Ledare: ”Hallå alla nya läsare!”

Det är mycket som går åt skogen just nu. Bokstavligen, alltså. Så här mitt i friluftsboomen är det svårt att komma över exakt statistik, men det råder inga tvivel om att vi söker oss ut i naturen i sällan skådad omfattning. Om detta vittnar nationalparker och campingar, markägare och tågbolag. Du har säkert sett det själv också, att fler hittat till just ”dina” smultronstigar i år.

Det finns förstås baksidor när friluftslivet boomar på det här viset. Trängsel längs populära leder, stoj istället för fågelkvitter, skräp som lämnas kvar. Och säkert en och annan kulturkrock (läs Kugges krönika på sidan 128 i senaste numret). Men jag hoppas att du som jag också känner en glädje över att vi svenskar äntligen verkar vilja bli det där natur-folket som vi inbillat oss att vi redan är.

När jag sitter och skriver detta trillar det faktiskt in lite statistik i mejlkorgen, ändå. Årets första Orvesto-undersökning, som mäter olika mediers räckvidd, förtäljer att Utemagasinet har ökat med 20 procent under årets första kvartal! Under samma period har vi fått över 3 000 nya följare på Instagram – i vår värld tydliga tecken på att utelivet engagerar allt fler.

Av årets alla utgåvor är det den du nu håller i, Utemagasinets stora sommarnummer, som lockar klart flest läsare. Av flera skäl. Ett är förstås att de flesta är lediga och har mer tid att både läsa och göra alla de där äventyren som sällan hinns med i vardagen. Ett annat är att tidningen är extra tjock och matig, mer pang för pengarna liksom (för att låna ett uttryck från månadens stora skaljacketest, som du hittar på sidan 47).

En tredje orsak är sannolikt att sommarens friluftsliv har en lägre tröskel än andra årstiders. I stort sett är det ju bara att öppna dörren och gå ut i vad-du-nu-råkar-ha-på-dig, utan krav på vare sig lavinsändare, torrdräkt eller vindsäck. (Visst, ska du korsa Sarek i juli kan allt hända, men det är trots allt bara några hundra om året som söker sig just dit).

Men här vill jag passa på att höja ett varningens finger, nu när jag inte bara talar till alltid-ute-folket utan också till stora mängder ibland-ute-människor och funderar-på-att-gå-ut-människor: En somrig dagstur i storstadsnära skog KAN vara inkörsporten till tyngre droger.

Du börjar lite oskyldigt, packar ryggsäcken med grejer du har hemma, tar sikte på närmaste naturreservat. Se där, ett vindskydd – undrar hur det är att sova i ett sådant? Snart googlar du tunneltält och hammockar, skaffar kompass, torkar mat i ugnen, tatuerar in ett ledkryss i svanken. Vyerna vidgas, turerna blir längre och tätare. Snart räcker inte sommarledigheten till – du vill ha mer!

Och så står du där på Pressbyrån i november, med sidregn i kragen, och köper Utemagasinet nummer 11. Du vill planera och fundera, drömma och längta. Året runt. Ett liv utan friluftsliv och äventyr, är det ens värt att leva?

Då finns vi här för dig, det vill jag att du ska veta. We’re in this together. 

Ledare: "Hitta yinet och yanget"

Ledare: Var inte så skitnödig