9 äventyrliga öar i Sverige

Att komma till en ö är ett äventyr i sig. Ofta möter du helt unik natur och kultur, även om det bara är ett stenkast till fastlandet. Vi har synat Sveriges öar med friluftsögon och valt ut nio favoriter.

Text: Karin Wallén 

1. Finnhamn – Skärgårdsliv på hav och land

När du går iland på Finnhamn i Stockholms skärgård är det första du ser en restaurang med takbar och en handelsbod. Lite längre bort finns en kiosk, en stugby och ett vandrarhem. Du kommer alltså inte att vara helt ensam om att utforska den här ön – men låt inte det stoppa dig. 

Finnhamn (egentligen tre öar som -sitter ihop; Stora Jolpan, Lilla Jolpan och Id-holmen) är en trevlig ö som till stor del är skyddad som naturreservat. Här finns ingen lång och sammanhängande vandringsled, men däremot en mängd stigar som slingrar genom skogen och längs havet – stundtals med utsikt mot en tom horisont och vita segel. Och när du är klar med att utforska stigarna på Finnhamn följer du markeringen för båtluffarleden (en vandrare som liksom går på vatten) för att fortsätta på nästa ö. 

Från Idholmen kan du ta en roddbåt över till Kålgårdsön, som sitter ihop med Ingmarsö. Där fortsätter stigen över ängar och klippor och genom skog. Men kom ihåg att genast bogsera tillbaka en av båtarna – det ska alltid ligga en roddbåt på vardera sida av sundet. 

Vill du göra lite längre turer kan du hyra kajak eller sup från Ragnars kiosk på ön, och njuta fullt ut av omgivningarna med klippor, vikar och skär. 

Aktiviteter: Kajak, sup, vandring.
Boende: Vandrarhem och stugby finns. Tältning måste ske på anvisad plats där det också finns tillgång till färskvatten, grill och dass.
Resa hit: Finnhamn ligger i Stockholms skärgård, cirka 3 timmar med Waxholmsbåt från Strömkajen i centrala Stockholm. 
Mer info: waxholmsbolaget.se; finnhamn.se.

Foto: Lukasz Warzecha/Westsweden.com.
Tre i ett. Kosteröarna ligger mitt i Kosterhavets nationalpark och lockar med äventyr på land, till havs och under ytan.

2. Kosteröarna – Nationalparken under ytan

Har du ännu inte utforskat vårt artrikaste havsområde? Då är det kanske dags. På västkusten, strax söder om gränsen till Norge, ligger Kosteröarna. De består av Nord- och Sydkoster, med en liten skärgård av småöar utspridd i söder. 

Kosteröarnas naturreservat omges alltså av Sveriges mest artrika havsområde: Kosterhavets nationalpark. Här finns västkustens vanliga arter av flora och fauna – och en del arter som bara finns precis här. Allt om detta kan du lära dig på Naturum, som finns på Sydkoster. 

Eftersom Koster är till största del bilfritt är det perfekt att ta sig runt till fots eller med cykel. Ta med dig en karta från Koster-båtarna och följ vandringslederna längs havet och inåt land. Över klapperstensfält och ljunghedar i norr, och strandängar och lövskog i söder.

När du känner dig redo att fortsätta på vattnet kan du hyra kajak från Koster Adventures eller Skärgårdsidyllen. Nu befinner du dig i ett oförglömligt klart paddel-vatten. Håll koll även längs ytan och på klipporna – här finns Västerhavets största bestånd av knubbsäl. 

Sugen på att utforska mer av livet under ytan? Snorkla längs någon av Kosterhavets snorkelleder – en typ av naturstigar där du följer en lina på botten som tar dig runt till informationsskyltar. Den som söker riktigt djupgående kunskap bokar en tur med forskningsfartyget Nereus. 

Aktiviteter: Vandring, kajak, sup, fiske, cykling, fågelskådning. 
Boende: Det finns hotell, stugbyar och lägenheter. Tältning är inte tillåtet på Syd- och Nordkoster bortsett från Reservatet på Nordkoster, som även har stugor. Tältning på småöarna i Kosterhavets nationalpark är tillåtet. Om du tältar på Tenholmarna, Burholmen, Bockholmen och Store Bror under tiden 1 juli–15 augusti måste du plocka ner tältet dagtid klockan 10–18. 
Resa hit: Tåg eller buss till Strömstad, där Kosterbåten går ut till öarna. 
Mer info: kosteradventures.se; skargards-idyllen.se; kosteroarna.com

3. Seskarö – Robinson-kändis VID Haparanda 

Under pandemisommaren 2020 förlades ”Expedition: Robinson”, både den svenska och den finska, till Haparanda skärgård. Den obebodda Seskar-Furö blev därmed i media Robinson-ön. Det är en häftig ö med långgrunda sandstränder, hedar med lav och lingonris och riktigt gammal väderpinad barrskog. Men inspelningarna var inte så koncentrerade dit som det har framställts. Flera andra öar har använts för inspelningar och tävlingar – till exempel Seskarö, som är den största ön utanför Haparanda.

Till Seskarö tar du dig enkelt eftersom ön är förbunden med fastlandet genom en kilometerlång bro. Väl framme är det bara att ge dig ut i naturen. Här slingrar sig vandrings- och cykelstigarna genom skogen, och i sydost ligger en fin strand, som en sandig månskärva. Att ge sig ut med en kajak från uthyrningen vid Seskarö Havsbad är det perfekta sättet att avrunda dagen på. Nu kan du leta upp en egen favoritvik längs öns flikiga kustlinje, och utforska de närmast belägna kobbarna och småöarna. Någon brådska att hinna hem innan solen går ner är det förstås inte heller när det är sommar. 

Vill du toppa upplevelsen med en tur till den mer kända Robinson-ön Seskar-Furö och närliggande Sandskär? Inga problem. Sommartid finns reguljär båttrafik från Haparanda som tar dig till de vindpinade öarna med de fina sandstränderna, mitt ute i nationalparken. På Sandskär finns cirka fem kilometer vandringsslinga, vindskydd och eldstad.

Aktiviteter: Vandring, paddling, cykling. 
Boende: Camping, stugor och eget tält.
Resa hit: Till Seskarö finns en bro som förbinder ön med fastlandet. Buss 322 tar dig dit från Haparanda. För vidare turer ut i Haparanda skärgårds nationalpark finns skepparen Kim Innala som med utgångspunkt från Haparanda hamn kör reguljär båttrafik på somrarna, samt guidade turer. 
Mer info: seskarohavsbad.se; seskaro-wardshus.se; innala.se; bottenviken.se/haparanda-skargard.

Foto: Jonathan Nackstrand/AFP via Getty Images. Loppet Ö till Ö, VM i swimrun, går varje höst mellan Sandhamn och Utö i Stockholms skärgård.

4. Utö – Från extremsport till mysturer

Den som fått upp ögonen för swimrun vet att sporten föddes på Utö i Stockholms södra skärgård. Numera är det här deltagarna i loppet Ö till Ö går i mål, efter sammanlagt 6,5 mil löpning och en mil simning från starten i Sandhamn. 

Men du behöver inte vara extrem-sportare för att kunna njuta av friluftslivet på Utö. Här finns andra sätt att rasta kroppen – till exempel genom att vandra eller springa på stigarna som går runt både Utö och den tätt intilliggande Ålö. Spårcentralen hittar du vid utegymmet i gästhamnen, och de blågulmärkta stigarna tar dig längs havet och genom skogspartier. Både Ålö runt och Utö runt är slingor på 15 kilometer i varierad och ibland kuperad terräng. 

När du längtar ut på vattnet finns kajaker att hyra av Aktiv Skärgård, som också har guidade turer. Eller, du kanske ändå ska testa det där med swimrun, och varva de märkta lederna med simning? 

Missa hur som helst inte att cykla eller vandra till Ålö stora sand – en fantastiskt vacker sandstrand med ljusgul sand och vindpinade tallar. Är du fågelintresserad glömmer du förstås inte att packa kikaren. På södra Utö kan du uppleva skärgårdens stora flyttfågelsträck, och vid våtmarken finns ett fågeltorn där du kan sitta och se ut över det rika fågellivet. 

Aktiviteter: Vandring, kajak, sup, cykling, stiglöpning, fågelskådning.
Boende: Här finns värdshus, stugor, vandrarhem, camping, glamping och möjlighet att tälta i det fria.
Resa hit: Waxsholmsbåtar går från Årsta Brygga till Utö hela året, på sommaren även från Strömkajen i Stockholm. Waxholmsbåt går även från Nynäshamn till Ålö. 
Mer info: uto.se; aktivskargard.se; utovardshus.se; gulavillanuto.se; utogasthamn.se; waxholmsbolaget.se.

5. Trysunda Anrik Övandring i Höga kusten

Höga kusten har mycket att erbjuda av vandring och friluftsliv på fastlandet. Men några stenkast ut i Östersjön ligger också en ö som en gång utsetts till Sveriges vackraste. Ändå är Trysunda fortfarande något av en doldis som många missar. Det gör det inte mindre värt att vara en av dem som hittar hit för en dagstur. 

Hoppa på båten från Köpmanholmen och njut av färden ut till det välbevarade gamla fiskeläget med anor från mitten av 1500-talet. Här möts du av röda sjöbodar där vattnet kluckar mot bryggorna. Skogsklädda kullar höjer sig runt viken och böljar vidare över ön, vars kustlinje bjuder på både klapperstenstränder och vit sandstrand. 

Här finns ett par markerade vandringsleder som är lätta att följa, men även omarkerade stigar (som är markerade på en karta som finns på hogakusten.com och trysunda.se). 

Hela Trysunda inklusive de närliggande skären och ön Skrubban är naturreservat, med syfte att bevara både naturen och kulturmiljöerna. Vandringen är enkel, utan några branta stigningar. Missa inte Björnviken med sin fina sandstrand, Storviken med sina rundslipade, färggranna stenar, och att ta in vykortsvyerna från Flaggstångsberget och Kapellsberget. På ön finns också vandrarhem, en liten handelsbod, ett kapell från 1600-talet och ett fiskemuseum. 

Aktiviteter: Vandra, paddla (dock ingen kajakuthyrning på ön, närmast är Höga Kusten Kajakcenter vid Norrfjärden).
Resa hit: passagerarbåten M/F Ulvön från Köpmanholmen, 30 kilometer söder om Örnsköldsvik. 
Boende: Vandrarhem och stugor. Tältning är tillåtet på ön. 
Mer info: trysunda.se; hogakusten.com; trysundavandrarhem.se; hogakusten-kajakcenter.se.

Foto: Fredrik Schenholm/Westsweden.com. Ser du vandrarna? Till Ramsvikslandet på västkusten söker du dig om du gillar omväxlande vandring i dramatisk kustmiljö.

6. Ramsvikslandet – Klippornas rike i Bohuslän

En ö som inte alltid varit en ö, får den verkligen vara med på den här listan? Japp, i det här fallet är det befogat. Ramsvikslandet i Bohuslän var en halvö fram till 1930-talet, då Sotekanalen anlades. Idag tar du dig hit via en bro (et vôilá – en ö!) och möts av ett magiskt klipplandskap, format av inlandsisen, präglat av hav och vind. Vandra över slätslipade rosa klipphällar, se de häftiga jättegrytorna och ta in vyerna där havet rullar in mot dramatiska granitbranter. 

Här finns inte mindre än åtta vandringsleder på allt mellan 1,5 kilometer och 1,5 mil. Vissa av lederna går in i varandra i ett sammanhängande system, och passerar inte bara över klippor utan även över ljunghedar och ängar. I norra delen byter ön karaktär från öppet beteslandskap och klippor till en mer skogsklädd miljö. 

Ramsvikslandet genomkorsas också av Kuststigen och Soteleden etapp 5. Och visst kan stigcykeln få följa med hit, om du tycker att det är skoj snarare än ett elände att köra på två hjul i utmanande stenlandskap. 

Aktiviteter: Vandring, löpning, stig-cykling. 
Boende: Stugor, camping, vandrarhem. Förbjudet att tälta förutom på camping.
Resa hit: Ramsvik ligger i Sotenäs kommun. Från Uddevalla tar det cirka 1 timme och 20 minuter med buss (byte i Hallinden). Från Göteborg går det enstaka direktbussar på cirka 2 timmar.
Mer info: ramsvikslandet.se; ramsvik.se; ramsvik.nu; ramsviksovergard.se; ramsviksgarden.nu

7. Ven – Stränder och backafall i Öresund

Mitt emellan Sverige och Danmark reser den sig som en platå i Öresund: Ven, med sina backafall. Det är så de kallas, de där gräsbevuxna branterna som -omger ön och som bjuder in till utsikter i alla väderstreck. 

Många som kommer till Ven gör det för att cykla runt på ön och besöka gallerier, kaféer och förstås Tycho Brahe-muséet. Men varför inte göra ön till fots? Skåne-leden (SL5 Öresundsleden, etapp 9a) går runt hela ön, en sträcka på 12 kilometer som passar som dagstur. Det här är inte någon vildmarksvandring, leden går på grusgångar och asfaltsvägar, men det kan vara bra att veta att vissa partier har en lutning på 20–25 procent. Du går genom lummig natur, charmig landsbygd och förstås längs med de vackra backafallen, som ibland bryts av med mjuka sandstränder. Missa inte den vitkalkade S:t Ibbs kyrka, som ligger dramatiskt belägen ovanför havet. 

Men du kanske hellre gör en liten vandring i sällskap av en alpacka? Jomen, det kan gå att ordna det med, hos Hven Alpacka.

Hela Ven är klassat som naturreservat eller naturvårdsområde och därför finns det särskilda regler på ön. Det är förbjudet att tälta, grilla och plocka växter.

Aktiviteter: Vandring och cykling. 
Boende: Det finns camping, stugor och hotell. Förbud mot att tälta och elda. 
Resa hit: Båtar till Ven går från Landskrona. Även från Helsingborg sommartid.
Mer info: upplevven.se; ventrafiken.se; helsingborg-ven.se; hvenalpacka.weebly.com

8. Brommö – Bilfritt friluftsland i Vänern

Stigar som slingrar genom tät barrskog, men också berghällar och fina sanddyner. Låter det som något för dig? Brommö i Vänern har precis vad som behövs för en avslappnande vandringshelg. För att komma hit tar du dig först till Torsö, som är förbunden med Vänerns ostkust genom en bro. På andra sidan ön, i norr, är det stopp för biltrafik. Här väntar istället passagerarfärjan över till Brommö. 

Fyll vattenflaskorna i hamnen och trampa iväg på den 14 kilometer långa vandringsleden som tar dig i snirklar över ön, genom skogen och längs med sandstränder som Store Vite Sand och Rövarsand. Eftersom det är en rundslinga som börjar och slutar vid färjeläget går det fint att göra den på en dag – men det finns anledningar att stanna över natten. Du får tälta två dygn i rad på en plats och kan passa på att göra det bästa av bad-möjligheterna från både klippor och stränder. Från Rukehamn, på västra sidan, kan du vid lågt vattenstånd vada över till ön Hovden som också har fina badvikar. 

På Brommö finns också också en cykelled på 16 kilometer som går på grusvägar. Ta med egen cykel eller hyr en vid färjeläget. Vindskydd med eldstäder finns vid Store Vite Sand, Rukehamn och Sandvik. Det finns inga butiker eller restauranger på ön, så kom ihåg att packa det du behöver!

Aktiviteter: Vandring, cykling, paddling (om du har egen kanot eller kommer paddlande från annat håll i Vänern).
Boende: Tält. Inget annat boende finns på Brommö, men på Torsö finns camping och stugor. 
Resa hit: Brommö ligger norr om Marie-stad. Vardagar går buss 511 mellan -Mariestad och färjeläget på Torsö (hållplatsen heter -Laxhall) – en resa på cirka 50 min-ut-er. Från Torsö tar färjan till Brommö cirka fem minuter. 
Mer info: vastsverige.com/mariestad/-leder/brommoleden; vasttrafik.se

Foto: Badereddin Moukayed. Naturen på Galterö påminner ibland om svenska fjällen eller skotska höglandet – men med utsikt över öar snarare än toppar.

9. Brännö-Galterö – Vildmarkskänsla i Göteborgs skärgård

Det är inte bara dans på Brännö brygga. Det är en startpunkt för vandring också! Så fort du kommit iland med båten står det klart att det här är en bilfri ö. Väntande flakmoppar och cyklar tar öborna vidare till sina hus, medan du som kommit hit för att vandra bara fortsätter till fots, med ryggsäcken lagom packad för en tur ut i skärgårdsnaturen. På Brännö finns både affär, kafé och värdshus, så ingen panik om du har glömt kaffet. 

Ön har en vandringsled som är 8 kilometer lång, men det går att göra lite avkrokar som förlänger turen. Brännö är en pittoresk ö med gulliga sjöbodar och -vackra trähus. Men här finns också natur som känns som riktig vildmark.  

När vandringsleden når stenbron över till Galterö äntrar du ett naturreservat som bitvis för tankarna både till fjällen eller  skotska höglandet. Det är något med vidderna, klipphällarna och hedmarkerna, det karga och vindpinade. Men istället för att se till nästa bergstopp ser du till nästa ö i skärgården. Och istället för renar springer du förmodligen på ett gäng betande får. 

Galterö är ett naturreservat, men den västra sidan av ön är Försvarsmaktens övningsområde. Innan du besöker ön kan det därför vara bra att kolla på Försvarsmaktens webbplats om det pågår skjut-övningar på Göteborgs skärgårdsskjutfält.

Är du sugen på en kombo av paddling och vandring kan du anlända till Brännö med kajak, och efter vandringen fortsätta till andra skärgårdsöar. Kajakuthyrning finns på Styrsö, norr om Brännö, eller hos Escape Outdoors vid Önnereds brygga på fastlandet. 

Aktiviteter: Vandra, paddla, cykla, fiska.
Boende: På Galterö är tältning förbjudet. På Brännö får du tälta, men det kan vara svårt att hitta en lämplig plats. Boende finns på Brännö Värdshus och Brännö Varv Bed & Breakfast.
Resa hit: Ta båten från Stenpiren i centrala Göteborg eller från Saltholmen söder om stan. Linje 282 går till Brännö Husvik på södra delen av ön, linje 283 ankommer till Brännö Rödsten på öns nordvästra del.
Mer info: brannovardshus.se; brannovarv.se; lansstyrelsen.se/vastra-gotaland/-besoksmal/naturreservat/galtero; styrso-kajak.se; escapeoutdoors.se.