Erik Hansson: ”Så gynnar du den biologiska mångfalden”

Idag uppmärksammas den ”Biologiska mångfaldens dag i Sverige”. En viktig dag, om du frågar en av initiativtagarna Erik Hansson, grundare till natursidan.se. Här ger Erik sina bästa tips på vad du själv kan göra för att gynna den biologiska mångfalden.

Biologisk mångfald är Erik Hanssons hjärtefråga. Han är en av initiativtagarna till ”Biologiska mångfaldens dag i Sverige” som infaller idag, den 22 maj. Till dagens ära anordnas en mängd olika evenemang och aktiviteter runt om i landet – som plantbytarträffar, föreläsningar, vandringar, guidningar och insektssafari. Huvudsyftet är att uppmärksamma och öka medvetenheten om artrikedomens betydelse.

Erik Hansson driver också natursidan.se och är projektledare för ”Rikare trädgård”– ett folkbildningsprojekt som vill inspirera till att förbättra den biologiska mångfalden i trädgårdar, till gagn både för ägaren och inhemska arter.
– Biologisk mångfald är så oerhört viktigt, det är därför jag vill kasta ljus på det. Det är en stor del av lösningen på klimatkrisen och artutrotningen. Det är också något som alla kan hjälpa till med.

Det finns mycket som du själv kan göra för att gynna den biologiska mångfalden. Här ger Erik Hansson sina bästa tips.

Erik Hansson driver natursidan.se. Foto: Johan Marklund.

Erik tipsar: Biologisk mångfald – detta kan DU göra

1. Gynna den biologiska mångfalden i din egen trädgård – eller på din balkong – genom att planera för lång blomning. Se till att alltid något i din trädgård/på din balkong är i blomning, från tidig vår till höst.

2. Plantera gärna vilda inhemska arter i din trädgård. Du kan plocka frön själv från växter du tycker om, förutom fridlysta arter och på platser där det inte är tillåtet.

3. Rensa inte bort allt ogräs, låt gräsklipparen vila och lämna åtminstone blomrika öar i gräsmattan oklippta.

4. Hjälp bin och småfåglar genom att bygga bi-hotell och fågelholkar.

5. Skicka in medborgarförslag på olika initiativ i just din kommun: till exempel en groddamm eller att gräsmattor ska skötas som ängar.

6. Bli medlem i naturföreningar. De gör garanterat mycket mer än du tror och de gör ett fantastiskt jobb. Jag vågar knappt tänka på hur Sveriges natur hade sett ut idag utan dem.