Mellanlager – tänk på detta inför köp

Ett lyxigt mellanlager kan kännas som en lång, varm kram när du pausar på skidturen eller utflykten. Men vad ska man tänka på vid ett köp?

Av: Erika Enequist och Lena Hedman, Foto: Sofie Lantto

1. VÄLJ RÄTT MATERIAL

Mest värme i förhållande till vikt ger dunfyllning, medan syntetfyllning är mer tålig för slitage och väta. Fleeceplagg är billigast, medan stickade i ull eller ullmix är bekväma och varma. Ju tätare och blankare yta desto bättre står plagget som regel emot regn. Ett fåtal plagg är impregnerade – välj gärna fluorkarbonfritt.

2. VAR NOGA MED PASSFORMEN
Mellanlagret ska rymmas innanför ett skal eller annat ytterplagg. Passformen bör vara kroppsnära utan att vara för tajt. En jacka med dun- eller syntetfyllning ska inte komprimeras under ett ytterplagg, då tappar den isolerande egenskaper. Ta med dig din skaljacka när du provar ut mellanlager.

3. PROVA UT LÄNGDEN
En dubbelvikt ärmmudd som kan vikas ut hjälper dig att hålla värmen – liksom en lagom tajt krage. Plagg som går ner rejält över rumpan är skönt, men det kan också bli bylsigt under andra plagg och rygg – säckens höftbälte.

4. KOLLA IN DETALJERNA
Dragkedjor ska vara smidiga, inte kyla eller trycka mot halsen, inte fastna i tyg men ändå vara tillräckligt tåliga. Ärmslut ska sluta tätt så inte värme läcker ut där. Dragkedjeöppning är ett bra sätt att snabbt ventilera när det blir svettigt, finns en tygklaff under blir det inte kalldrag när plagget används som ytterplagg.

5. INVESTERA I HÅLLBARHET
Fundera över plaggets miljömärkningar och hänsyn till hållbar och etisk tillverkning – det ska kännas bra att köpa ett nytt plagg. Leta efter fluorkarbonfri impregnering, återvunna material och bluesign- och oekotex-märkning. Hållbarhet innebär ju också att plagget håller länge. Tvätta enligt instruktioner och ullplagg kan med fördel vädras så länge de inte är nerfläckade eller rejält insvettade. Förvara dunplagg rymligt så du inte förstör dunets fluffighet.