Basta i naturen: 5 magiska pärlor i Sverige

Knappt har vi hunnit parkera bilen vid grusvägen, plocka upp en broschyr vid informationstavlan och peka ut dagens rutt, innan vi är omslutna av en skog så grön, trolsk och omhuldande att en viss konstnärs namn kommer över allas läppar.

Glotternskogen, strax norr om Norrköping, är en typisk John Bauer-skog. En skog som slukar en, med sina höga granar och tallar. Gamla stammar som trillat omkull får ligga kvar istället för att röjas bort och terrängen är kuperad, ständigt böljande från sänkor till höjder, mossbelupna stenbumlingar och öppna klipphällar.

Snart börjar det som nyss var blå himmel ovanför oss att dra ihop sig till regntunga moln, och sedan kommer den första skuren. Men det gör inte så mycket, med tanke på vad som väntar i slutet av vår dagstur: Bastun vid Övre Glottern. Vi låter de brandgula markeringarna på träden visa vägen. 

 

 

Basta i naturen: 5 magiska pärlor i Sverige
Det trolska landskapet i Glotternskogens naturreservat är ett exempel på typisk Kolmårdsnatur, med hällmarker, sumpskogar och branter. Den mossomhuldade marken för tankarna till målningar av John Bauer.

ÄNTLIGEN SER VI BASTUN

Det är inte direkt som att vi släpat oss genom vildmarken för att komma hit, snarare mysvandrat och njutit av stillheten, men ett litet glädjepirr infinner sig när bastun äntligen dyker upp i synfältet. 

Den ligger precis vid vattnet. Lagom stor för att sex personer ska kunna basta ihop, precis som vi läst oss till. En kort bit bort, vackert beläget på en liten udde, ligger vindskyddet med eldstad och ett vedförråd. Det är kommunens hjälpreda Hans Ornefalk som ser till att fint huggen ved alltid finns, och som håller koll på att bastun fungerar som den ska.

Under de drygt tio år som gått sedan den uppfördes har bastun klarat sig undan skadegörelse. Kanske har det att göra med att den inte ligger precis intill bilvägen – för att ta sig hit måste man gå en och en halv kilometer rakt ut i skogen, genaste vägen.

ANOR FRÅN 1600-TALET

Vi tänder en brasa vid vindskyddet och värmer oss en stund. Medan vi väntar på att den rätta varmkorvsglöden ska infinna sig, passar vi på att få fjutt på kaminen i bastun. Det ligger en del kolrester kvar i botten, och det behövs lite extra syre in genom luckan för att elden ska ta sig.

Väl tillbaka vid vindskyddet börjar brasan så snart stilla sig. Fotografen redrik puttar ner vedträna så att glöden glimmar till. Faktum är att just träkol tillhör traktens historia – inte mindre än 43 kolbottnar finns inom naturreservatets gränser. Vissa av dem har anor från 1600-talet, då kolmilorna levererade stora mängder kol till masugnarna i närheten.

Men nu är det dags för dagens stora begivenhet, äntligen. Maria drar på sig sin finska bastumössa, och vi är alla mer än lovligt sugna på att svettas. Men det har inte blivit så där riktigt rasande bastuvarmt än. Det lilla bastuhuset är inte helt tätat, och där det sipprar in ljus i små gluggar vid dörren sipprar även värmen ut.

ADRENALINET KICKAR IN

Så vi får jobba lite. In med mer ved. På med mer vatten! Lufta lite i luckan. Dra lite i asklådan, ut och in. Efter en stund börjar det äntligen bli svettigt. Så där svettigt att man liksom måste bada.

– Det är dags va? säger jag, och Maria nickar med bastumössan.

Så fort vi öppnar dörren möts vi av en kall vind. Vad har vi gett oss in på egentligen? Några vinterbadare är vi knappast – och det här kommer att bli kallt, väldigt kallt. Det gäller att doppa sig snabbt.

De första stegen är trevande. Stapplande. Kallt vatten omsluter vaderna. Låren. Nästan upp till naveln. Sedan bara gör vi det. Sätter oss ner och frustar och skvätter.

När jag reser mig igen märker jag till min förvåning att det faktiskt känns riktigt skönt. Adrenalinet eller endorfinerna har väl kickat in, och nu känner jag att jag kan göra det här igen. Och kanske igen. Det är inte konstigt att den här bastun blivit populär, konstaterar vi. Att kunna utnyttja den är en ren ynnest, och i ett par timmar till är den bara vår.

Så vi börjar om. Petar in mer ved. Häller på mer vatten. Får ångan att bolma på översta laven i bastun, och sitter stilla och sluter ögonen ett tag. Hör några tranor gapa i kör och lyfta över sjön. Petar in ännu mer ved och häller på ännu mer vatten. Tills det är så hett och fuktigt att vi längtar efter ett dopp – igen och igen.

LÅNGT, LÅNGT BORTA

Med sengångarsteg och blossande kinder vandrar vi tillbaka genom John Bauer-skogen till de väntande bilarna. Och när vi så småningom är hemma igen, i Stockholm respektive Norrköping, har några timmar i skog och bastu satt sig som en skön känsla i kroppen. Som att vi hunnit vara långt, långt borta i en helt annan värld – men bara för en dag. 

Basta i naturen: 5 magiska pärlor i Sverige
Ganska liten, men naggande god, är den vedeldade bastun vid sjön. För bara en tjuga får du tre timmars njutning.

VANDRA & BASTA VID ÖVRE GLOTTERN

Bastun vid sjön är till för alla, och bokas via Norrköpings kommun. Tre timmar kostar 20 kronor och du får en kod till låset. Alla besökare ska givetvis slänga sitt skräp, göra rent efter sig och låsa dörren när tiden är slut.

Resa hit: Åk väg 55 mot Katrineholm från Norrköping, ta väg skyltad Glotternskogen till höger efter någon mil. Efter drygt en kilometer finns en parkering vid en bom, här utgår flera vandringsleder. Du kan också köra ytterligare två kilometer till nästa parkering, varifrån både Östgötaleden och en reservatsled utgår. Buss 420 och 430 stannar vid hållplats Torshag, därifrån är det skyltat upp till sjön Glottern och vidare längs en vacker vandringsled till naturreservatet.

Boende: Vi gjorde en dagstur till bastun, men det går förstås utmärkt att förlänga vistelsen. Gratis boende i tält förstås, dessutom finns vindskydd i skogen. Hotell och vandrarhem i Norrköping.

Mer info: På naturkartan.se/norrkoping/ glotternskogen-bastu finns en länk till ledkarta där vindskydd och bastun är utmärkta. Bastun bokas på boka.upplev. norrkoping.se/sv/se-och-gora. 

Basta i naturen: 5 magiska pärlor i Sverige
Bastun vid Övre Glottern går att boka året runt. De mest populära tiderna bokas upp snabbt, men under lågsäsong kan du ha bastun – och nästan hela skogen – för dig själv.

BASTA I NATUREN

Bastun vid Övre Glottern är rätt unik – öppen för alla, nästan gratis och inte knuten till något boende. Här kommer några heta alternativ.

1. STF Blåhammaren fjällstation, Jämtland

Att basta på Blåhammaren, med några mil i benen, är ren och skär njutning. Pricken över i är det runda fönstret mot fjällen.
Hitta till bastun: Blåhammaren ligger i väglöst land – hit behöver du vandra, springa, cykla eller åka skidor. Vanligast är att komma från Storulvån, 12 kilometer bort. Bor du på Blåhammaren ingår bastubad, tältar du så är service-avgiften 200 kronor.
Mer info: svenskaturistforeningen.se

2. Stora Kalholmen, Stockholms skärgård

Förutom STF-vandrarhemmet är Stora Kalholmen helt obebyggd. Ett paradis med fina skogsstigar och två vackra laguner, med en elbastu på en klippa.
Hitta till bastun: Ön ligger långt ut i Stockholms mellersta skärgård. Paddla hit (hyr hos horisontkajak.se eller stavsudda-handel.se) eller ta Waxholmsbåt. Bastun är tillgänglig från maj till oktober, du bokar i en pärm vid vandrarhemmets dörr och swishar 150 kronor per timme.
Mer info: storakalholmen.se

3. Kukkolaforsen, Norrbotten

Om det är något ställe i Sverige som är särskilt förknippat med bastubad, så är det Kukkolaforsen i Haparanda. Här har Svenska Bastuakademin sitt säte.
Hitta till bastun: Kukkolaforsens konferensanläggning ligger precis vid forsen, där du kan idka forsränning eller håva sik mellan bastubesöken. Boka rökbastu, VIP- bastu, byabastu (för 60 personer!) och vedeldade badtunnor. Priser från 1 500 kronor per sällskap.
Mer info: kukkolaforsen.se

4. Munkfors, Värmland

Vid Vågsjön utanför Munkfors hittar du en vedeldad bastu som går att hyra året runt, fint placerad vid strandkanten.
Hitta till bastun: Du kan ta bilen ända fram till Vågsjöstugan, som ägs av orienteringsklubben. Bastun bokas på tourist@munkfors.se (200 kronor). För bästa möjliga bastuupplevelse vandrar du först den 7,6 kilometer långa Vågsjörundan.
Mer info: visitmunkfors.se 

5 klassiska turer på Kungsleden