STF och Naturkartan i samarbete – digitaliserar Sveriges vandring

Nu utvecklar Svenska Turistföreningen sin verksamheten till att även omfattat digitala vandringsguider. Detta i syfte att göra vandringen mer tillgänglig för de som inte kommer ut, på grund av okunskap eller för att det känns för otillgängligt och svårt.

Tjänsten utvecklas i samverkan med Naturkartan, som är en rikstäckande friluftsguide för webb och mobil,. Naturkartan har fått i uppdrag av STF att ta fram en digital karttjänst till cirka 50 välrenommerade leder över hela landet. Förutom de interaktiva vandringskartorna finns nya ledbeskrivningar, filmer, bilder, tips och vandringsberättelser.
– Det har länge stått på vår önskelista att få till ett samarbete med STF som syftar till att få människor att upptäcka naturen. Att det nu blivit en realitet, är mycket glädjande, inte bara för oss, utan framförallt för allmänheten som nu får en chans att upptäcka lite av Sveriges finaste vandring, säger Kristofer Björkman, en av Naturkartans grundare.

Tjänsten bygger på Naturkartans tekniska plattform för hantering av friluftsdata och -information, och har växt fram i nära samverkan med ledernas olika huvudmän och övriga intressenter, inte minst för att kontinuerligt kunna säkerställa ledernas riktighet och aktualitet även i den digitala miljön.

De digitala vandringslederna har implementeras både på Svenska Turistföreningens webbplats, men tillhandahålls även på såväl Naturkartans som i en del fall huvudmännens webb och app, där lederna presenteras med all den funktionalitet som krävs för att ge användaren bästa tänkbara information, inspiration och vägledning.