15 dagsturer i Sverige

Sugen på att fylla dagarna med äventyr, men utan packning för övernattning? Här är listan för dig. Vi tipsar om 15 dagsturer från norr till söder – till fots, på cykel och i kanot. 

Text: Emma V Larsson

Foto: STF

1. Topptur vid Saltoluokta

Var? Saltoluokta Fjällstation ligger i väglöst land mellan Gällivare och Jokkmokk, intill nationalparkerna Stora Sjöfallet och Sarek. 
Vad? Även om det är en rejäl resväg hit ­(oftast med tåg, buss och båt) är det en plats som möjliggör många fina dagsturer i fjällen. Fjällstationen ligger nämligen perfekt placerad vid Kungsleden. En topptur på fjället­ Lulep Kierkau ger dig en storslagen utsikt mot Sarek, Kebnekaisemassivet och Lule älvs dalgång.
Hur: Lulep Kierkau sträcker sig 1 130 meter­ över havet och vandringen blir drygt 14 kilometer­ lång, tur och retur. Terrängen är bitvis både brant och stenig, räkna med 6–8 timmar på tur. Starta vid Kungsleden och välj sommarleden söderut. Sedan följer du skyltar. 
Mer info: svenskaturistforeningen.se/saltoluokta

2. Keb från nytt perspektiv

Var? Kebnekaise Fjällstation ligger i Kiruna kommun, strax intill Sveriges högsta berg.
Vad? Många drömmer om Kebnekaises topp, men varför inte se den från nya perspektiv?- På andra sidan dalgången ligger berget Skartaklacken som trots sin ringa höjd på 1 260 meter över havet ger fantastiska vyer över det imponerande Kebnekaisemassivet.
Hur? Vandringen räknas som medelsvår och turen blir cirka 10 kilometer lång tur och -retur. Om du vill utmana dig lite extra kan du fortsätta upp till toppen Skarttoaivi, 1 744 meter över havet, och få en ännu vidare vy. 
Mer info: svenskaturistforeningen.se

3. Paddla i Kvikkjokk

Var? Kvikkjokk är en fjällby som ligger 120 kilometer nordväst om Jokkmokk.
Vad? För den som ska på tur i national-parkerna Padjelanta, Sarek och Stora Sjöfallet är Kvikkjokk en känd utgångspunkt. Här kan du äventyra i flera dagar till fots – men också i kanot. Forsen Kamajokk och Tarraälven flyter samman vid Kvikkjokk och ger ett mäktigt tvåflodsdelta. I deltat finns laguner, tjärnar, kanaler, ängar, lövträdsdungar och våtmarker. 
Hur? Hyr kanot på fjällstationen och glid runt i deltat under en dag. Vattenvägarna förändras hela tiden, tack vare att sediment från Sareks glaciärer transporteras hit ner med vattnet. Det finns otroligt mycket att se; växtligheten är frodig och runt deltat syns de omgivande fjällen.
Mer info: svenskaturistforeningen.se/-boende/stf-kvikkjokk-fjallstation

Foto: Martin Olsson

4. Dromskåran tur och retur

Var? Dromskåran hittas i Bydalsfjällen, strax väster om Storsjön i Jämtland.
Vad? Dromskåran är en isälvskanjon som skapades vid inlandsisens avsmältning – runt 70 meter djup och 150 meter bred. Räkna med mäktiga klippformationer och en del branta partier, men ändå enkel vandring på fem kilometer. 
Hur? Du startar vid Höglekardalens stugby och kan välja att göra en rundvandring för att slippa gå tillbaka samma väg. Då kan du se skåran både från botten och uppifrån.- Om du vill vara ute längre kan du bestiga Dromtoppen på 1 140 meter över havet. Det är tre kilometer att gå från Dromskårans topp till Drommens topp.
Mer info: bydalen.com

5. Spring runt Långfjället i Grövelsjön

Var? Fjällområdet Grövelsjön ligger i norra Dalarna, precis vid norska gränsen.
Vad? Under barmarkssäsongen är Grövelsjön en vandringspärla. Här finns snällfjäll och möjligheter att vandra över gränsen in i Norge. Långfjället runt är en tur på tre mil, som många vandrar på 2–3 dagar – men det kan också bli en fin dagstur i löparskor över myrmark, genom skogar och på kalfjäll.
Hur? Starta vid fjällstationen och spring via stugplatserna vid Sylen och Hävlingen, alldeles i gränslandet mellan Sverige och Norge.- Ta dig över myrmarker och hedmarker- tillbaka – via Fosksjökläpparnas sluttning. 
Mer info: svenskaturistforeningen.se/grovelsjon

Foto: Fredrik Schlyter

6. Bastuvandra i Glotternskogen

Var? Glotternskogen är ett naturreservat 15 kilometer norr om Norrköping. 
Vad? Glotternleden slingrar sig sex kilometer genom den trolska skogen och passerar fina badplatser, eldstäder och vindskydd. Detta är Kolmårdsskogen när den är som allra bäst. Turens höjdpunkt är den fint belägna- och bokningsbara bastun vid sjön Övre -Glottern. 
Hur? Bastun vid sjön är till för alla och bokas via Norrköpings kommun. Tre timmar kostar 150 kronor och du får en kod till låset. För garanterad vedtillgång bör man ta med sig egen ved. Turen startar drygt en mil norr om Norrköping. Ta sikte på Glotternskogen.
Mer info: norrkoping.se

Foto: Thomas Jansson

7. Paddla i Färnebofjärden

Var? Färnebofjärden är en nationalpark vid Dalälven, på gränsen mellan Uppsala och Gävleborgs län.
Vad? Nationalparken består av ett unikt älvlandskap. De periodiska översvämningarna sätter en stark prägel på området. Denna paddeltur på 12 kilometer ger en fin inblick i områdets unika natur, där myrmarker och barrskog med norrlandskaraktär möter syd-liga lövskogar. Du passerar över öppet vatten- och genom smala vattendrag.
Hur? Börja turen vid iläggsplatsen i Ista. Paddla norrut till Karlholmen där det finns ett vindskydd med eldstad. Fortsätt därefter norrut och runda Hästholmen, för att ta sikte på Bengts stuga på Gärdsvekarna. Det är en fin raststuga som är öppen året om. Efter denna paus styr du sydväst och paddlar -genom Aggerån. Njut av den lite trängre paddlingen bland öarna och paddla sedan vidare söderut genom Idstenssundet. Fortsätt västerut mot Hamre. Här längs rullstensåsen finns fina stränder på båda sidor. Efter ett dopp fortsätter den sista paddlingen tillbaka norrut till startpunkten Ista.
Mer info: sverigesnationalparker.se/park/-farnebofjardens-nationalpark

Foto: Anette Andersson

8. Cykla Kroktjärns-rundan i Funäsfjällen

Var? Funäsfjällen ligger i västra Härjedalen och härbärgerar byar som Tänndalen, Funäsdalen och Ramundberget.
Vad? Kroktjärnsrundan bjuder cyklisten på utmaningar, men vyerna gör det mödan värt. Väl uppe på fjällplatån cruisar du fram och njuter av vyerna över både svenska och norska toppar. 
Hur? Cykelturen startar vid parkeringen ovanför Strandgården Fjällnäs – och det ska trampas en del uppför. Det finns dubbla spår här och var, och spänger över blöta partier. Efter klättringen belönas du med hänförande utsikt över bland annat Vigelfjällen. Turen är 7,5 kilometer lång och svårighetsgraden är röd. Viss vana och fokus behövs, således.
Mer info: funasfjallen.se

9. Kryp i Bodagrottorna i Hälsingland

Var? Bodagrottornas naturreservat ligger- 2,5 kilometer nordost om Iggesund i -Hälsingland.
Vad? Dessa grottor utgör ett enormt grottsystem med 2,9 kilometer gångar i ett myller av stenblock. Här finns faktiskt en urbergsgrotta som anses vara den näst längsta- i världen – med gångar och salar i tre -våningar.
Hur? Grottorna är öppna att besöka utan guide. Grottsystemets stora ingång, Fläckgrottan med stora centralsalen, kan besökas av de flesta. Övriga delar kräver dock grottvana eller guide. Lämpligaste besökstid är juli till oktober, då grottorna är torra vid vackert väder. Under våren är det blött och isigt. Ta med minst två ljuskällor och även hjälm på turen. 
Mer info: visitgladahudik.se/sv/bodagrottorna

Foto: Sofie Lantto

10. Stockholms finaste vandring

Var? Gålö naturreservat ligger på halvön Gålö i Haninge kommun, Stockholms län.
Vad? Gålö bjuder på ett makalöst vackert skärgårdslandskap, där de vackra strandängarna hålls öppna av betande djur. Stora Gålöslingan är en led som enligt många hör till Stockholms allra finaste – därtill perfekt
för en dagstur. Turen bjuder på allt från havsklippor med betagande utsikt över
havet till frodig lövskog och haglandskap. 
Hur? Stora Gålöslingan är 11,6 kilometer lång och mycket kuperad när du vandrar nära havet. Du startar turen vid Morarna där det finns både busshållplats och parkering. En solig dag blir det varmt ute på klipporna så ta med gott om vatten.
Mer info: naturkartan.se/sv/stockholms-lan/stora-galoslingan

11. Prova swimrun i Nynäshamn

Var? Friluftsområdet Lövhagen är beläget i Nynäshamn, några mil söder om Stockholm.
Vad? Byt ut milen i löpspåret mot ett lika långt swimrun! Det går ut på att du ska ta dig från A till B i landskapet genom att varva löpning och simning. Nynäshamn Swimruns två banor på 5 respektive 10 kilometer har unikt nog blivit till två bestående uppmärkta banor – för alla att nyttja. De har det mesta man kan önska av ett äventyr: klipplöpning, tekniska stigar, hopp från klippor, havs-horisonter och skog.
Hur? Du startar och går i mål alldeles nära Lövhagens Café (där du med fördel kan -belöna dig själv med en god våffla efter -insatsen).
Mer info: swim-run.se/nynashamn-swimrunnynashamn.se

12. Till häst över Gotland

Var? Gothem är en vacker småort på -Gotlands östra sida. 
Vad? Upptäck Gotlands långa stränder och vackra skogar från hästryggen. I området- runt Gothem är det väldigt naturskönt och närmaste samhälle är Slite. Hos Suders -Islandshästar finns flera turridningar att välja mellan, för både vana och nybörjare.
Hur? Heldagsturen på sju timmar går först genom vackert skogslandskap i naturreservatet Storsund, känt för sitt rika fågelliv. Du fortsätter vidare till den charmiga hamnen Botvaldevik och sedan längs stenkusten till Gothemhammar. Du behöver inte vara väldigt hästvan, men det är bra om man kan kontrollera sin häst i skritt och tölt/trav.
Mer info: sudersislandshastar.se

Foto: Johan Marklund

13. Cykla Kattegattleden

Var? Kattegattleden är en 390 kilometer lång cykelled längs kusten från Helsingborg genom Halland, till Göteborg. 
Vad? 2018 utsågs Kattegattleden till Årets cykelled i Europa. Det säger något om upplevelserna som kantar den här turen. Den består totalt av åtta etapper. 
Hur? Vill du -bryta ut en dagsetapp så föreslår vi den som går mellan Kungsbacka och Göteborg. Här cyklar du längs kusten, förbi klippor, genom lummig skog och småbåtshamnar. Cyklingen räknas som lätt och etappen är 64 kilometer lång. 
Mer info: kattegattleden.se

14. Paddla i Blekinge

Var? Hällaryds skärgård ligger strax öster om Karlshamn i Blekinge.
Vad? I Blekinge finns vatten för alla smaker:- hav, sjö, fors och å. Men framför allt har -Blekinge en otroligt fin skärgård, som allra bäst upplevs från kajaken. En skärgård i skärgården är Hällaryd – precis lagom stor för att utforska på en dastur.
Hur? I Hällaryds skärgård finns många små öar perfekta för strandhugg. Vi slår ett slag för att snirkla fram spontant och gå iland när andan faller på. Bra startpunkter är centrala Karlshamn, alternativt stränderna i Kollevik eller Nytäppet. Vid Nytäppet kan du hyra kajak hos Kajaksyd.
Mer info: svalemala.se, visitblekinge.se, ark56.se

Foto: Linnea Gustavsson

15. Vandra ut i Vänern

Var? Hindens rev är ett långt, smalt och rakt näs som sträcker från Kålland västerut i -Vänern, i Lidköpings kommun.
Vad? Ändmoränen Hindens rev är mellan 25 och 100 meter brett och når som högst 21 meter över Vänerns yta, där högsta höjden- kallas för Hindens udde. Längre ut mot -spetsen minskar höjden, tills den helt för-svinner under vattenytan och fortsätter ut i vattnet i form av ett undervattensrev. Längst ut på udden känns det som om du är kastad rakt ut i sjön. 
Hur? Det är en fin dagsutflykt att vandra -stigen som slingrar sig ut på revet, åtta kilo-meter tur och retur. Vandringen är enkel men det finns luriga partier med mycket -stenar. Håll också koll på väder och vind, samt att vattennivån höjs och sänks efter årstid. 
Mer info: vastsverige.com