Joakim Gellner: ”Allt och lite till ska med på turen”

Det bästa han vet är en mysig lägerplats med extra allt, och där tassar han helst runt i duntofflor. Joakim Gellner är full av smarta knep som förgyller turen. Och han älskar prylar – men köper sällan nytt.

Text: Emma V Larsson, Foto: Johan Marklund

Vilken sorts vandrare är du?
– Jag älskar lägerlivet och att ha det gott i naturen. Jag behöver inte gå snabbt eller långt, eller ens följa leder. Jag är nyfiken av mig och letar mig fram utanför stigarna, både i fjäll och lågland. Jag är den typen av vandrare som bär tungt och jag kallar mig för en trygghetsvandrare. Om jag fryser tar jag på mig en mössa, fryser jag mer tar jag på mig ännu en. Allt och lite till ska finnas i packningen.

Vad betyder vandringen för dig?
– Något att njuta av. Naturen blev livsviktig för mig när jag blev utbränd för över 20 år sedan. Allt tog en ny riktning när jag hittade en annons i Utemagasinet, faktiskt, om en äventyrsutbildning. Jag blev bara tvungen att gå den – och på den vägen är det.

Vad väger din ryggsäck?
– Jag vet inte, men en bra bit över 20 kilo. Man hör när jag närmar mig, det klirrar och slår eftersom jag har så många prylar som hänger utanpå säcken.

Betyder vikten ingenting?
– Nej, det bekymrar mig inte. Visst, det blir tuffare att vandra med tung ryggsäck. Men är det tungt får jag väl pausa oftare och dricka lite extra kaffe. Jag har
försökt gå ner i tältstorlek, sova under en tarp och liknande. Men varför? Jag vill ju kunna stänga mitt lilla tälthotell där jag bor för natten. Jag vill ha mina njutiga prylar. Jag förstår att folk går i gång på lättviktsutrustning, det blir som en hobby. Jag går också i gång på utrustning, men inte lätt.

Hur stor ryggsäck har du?
– Min nuvarande är på 85 liter, men jag saknar min förra från Fjällräven som rymde 90 liter. Jag bytte bort den mot den jag har idag. Tyvärr! Fjällrävenryggan köpte jag 2004 och det var föregångaren till Kaika. Det var en underbar ryggsäck.

Köper du ofta nya prylar?
– Nästan aldrig nytt. Jag älskar prylar och kan inte slänga saker, så jag använder mina prylar i hundra år. Jag använder samma utrustning nu som jag hade för 20 år sedan när jag pluggade friluftsliv. Min gamla höstsovsäck är idag en tejpad sommarsäck. Den gamla vintersovsäcken fungerar med varma kläder och tofflor. Mitt favorittält är ett begagnat Hilleberg för tre personer, som jag har använt i 15 år. För mig är det viktigt att utrustningen får ett långt liv och behöver jag något köper jag begagnat.

Vad gör du för att utrustningen ska hålla?

– Jag går till en som är skomakare och skräddare i ett. Han fixar allt. Blixtlåset på en topptursryggsäck lagade han för 30 kronor. Han har även lagat flera jackor och vattensäkrat dragkedjor.

Vilken är den ultimata lyxprylen?
– Mina duntofflor från the North Face räknas nog som lyx. De kan jag ha som extra skydd vid kyla i sovsäcken, men även för att tassa runt i på lägerplatsen. Med dem känner jag mig trygg och alltid varm.

Har du något prylhack?
– Många! Ett exempel är något som finns i min lilla överlevnadsask: tandtråd. När jag pluggade friluftsliv använde vi tandtråd till att sy egna stighudar, laga tält och kläder vid behov. Jag skulle också säga att mitt footprint är ett hack. Det är en vanlig överlevnadsduk i aluminium för 75 kronor, som jag har använt i tre år. Det har jag alltid med mig på vandring, för att inte repa tältgolvet och som extra fuktskydd. Om det fälls ut i absiden kan det hindra kondens.

Äldsta prylen i din ryggsäck?
– En leatherman från 1997. Den har både knivar och en såg som fungerar jättebra. Men ofta har jag också yxan med.

Finns det något onödigt i ryggsäcken?
– Det är ju många prylar, så man kan nog tro det. Men saken är den att jag verkligen använder mina grejer. Eftersom jag älskar att vara i lägret har jag också tid att använda dem. Men okej, en onödig sak är kanske min mokabryggare i aluminium. Jag älskar kaffe!

Ditt bästa uteplagg?
– Mitt nätunderställ från Aclima. Det har jag haft i många år nu, vinter och sommar. Om jag har det stället, bra gaiters – alltså damasker – och brallor, då klarar jag mig jättebra. Jag använder aldrig regnbyxor, utan kör Lundhagsbyxor och gaiters upp på vaderna istället när det är fuktigt.

Är du en planerad packare?
– Jag packar i sista minuten, men har bra koll på mina grejer för jag använder dem väldigt ofta. Jag packar efter den vanliga principen med tunga prylar högt upp nära ryggen. Men om jag ska gå lite kortare etapper handlar det mest om att bara trycka ner allt. Du kan tänka dig hur chipspåsen ser ut då!

Vad äter du på vandring?
– Min favoriträtt är korv stroganoff som jag lagar ute från grunden. Men på långturer gillar jag också frystorkat. Jag portionerar inte upp maten på kortare turer, jag tar till exempel med mig hela paketet kokkaffe. Jag har många kastruller med mig också – skönt att slippa diska!

Joakim Gellner

Ålder
: 53 år
Bor: Älta
Familj: Fru och två döttrar.
Gör: Projektledare inom solskydd.
Aktuell: Driver flera grupper på Facebook kopplade till friluftsliv, bland andra
Ensamvandring och Vandringsvänner.

Ibland guidar Joakim vandringar och lär
ut friluftskunskap, som karta/kompass.