Europas 12 bästa långleder, del 3 av 3


Europas 12 bästa långleder, del 3 av 3
Foto: Tourism Ireland

9. BEARA PENINSULA, IRLAND

En magisk vandring som både startar och slutar i idylliska Glengarriff i grevskapet Cork på sydvästra Irland. Leden visar upp några av Irlands finaste samhällen längs Atlantkusten och tar 8–10 dagar att vandra.

Distans: 184 kilometer.

Terräng: Du vandrar på stigar och gamla vägar, genom skog och byar, över berg och längs havet. Det är ingen krävande led, även om det kan bli oväntat vilt och öde i bergstrakterna. Några passager är branta.

Säsong: April till september, för att vara säker på öppna Bed & Breakfasts.

Resa hit: Flyg eller tåg till Cork (rälsvägen går bland annat via rutten Stockholm–Köln– Bryssel–Holyhead–Dublin–Cork. Från Cork tar du buss 236 till Glengarriff på lite över 2 timmar.

Boende: Här vandrar du genom gulliga byar med en uppsjö av boende att välja mellan. Vanligast är att bo på Bed & Breakfast.

Bra att veta: Förutom vackra vykortsvyer över böljande kullar passerar du också historiskt intressanta platser, som mystiska sten-cirklar och gamla begravningsmonument.

Mer info: irishtrails.ie/trail/Beara-Way/3; bearatourism.com. 

Europas 12 bästa långleder, del 3 av 3

10. EL CAMINO DEL NORTE, SPANIEN

Camino del norte är en mindre känd pilgrimsled som går längs Spaniens norra kust, från Irun till Santiago de Compostela, genom städer som San Sebastian, Bilbao och Santander. Vanligt är att vandra hela leden på 5–6 veckor.

Distans: Cirka 825 kilometer.

Terräng: På den norra leden har du havet på ena sidan och bergen på den andra. Landskapet är frodigt och grönt, vilket ger en ledtråd om att regn är vanligt. Vandrar du på sommaren finns möjligheten att ta ett dopp när leden stryker stranden. Tuffare terräng än den franska vägen (se vandring nummer 02).

Säsong: Möjligt året om men maj till september är högsäsong.

Resa hit: För tåg hela vägen föreslås rutten Köpenhamn–Hamburg–Paris–Biarritz–Irun. Flyg finns till San Sebastian eller Biarritz, därefter följer en timme med tåg till Irun. Ta tåg eller flyg hem från Santiago.

Boende: Här finns inte lika många härbärgen som längs den franska caminon, men det ska ändå inte vara något problem att hitta boende. Viktigt att planera i förväg.

Bra att veta: Ett tips är att i Oviedo byta rutt och vika in på Camino primitivo för vidare färd till Santiago de Compostela. Den är utmanande, mer orörd och inte särskilt folktät. Här finns betydligt färre städer, restauranger, matbutiker och den betraktas av många som den tuffaste caminon av alla.

Mer info: caminoadventures.com. 

Europas 12 bästa långleder, del 3 av 3
Foto: Visit Fyn

11. ØHAVSSTIEN, DANMARK

Øhavsstien vindlar sig genom Det Sydfynske Øhav – skärgården söder om ön Fyn. Vandringsleden går genom ett kulturlandskap med flera naturområden, byar, landsbygd – och alltid i närheten av havet och skärgården. Leden tar cirka 10 dagar att vandra.

Distans: 220 kilometer.

Terräng: Leden är lättvandrad och ger en fin inblick i små danska skärgårdssamhällen.

Säsong: Vandras vanligen under sommar-halvåret.

Resa hit: Tåg till Köpenhamn, efter tågbyte rullar du vidare över till Fyn och Odense. Där väntar ett par bussbyten fram till ledstarten i Faldsled.

Boende: Det finns gott om boende att välja mellan i olika prisklasser. Tältning är endast tillåtet på camping eller om markägaren gett sin tillåtelse.

Bra att veta: 75 kilometer av Øhavsstien utgör den danska versionen av Fjällräven Classic, som går mellan Faldsled hamn och Valdemars slott. Denna tur tar tre dagar att vandra och går förbi slott, kyrkor, hav och landsbygd.

Mer info: detsydfynskeoehav.dk; visitfyn.dk/ fyn/oplevelser/oehavsstien; fynbus.dk. 

Europas 12 bästa långleder, del 3 av 3
Foto: Michael Sauer

12. WESTWEG TRAIL, TYSKLAND

Denna tyska vandringsled är en del av den Europeiska långdistansleden E1 och går genom området Black Forest i Sydvästra Tyskland. Den börjar i Pforzheim för att avslutas i Basel och tar runt 13 dagar totalt.

Distans: Cirka 285 kilometer.

Terräng: Här blir du förförd av djupa skogar, sköna dalar och gröna kullar. Terrängen är inte svår men det finns en del branta stigningar. De högsta topparna är knappt 1 500 meter höga.

Säsong: Från april till slutet av oktober.

Resa hit: Flyg eller tåg till Stuttgart och vidare med buss eller tåg till Pforzheim. Börjar du i Basel går tåget via Hamburg, alternativt flyget direkt till Basel.

Boende: Leden passerar nära byar och samhällen, därför är det enkelt att hitta såväl boende som mat längs vägen.

Bra att veta: Strax innan områdets högsta berg, Feldberg på 1 493 meter över havet, väljer vandraren att gå västerut eller österut. Västra delen går uppför Feldberg, ta den – vyerna från toppen är helt klart värda besväret.

Mer info: germany.travel/se/fritid-rekreation/ vandring/westweg.html. 

Europas 12 bästa långleder, del 1 av 3

Europas 12 bästa långleder, del 2 av 3