Succé igen för Skida med Ute


Succé igen för Skida med Ute

I januari 2019, när Utemagasinets längdläger Skida med Ute arrangerades för första gången, mötte deltagarna ett Högbo Bruk inbäddat i gnistrande nysnö. Termometern visade trevligt antal minusgrader – och genom den kuperade granskogen snirklade sig 50 kilometer knivskarpa skidspår, för klassiskt och skejt.

När vi checkar in i januari 2020, tillsammans med 50 nya längdentusiaster, finns inte en enda snöflinga i gästrikeskogen. Ljumma vindar smeker gröna fält, förbryllade fåglar kvittrar i bara grantoppar.

Den oinvigde skulle kunna tro att det inte går att arrangera längdläger på dessa premisser. Men det gör det – om man jobbar med proffs. Högbo Bruks Spårgeneral Torbjörn Hägglund och hans team har preparerat en konstsnöslinga på 5 kilometer, komplett med de backar och kurvor som behövs för tre dagars teknikträning.
– Vi kommer att bättra på spåren ytterligare i natt, så de ska hålla hela helgen, förkunnar han på välkomstmötet. 

Succé igen för Skida med Ute

Eftersom fjolårets Skida med Ute blev en sådan succé, och årets platser snabbt bokades upp, har vi i stort sett tagit copy-paste på programmet. Det vankas med andra ord längdteknikpass, längdstyrka och yoga för längdåkare – varvat med föreläsningar, vallakurs och spa-häng. Brukshotellets kockar har fått i uppdrag att fixa frukostar, luncher, fikabord och middagar som ska ge nog energi och sätta guldkant på snorsporten.

Våra eminenta längdcoacher Johanna Ojala, Torbjörn Hägglund och Fredrik Åström har i år fått förstärkning i form av den inte helt okände Marcus Hellner, som gör ett sällsynt inhopp som coach. Marcus avslutade sin elitkarriär våren 2018 och kan bland annat stoltsera med tre OS-guld och ett VM-guld.

– Det här ska bli jätteroligt, säger han. Vi kommer att gå igenom längdskidåkningens grunder och göra en massa övningar, enkla och mer avancerade beroende på deltagarnas nivå. 

Succé igen för Skida med Ute
Succé igen för Skida med Ute

Direkt efter välkomstmötet drar halva gänget till vallaboden för en steg-för-steg-genomgång signerad Lasse ”Blixten” Jonsson från Start. Många har med sig vallningsfria skins-skidor, eller lånar sådana från Rossignol som finns på plats och servar med utrustning, med det är bra med lite glidvalla även på dessa. 

Succé igen för Skida med Ute

Även om man redan har hittat sina favoritskidor är det alltid kul att testa och jämföra med nya modeller. Rossignolteamet servar hela gänget med låneskidor och -pjäxor för allt från nybörjare till elitåkare. 

Succé igen för Skida med Ute

Ute i skidspåret övas balans och tyngdöverföring – viktiga komponenter för effektiv längdskidåkning. Att åka utan stavar är en klassiker. Både Marcus Hellner och Johanna Ojala betonar vikten av att köra utan stavar som uppvärmning då och då, även om man är en erfaren skidåkare, för att få in rätta känslan i åkningen.

Succé igen för Skida med Ute

Efter några övningar helt utan stavar kör vi med en stav, för att coacherna vill poängtera att armpendeln ska vara lätt och följsam.

Succé igen för Skida med Ute

Det gäller att bemästra ”längdskidåkningens fem växlar”, påminner coacherna, och följer upp med tekniktips för var och en av dessa. Johanna Ojalas grupp ska just dra igång den femte och kanske skönaste växeln – utförsåkningen.

Succé igen för Skida med Ute

Hur vet man att armpendeln är optimal, att den ger mesta möjliga fart med minsta möjliga ansträngning? Marcus Hellner går igenom den rätta tajmingen och berättar hur han själv har tänkt genom åren för att finputsa sin teknik.

– Man blir aldrig färdig som längdåkare, det kommer alltid någon ny grej som man måste jobba med. Det är mycket nöta, nöta, nöta, säger han.  

Succé igen för Skida med Ute
Succé igen för Skida med Ute

Tid för egen träning. Vid sidan av spåret lyser vintern med sin frånvaro. ”Det är ingen risk att vi förfryser oss i alla fall”, som någon konstaterar.

Succé igen för Skida med Ute

Tiden går fort när man har kul! 

Succé igen för Skida med Ute

Utemagasinets Art Director Sofie Lantto tar en solosväng i spåret mellan jobbuppdragen. Här på Skida med Ute är hon yogalärare på morgnarna och fotograf under resten av dagarna.

– Yoga är perfekt om man håller på med konditionsidrott, både för att mjuka upp stela muskler och samla sig mentalt. Höfterna och bröstryggen är klassiska problemområden, säger hon. 

Succé igen för Skida med Ute

En av fjolårets höjdpunkter under Skida med Ute var mörkerpasset med Silva, då vi fick låna pannlampor och åka fritt i spåren bland snötyngda granar. Årets konstsnöspår räckte inte riktigt till för ändamålet – men vad gjorde väl det? Här bjuder Johanna Ojala istället på ett stämningsfullt intervallpass i Högbo Bruks lilla slalombacke, där hon lär ut trestegsraketen ”skidgång”, ”älghufs” och ”sprättande skidgång”.

– Stegen ska vara långa och flacka, tänk att du åker längdskidor uppför backen snarare än att du springer, säger hon. 

Succé igen för Skida med Ute

Nu vet vi vad 15/15-intervaller innebär. Full fart uppför i 15 sekunder, vända och gå långsamt nerför i 15 sekunder, full fart uppför igen i 15 sekunder – och så vidare, tills toppen är nådd (eller 3 minuter har gått). En fjärdedel av deltagarna väljer bubbelpoolen och bastun framför barmarkspasset, för att vila sig i form inför morgondagens dubbla teknikpass. 

Succé igen för Skida med Ute
Succé igen för Skida med Ute

Skål för väl utfört arbete! Efter långa och fysiskt aktiva utedagar brukar ju det mesta smaka gudomligt – tänk dig då känslan att sätta sig vid dukat bord och serveras lokala delikatesser. Skida med Ute-deltagarna ger fem plus till Högbo brukshotell. 

Succé igen för Skida med Ute

Och så det där omtalade efterrättsbordet, som saknar motstycke …  

Succé igen för Skida med Ute

Strax före hemfärd föreläser Marcus Hellner om mental träning, följt av en lång frågestund. Vi får veta allt om hans duster med Petter Northug, hans styrkor och svagheter som åkare, vad han saknar mest från karriären och hur intresserad han är av att följa skidåkningen idag, från sidan. Efter två dygn tillsammans, i spåren och kring matbordet, känner vi varandra och diskussionen blir öppen och hjärtlig.

– Tack för alla fina timmar framför tv:n, summerar Göran Cumzelius – och det får bli ett passande slutord.

Det känns lite vemodigt att lämna Skida med Ute-bubblan, konstaterar vi unisont. Nu väntar vardagen, där man själv måste styra upp sin träning, handla och laga mat. Utan coacher, utan spårpatruller, utan kockar. Tur att det bara är ett år till nästa gång. 

Skida med Ute 14–16 januari 2021 – boka här!

 

 

Mer läsning! Reportage från Skida med Ute 2019.