest i och kring Friluftsbyn vid Höga kusten. Som alltid bjuds det på viaferrata-klättring på Skuleberget, svampplockning, vandring, paddling, stiglöpning och utematlagning – bland mycket annat. Om kvällarna samlas vi kring lägereldarna, lyssnar på livemusik och snackar uteliv halva natten.

Årets Utefest kommer faktiskt att bli ännu lite festligare än tidigare. Att vi nu antar sifferkombinationen 2020 innebär nämligen att det har gått 40 år sedan Utemagasinet grundades – vilket givetvis måste firas. Hur? Det ska vi nog klura ut. Men det där med medelålderskris hoppar vi över.