Läsarnas kläd-lösningar: ”Damkläder inom friluftssegmentet går bort”

”Jag är hyfsat lång för att vara kvinna (175 cm) och rejält överviktig. Det gör att damkläder inom friluftssegmentet går bort, direkt. Jag köper i herrstorlek, ofta från Engelsons. Mitt favoritplagg just nu är dock ett par Haglöfsbyxor, Gabbro, i fyrvägsstretch. Rymliga, lätta och hög midja trots att det är herrstorlek.” /Maria

”Själv är jag kort och bred. Klättermusen har byxor i kortare modeller som gör att de sitter bra. Hur bensluten ser ut avgör om man kan justera på egen hand.”
/Malin

”Militärkläder är rymligare över lår och rumpa, jag känner både män och kvinnor i modell större som vandrar och åker skidor i sådana. Finns i olika färgnyanser på nätet, inte bara grönt och camo.”
/Sammy

”Jag är lång och kurvig och brukar ha svårt att hitta byxor som sitter bra. Jag hittade ett par byxor från Fjällräven som var för en kurvigare kropp, dessutom i rålängd så jag själv kunde själv bestämma längden på dem – toppen!”
/Rebecca

”Som man på 196 cm, med långa ben, är jag dömd till ett friluftsliv med brallor som slutar en bra bit ovanför fotknölarna. Kompenserar med höga kängor sommar-tid och gaiters vintertid. För ett antal år sedan beställde jag G1000-tyg på metervara hos Naturkompaniet och förlängde två par vandringsbyxor genom att sy in kilar tvärs över vaden. Inte så snyggt men kändes lyxigt med hellångt!”
/Ove

”Engelsons byxor i D-storlekar funkar på mig som har korta ben i förhållande till vikten. Annars lägger jag upp själv, man får köpa en rak modell. Dobsoms överdragsbyxor går att lägga upp men man får hantera dragkedjan.”
/Anna

”Jag är medellång och bredaxlad samt lite kraftig. De märken som funkar bäst för mig är Bergans samt mitt favoritmärke Marmot.
/Daniel 

”180 cm lång (mest ben och långa armar) och har haft svårt att hitta längd som passar både när det gäller byxor och ärmar. Upptäckte för något år sedan att Ellos Ahkka har kläder som passar mig.”
/Ewa

”Jag är 173 cm och väger minst 120 kg, inte direkt som modedockorna i affärerna. Brukar köpa friluftsskjortor i USA, där jag betraktas som en minikille. Byxor från Fjällräven finns i stora storlekar, tycker de är snyggare än Engelsons.”
/Jens

”Hittade efter tips Isbjörns skidbyxor för tonårstjejer, Luna, som ser vuxna ut och sitter perfekt på mig som är 40+ men har XXS (som sällan finns). Har också deras underställ Husky i storlek 158 cl.”
/Sanna

”Är tjockare än jag är lång. Ett tips är att många märken har byxor i kortare benlängd, men de säljs ofta bara online. Har provat ut till exempel Haglöfs och Lundhags i butik men sedan köpt 5 cm kortare online (hade önskat 10 cm kortare, men ändå).”
/Stefan

”Min lösning är tajts! Har alltid burit det till vardags, då jag är väldigt kurvig och har svårt att hitta främst byxor som sitter bra. Så lycklig för modet med ”vandringstajts” som har gjort att det känns okej att ha tajts i fjällen. Jag köper dock vanliga inomhustajts i trekvarts-modell, de blir lagom långa på mig. Har tyvärr inte hittat några utomhus-tajts som inte är för långa och har dragkedjor i bensluten.”
/Sinja

”Jag är 181 cm och har långa armar och ben, men kläderna från Revolution Race fungerar. Har en del från Bergans som också fungerar, och från Stellar Equipment. Jag har svårt att hitta vardagskläder och ännu svårare med friluftskläder för tjejer.”
/Kicki

”Köpte skidbyxor till sonen när han var liten och de var kortade med ett veck på fodret på vaden, som man kunde sprätta bort när han växt 6 cm – jättesmart! Numera kortar både jag och min fru våra skidbyxor på det sättet, vi är båda lite bredare än modet föreskriver.” /John

”Jag köper mycket second hand, för då gör det inget om det inte blir perfekt när man skiftar om – det var ju inte så dyrt till att börja med. Sedan tycker jag att ingångna plagg brukar sitta lite bättre.”
/Cecilia 

Ge oss kläder som passar!