3 turtips för äventyrliga familjer

Blir det svemester i år? Kanske rentav hemester? Härligt! Vi har totat ihop tips på nära äventyr och aktivt uteliv för familjer som längtar ut, med både små och större barn. Här kommer tre av tio tips, resten hittar du i senaste numret som finns i butik nu!

TEXT: CAJSA RÄNNAR

1. BAKA I DET FRIA

Att baka grejer på friluftsköket är lite trixigare än hemma, men det går och är väl värt ansträngningen. För småfolk kan baket och fikandet locka mer än vandringen, åtminstone som morot. En lagom debut, som är både enkel och smaskig, är klassiska scones.

Gör så här: Använd sconesmix från affären, eller blanda de torra ingredienserna i en plastpåse hemma och tillsätt vatten och fett direkt ner i påsen när det är dags att baka. Knåda ihop degen i påsen för att slippa kladdiga fingrar, klutta sedan ut degen genom att göra ett hål i ett hörn på påsen.

Lägg en degklutt i en lagom varm stekpanna på friluftsköket, sätt sedan en kastrull eller motsvarande som lock över brödet. Då skapas en enkel ugn som gör att brödet gräddas runt om.

Enklast är att baka på spritkök, eftersom värmen då är helt jämn, men det går också att göra på gaskök. Då gäller det att reglera gasen då och då, för att hålla samma temperatur genom hela gräddningstiden.

För vem: Den matglade friluftsfantasten som vill ha nya utmaningar på uteköket – samt små och stora som gillar kladd.

Förberedelser: Packa friluftskök med sprit eller gas, sconesmix (eller hemmagjord mjölmix + fett och vatten), smör och marmelad att toppa dina nybakta scones med. Se till att ta med nog mycket gas, om gaskök används – det tar ett tag att grädda bröd. 

3 turtips för äventyrliga familjer
Att bestiga berg är spännande, det tycker de flesta. Och vem har sagt att det måste vara K2 eller Everest?

2. TA TRE TOPPAR

Att ta sig upp på en topp, liten eller stor, och kunna spana ut över nejden väcker en stark inre tillfredsställelse. Seven Summits kallas bedriften att ha tagit sig upp på den högsta toppen på varje kontinent. Gör en kommunal variant – lite lägre toppar, men kanske lika hög tillfredsställelse?

Gör så här: Välj ut de tre högsta punkterna i din kommun som är lagliga att besöka (soptippar är det till exempel sällan). Gör en plan för hur du och ditt lilla sällskap ska ta er upp på dem allesammans. Är det rimligt att göra på en dag? På en helg? På en semestervecka eller som tre separata kvällsutflykter? Bocka av topparna som det passar.

För vem: Alla som gillar vacker utsikt, naturliga målbilder och näräventyr. Lite extra utmanande förstås om du bor i Kiruna eller så.

Förberedelser: Reka vägen till de utvalda topparna. Den som vill skapa en digital happening bjuder in sina vänner att dela sina toppbestigningar på Instagram, under hashtaggen #tatretoppar. Ta med karta, sköna skor och kanske en kikare. 

3 turtips för äventyrliga familjer

3. GÅ PÅ GLASSTUR

Termosar är bra på att hålla varma saker varma till utflyktens fikapaus, men alla tänker kanske inte på att de är lika bra på att hålla kalla saker kalla. Glass, till exempel – och det är en finfin funktion att dra nytta av på sommarens äventyr. Ta med hela familjen på glassprovning i skogen, på stranden eller i vindskyddet invid stigen.

Gör så här: Varje individ tar med en termos full med sin favoritsmak, en stor sked att ösa med, en egen kåsa och en mindre sked att äta med. Den lyxigt lagde packar även ner lite strössel eller annan smaskig topping. Den ambitiöse gör å sin sida ett testprotokoll, skriver ut i lämpligt antal exemplar och kommer ihåg att ta med några pennor.

Väl på plats dukas samtliga termosar fram och varje person får presentera sin glass. Sedan är det bara att under skapligt ordnade former prova loss och betygsätta.

För vem? Alla som gillar glass. Och föräldrar som vill umgås med väldigt glada barn i naturen.

Förberedelser: Köp eller gör favorit-glassen. En mattermos håller glassen frusen minst ett par timmar – lite längre om du förfryser termosen innan du packar den med glass. Det är också lättare att sleva glassen ur en mattermos, då öppningen är större. Ta med kåsor och skedar att äta med, plus eventuellt testprotokoll och pennor. 

Bärstol vs. bärsele på vandring

Möt nya Skogsmulle!