Bergslagsleden ökar – här är Utemagasinets tre vandringsfavoriter

I munkarnas spår

Etapp 15, mellan Ramundeboda och Gråmon, är med sina 22 kilometer en av Bergslagsledens tuffaste turer. Vid starten i Ramundeboda kan du spana in ruinerna från ett Antonierkloster från 1400-talet – och det sätter tonen för en dagstur med historisk touch. Etapp 15 är nämligen en del av pilgrimsleden Munkastigen och du följer samma väg som munkarna vandrade under medeltiden. Turen går på skogsväg och stig och ska du gå hela sträckan får du räkna med en heldag i kängorna. 

Lättillgängliga vyer

Etappen mellan Ånnaboda och Suttarboda är en av Bergslagsledens allra mest populära. Det är den kortaste, bara 7 kilometer, men här saknas inte ögongodis. Efter starten vid Ånnaboda friluftsanläggning går du över Storstenshöjden och Falkaberget, för att sedan bli belönad med underbar utsikt över Kilsbergen. Även den historieintresserade får sitt – leden passerar flera områden som varit viktiga för den gamla brukstraditionen. På Sörtorpet kan du spana in hur ett kilsbergstorp kunde se ut för 100 år sedan. 

Vild skog i Tiveden

Bergslagsledens sista sträcka går från Tivedstorp till Stenkällegården, en tolv kilometer lång tur i en av Sydsveriges vildaste skogar. Etappen går genom Tivedens nationalpark som bjuder på trolsk, orörd skog med lavtäckta hällar – om somrarna kan du med lite tur få syn på den sällsynta röda näckrosen. Missa inte att gå upp på Trollkyrkoberget, som förr användes som samlingsplats för frikyrkorörelsers hemliga möten.

 

Läs mer på bergslagsleden.se. 

Vandra vackert i fjordarnas land

Lofsdalen miljonsatsar på cykling, skidåkning och vandring