I Lofsdalen finns äventyr för alla

Lofsdalen är den lilla fjällbyn med de stora upplevelserna. Vackert belägen vid foten av Hovärken och precis invid Lofssjöns glittrande vatten, bjuder den på ett pärlband av möjligheter för alla från barnfamiljer till dem som är ute efter lite mer adrenalinstinna aktiviteter.

Lofsdalen har över 150 kilometer vandringsleder och flera av dem når du enkelt direkt från byn utan att behöva sätta dig i bilen. Från Panorama eller övre delen av Hovärken kan du enkelt ansluta till ett flertal vandringsleder över kalfjället och bor du i Lofsdalen by eller på Höglandet kan du vandra Naturstigen. Den kantas av informationsskyltar om djur och natur som byns skolbarn har gjort och leder upp till toppen av Hovärken som bjuder på milsvid fjällutsikt på 1125 meters höjd.

Fjällen inpå knuten

Riktiga fjäll precis utanför stugknuten har gjort Lofsdalen till ett populärt resmål för barnfamiljer. Här finns både leder anpassade för barnvagnar och lite enklare vandringsleder när barnen blivit äldre. Leden till Solgropen är tre kilometer lång tur och retur, har inga större stigningar och bjuder på fina naturupplevelser med vacker utsikt och härliga platser att leka och fika på. Eller varför inte ta bilen mot Västvallen och upptäcka klassiska sagofigurer längs med Trollstigen eller följa den barnvagnsvänliga leden längs med Lofssjön med fin fjällutsikt och härliga badplatser?

I Lofsdalen finns äventyr för alla

Unika formationer från Inlandsisen

Från Västvallen når du även flera längre vandringsleder. Härifrån kan du vandra hela vägen till Dalarna och Storfjäten, vandra Sömlingshågna runt eller göra dagsvandringar till Ruttjärn eller Mossaruten. Norr om Lofsdalen öppnar ett milsvitt fjällandskap upp sig med fina leder mot Sonfjällets nationalpark. Här finns ett rikt djurliv av björn, älg och lo och vackra och unika formationer från Inlandsisen.

Längs med flera av vandringslederna finns fina möjligheter att fiska öring och röding i kristallklara (och iskalla!) fjällsjöar. Det går även att testa fiskelyckan i Lofssjön vid byn och här kan man hyra båt, kanot, kajak och S.U.P. eller bara njuta av lek och bad på sandstranden.

I Lofsdalen finns äventyr för alla

Spännande väntan på björn

Lofsdalen Bike Park har 16 kilometer leder och servas av en modern sexstolslift som snabbt och bekvämt tar dig upp till nästa åk. Lederna riktar sig mot familjer, nybörjare och medelgoda åkare. All utrusning finns att hyra och erfaren personal hjälper till med allt från tips och råd till på- och avlastning av cykeln på liften.

I Lofsdalen finns äventyr för alla

Lofsdalen inledde i början av 2020 en storsatsning på ett nytt cykelområde med cirka två mil cykelleder som ska stå klara 2022. Stenrutsleden – den första leden i området – stod klar i juni 2019 och är en tekniskt avancerad led som sträcker sig över 12 kilometer och går genom gammelskog, upp på kalfjället och avslutas med adrenalinhöjande nedförscykling.

Ett annat spännande äventyr är övernattning i Lofsdalen Bear’s Den. Lofsdalen är ett av Sveriges björntätaste områden och från en hemlig stuga i skogen kan du spana på björn och andra skygga djur som lockats till platsen med åtel. Stugan har sex bäddar för övernattning och det finns goda möjligheter att se och uppleva vilda björnar i deras naturliga miljö.
Läs mer om Lofsdalen Bear’s Den här

I Lofsdalen finns äventyr för alla

Boenden i Lofsdalen

Oavsett vad du söker för boende så kommer du hitta något som passar dig i Lofsdalen. Här finns många olika boendealternativ – stugor, camping, lägenheter.

Prisexempel vecka 30:
Lyx: Ski Lodge, 12 bäddar, fr 8400 kr/vecka
Medel: Fjällterassen, 8 bäddar, 4600 kr/vecka
Budget: Tallbacken, 4 bäddar, fr 2500 kr/vecka

Du bokar ditt boende på lofsdalen.com

Digital kartguide

En bra utgångspunkt för varje nytt äventyr är Lofsdalens digitala spårkarta. Med hjälp av den får du enkelt en överblick av sträckning, tidsåtgång och svårighetsgrad för olika vandrings-, downhill- och XC-leder. Spårkartan kan även guida dig till vindskydd, bra fiskeplatser, historiska sevärdheter och campingplatser.
Du hittar den digitala spårkartan här! 

Missa inte Lofsdalens inspirerande Instagramkonto som du hittar här, och på lofsdalen.se kan du läsa om ännu mer att uppleva i Lofsdalen

Välkommen till Lofsdalen! 

 

I Lofsdalen finns äventyr för alla