Kom hem till Hemavan Tärnaby

I Utemagasinet nummer 8/19 berättade vi om projektet Rent a finn, där utländska turister kunde ansöka om boende hemma hos finländare för att uppleva Finlands naturnära livsstil.

Nu har en liknande idé smugit sig över till svensk mark och Hemavan Tärnaby, men under namnet Kom hem till en ortsbo. Från och med februari finns möjlighet att boka in sig hos en lokal värdfamilj och initiativtagaren Agneta Af Ekenstam hoppas att övernattningarna ska fungera som en brygga mellan turister och boende i Hemavan Tärnaby.
– Förut var det alltid samma personal som jobbade här och gästerna kunde fråga om allt möjligt i området. Nu är det mer unga säsongare som har sämre lokalkunskap, och det känns som att gästerna är på en kant och vi ortsbor på en annan.

Agneta är en av hittils sju anmälda värdar och hon betonar att det har varit viktigt att värdfamiljerna kommer från olika dalgångar.
– Vi vill att man ska ha möjligheten att få uppleva olika delar av Hemavan Tärnaby. Vi är så stolta över vårt område och vill visa gästerna lite mer än det de ser i normala fall. Som att ses över matbordet och ta del av vanliga normala samtal – utan att man ska sälja in ett liftkort eller en skoterledsavgift.

På Facebooksidan @komhemtillenortsbo kan du läsa mer om initiativet samt lära känna värdfamiljerna. En lokal övernattning i Hemavan Tärnaby bokas sedan via bokamera.se – där framgår också vilken typ av mat som ingår i övernattningen. 

Hyr en egen finländare

Fler vintertåg till fjällen

Fyra vackra vinterleder