32 vandringar i Sverige

Hört talas om Gränsleden eller Finnskogsleden? Vårt land ruvar på tusentals preparerade mil för vandringssugna. På lördag firar vi Vandringens dag och här tipsar vi om ikoniska rutter och spännande doldisar, från norr till söder.

Denna artikel publicerades i Utemagasinet nr 2, 2021.

Text: Karin Wallén

Vindelfjällen är precis så vackert som namnet antyder. Och mindre trångt än norra Kungsleden. Foto: Martin Olson

1. Kungsleden, Ammarnäs–Hemavan
Sträcka: 7,8 mil, 5–6 dagar.
Turbeskrivning: I Hemavan finns Kungsledens södra port, start eller mål för många som vill göra den klassiska vandringen hela vägen till eller från Abisko. Ändå är det här området mindre besökt än norra delen av Kungsleden, då många avslutar i Nikkaluokta. Denna södra del är frodigare och grönare än den norra. Inte lika alpin och karg, men inte desto mindre vacker. Börjar du i Ammarnäs så får du solen i ansiktet, och avslutar med de mäktiga snöklädda topparna ovanför Hemavan. Stugor finns längs hela vägen.
Start/stopp: Ammarnäs till Hemavan, eller tvärtom. Båda orter nås med buss.
Mer info: svenskaturistforeningen.se

Mörbylångaleden löper genom stora delar av Ölands jordbrukslandskap med betade marker, byar, vatten och åkerjord. Foto: Roger Borgelid

2. Mörbylångaleden, Öland
Sträcka: 13 mil, 7–8 dagar.
Turbeskrivning: Mörbylångaleden löper genom stora delar av Ölands jordbrukslandskap med betade marker, byar, vatten och åkerjord. Du upplever bland annat den artrika Mittlandsskogen, som anses vara Nordeuropas största sammanhängande lövskogsområde söder om fjällkedjan. Starta vid Ölands Turistbyrå i Färjestaden och gå ända ner till Ölands södra spets. Längs vägen hinner du med både inland och kust – och den som tar sig tid kan även njuta av kajakpaddling, restaurangbesök, gallerier och loppisar. Vid varje etappslut väntar ett boende. Den första och sista dagen bör du se till att ha egen middag, övriga dagar finns normalt tillgång till restauranger – dubbelkolla i förväg.
Start/stopp: Färjestaden till Ottenby. Bussar tillbaka går vardagar under högsäsong.
Mer info: morbylanga.se, oland.se/sv/morbylangaleden.

3. Signaturled Tiveden
Sträcka: 4,7 mil, 4 dagar.
Turbeskrivning: Tivedens nationalpark brukar kallas en av Sveriges vildaste skogar. Tack vare just kombinationen av vildmarkskänsla och tillgänglighet genom leder, är det här ett riktigt vandringsparadis. Fem av Bergslagsledens etapper – det STF kallar Signaturled Tiveden – går genom nationalparken och erbjuder urskogar, insjöar, kuperad natur och blockterräng. Med andra ord en variation för alla smaker. Boende i tält (inne i nationalparken endast på anvisade platser), i vindskydd samt olika typer av hotell och vandrarhem.
Start/stopp: Stenkällegården till Ramundeboda, delvis genom Tivedens nationalpark. Buss finns i Ramundeboda.
Mer info: bergslagsleden.se; tiveden.se.

4. Kungsleden, Abisko–Nikkaluokta
Sträcka: 11 mil, 5–7 dagar.
Turbeskrivning: En klassisk vandring som börjar med en mycket populär del av Kungsleden, från Abisko och söderut. Abisko nationalpark gör sig till med både spröd björkskog och vida vidder, och en omåttligt känd kuliss – den u-formade Lapporten (på samiska Cuonjávággi). Längs den här leden får du också din dos av det riktigt karga, arktiska. De två sista dagarna lämnar du Kungsleden och går förbi Kebnekaise (kanske en topptur?) innan du når Nikkaluokta. Fjällstugor finns längs vägen, och i Kebnekaise och Abisko även fjällstationer. Detta är en väldigt populär sträcka, lågsäsong rekommenderas!
Start/stopp: Abisko till Nikkaluokta eller tvärtom. Tåg går till Abisko, Nikkaluokta nås med buss från Kiruna.
Mer info: svenskaturistforeningen.se/guidertips/leder/abisko-nikkaluokta.

5. Gränsleden
Längd: 6 mil, 4–5 dagar.
Turbeskrivning: Gränsleden, Rádjebálges på samiska, är en gammal led som går mellan Sörfjorden (en liten avstickare från Indre Tysfjorden) i Norge och sjön Akkajaure i Sverige. Leden ansluter till Nordkalottleden och går från fjäll till fjord. I Sverige börjar leden i Ritsem. En historisk led som använts för handel i äldre tider och av flyktingar under andra världskriget. På svenska sidan finns vindskydd med dass och vedförråd och på norska sidan finns sovstugor. Du kan korta turen genom att åka båt på Akkajaure istället för att vandra hela vägen från Ritsem.
Start/stopp: Ritsem till Sörfjord eller tvärtom. Ritsem nås med buss från Gällivare. Från Sörfjord går båt till Gásluokta/Kjöpsvik.
Mer info: laponia.nu/upplev/leder/ radjebalges. 

6. Skäckerfjällen
Längd: 3,4 mil, 3 dagar.
Turbeskrivning: De relativt okända Skäckerfjällen kallas ibland för ett Sarek i miniformat, kanske framförallt på grund av sin enslighet, vilda natur och bristen på stugor. Här vandrar du med tält, och den som vill kan vandra efter karta och kompass i flera dagar bland vackra fjälltoppar och öppna hedar. Det finns dock en markerad led, mellan stationerna Anjan och Kolåsen. Ungefär halvvägs ligger ett fint vindskydd, vid Sockertoppen, som en frälsning vid dåligt väder. Ta gärna en extrasväng upp på Sandfjällets topp, eller åtminstone dess sluttningar, för vacker utsikt över det orörda landskapet.
Start/stopp: Anjan till Kolåsen eller tvärtom. Taxi från Järpen, vissa dagar finns även bussanslutning.
Mer info: svenskaturistforeningen.se/boende/stf-kolasen-fjallstation och Anjan Fjällstations Facebooksida.

7. Siljansleden, Rättvik–Fryksås
Längd: 5,2 mil, 4 dagar.
Turbeskrivning: Hela Siljansleden är 34 mil lång, och går i vida svängar runt sjön Siljan i Dalarna. Namnet till trots ser man inte mycket av själva sjön – men desto mer av de djupa skogarna, landsbygden och fäbodkulturen. Fryksås fäbodar, som ligger vackert på höjderna norr om Orsasjön, är den största bevarade samlingen av fäbodstugor som finns i Sverige. Här börjar eller avslutar du vandringen, som går via Orsa, Brunnvasselbodarna och Nittsjö. En stor del av dessa etapper går längs den så kallade Dalkarlsvägen, där dalfolket vandrade på sina ”herrarbetsvandringar” på 1500-talet, ner till bättre bemedlade herrar i Stockholm som kunde förse dem med jobb.
Start/stopp: Rättvik till Fryksås eller tvärtom. Tåg till Rättvik, buss till Fryksås.
Mer info: rattvik.se. 

8. Jämtlandstriangeln
Längd: 4,7 mil, 3 dagar.
Turbeskrivning: En timmes bilresa sydväst om Åre hittar du starten på en riktig vandringsklassiker. Jämtlandstriangeln börjar i Storulvån och går via Sylarna och Blåhammaren tillbaka igen. Här väntar öppna fjällhedar som leder till Sylmassivets höga toppar samt ordnat boende på fjällstationer med restauranger. Blåhammaren är en favorit med sitt fina läge, goda mat, mysiga atmosfär och enastående bastuutsikt. Var dock beredd på att dela leden med andra, särskilt under sommarmånaderna – och boka boende i god tid om du inte ska tälta.
Start/stopp: Start och mål i Storulvån, dit du tar dig med buss från tågstationen i Enafors.
Mer info: jamtlandstriangeln.se.

9. Treparksmötet
Längd: 3,4 mil, 3–4 dagar.
Turbeskrivning: Vill du sätta foten i tre av Sveriges mäktigaste nationalparker, utan att behöva lägga hela semestern? Då är den här vandringen i världsarvet Laponia något för dig. Men lugn, det handlar inte bara om att jaga nationalparker – du upplever mycket fint längs vägen också. Börja med båten från
Ritsem till Vaisaluokta och vandra via Kutjaure och Kisuris till Akka, där du tar båten över sjön igen. Innan dess kommer du att passera det så kallade treparksmötet där nationalparkerna Padjelanta, Stora Sjöfallet och Sarek möts. Längs vägen väntar vackra fjällvyer, friska forsar och ibland möjlighet att köpa samiska glödkakor (gáhkku) och rökt fisk. Boende i stugor eller tält.
Start/stopp: Vaisaluokta till Akka, eller tvärtom. Buss till Ritsem, där båtförbindelse finns till start och slutpunkt.
Mer info: svenskaturistforeningen.se/guidertips/leder/treparksmotet

10. Norra Sörmlandsleden, Stockholm
Längd: 6,2 mil, 4–5 dagar.
Turbeskrivning: En vandring genom Storstockholms skogar och landsbruksbygd, som startar strax söder om Söder. Börja i Björkhagen, 10 minuters resa med tunnelbana från Södermalm, och ge dig ut på en färd genom kulturbyggd, öppna landskap och djupa skogar. När du kommer in i Tyresta nationalpark rör du dig genom orörd urskog och passerar sköna badsjöar. I Tyresta By finns kafé och lanthandel för proviantering. Sista dagen ökar höjden över havet något, på väg upp till länets högsta topp Tornberget.
Start/stopp: Björkhagen till Lida Friluftsgård. T-bana till Björkhagen. Buss från Lida Friluftsgård.
Mer info: svenskaturistforeningen.se/guidertips/leder/signaturled-norra-sormland.

11. Vasaloppsleden
Längd: 9 mil, 5 dagar.
Turbeskrivning: Den som kan sitt Vasalopp kommer förstås att ha bra ordning på alla kontroller som passeras: Smågan, Mångsbodarna, Risberg, Evertsberg – och så vidare. Under sommarhalvåret kan du vandra Vasaloppsleden, som i princip följer det klassiska skidloppets sträckning genom vidsträckt
skog, förbi sjöar, fäbodar, byar och hjortronmyrar. Längs vägen finns både vindskydd (slogbodar som det heter i Dalarna) och icke bokningsbara övernattningsstugor som betalas med Swish.
Start/stopp: Berga by i Sälen till Mora, som traditionen bjuder. Bil eller tåg till Mora och sedan buss till Berga.
Mer info: vasaloppet.se, visitdalarna.se/vasaloppsleden-vandra-en-kortare-stracka.

12. Finnskogleden, Morokulien–Røyden
Längd: 13 mil, 7–8 dagar.
Turbeskrivning: Finnskogleden är en 240 mil lång vandringsled från den lilla ”mikrostaten” Morokulien (en påhittad stat som Lennart Hyland var med och grundade) precis vid norska gränsen – som sedan går norrut genom Värmland, slingrande över norska gränsen, och avslutas i norska Trysil. I Norge
är leden markerad med blå färg och i Sverige med orange. Leden är uppdelad i 15 etapper och går att göra lite kortare, exempelvis Morokulien–Røyden. Här vandrar du med tält i packningen genom stora skogar och får stundtals vyer mot fjäll och passerar sjöar och vattendrag.
Start/stopp: Morokulien till Røyden.
Mer info: finnskogleden.com, svenskaturistforeningen.se.

13. Boxholm–Omberg, Östergötland
Längd: 8,5 mil, 4–5 dagar.
Turbeskrivning: En förgrening av den långa Östgötaleden sträcker sig västerut mot Vättern, från Boxholm till Omberg. Här går leden genom en blandning av skog- och kulturlandskap och längs Vätterns strand. Du passerar naturreservat och historiska platser, med lämningar efter flera fornborgar, klosterruinen Alvastra och mytiska sagor om drottning Omma som härskar över berget. Missa inte utsikten från Hjässan – Ombergs högsta punkt. Den här turen är en av STF:s utvalda signaturleder.
Start/stopp: Boxholm till Omberg. Boxholm nås med tåg, Omberg med buss.
Mer info: maps.ostgotaleden.se, svenskaturistforeningen.se/guider-tips/leder/signaturled-omberg.

Stolta Helags liknar inget annat fjäll. Vik gärna en heldag åt att bestiga toppen på 1 796 m ö h. Foto: Fredrik Schlyter

14. Ramundberget– Ljungdalen
Längd: 4,5 mil, 3 dagar.
Turbeskrivning: Det finns många fina dagsturer att göra i Funäsfjällen i Härjedalen, men givetvis går det också att göra längre turer med övernattningar ute på fjället. En variant är att börja i Ramundberget och vandra 15 km till Fältjägarstugan, där det går att övernatta, för att sedan fortsätta till Helags. Här finns en fjällstation med boende och restaurang, nedanför det stolta fjällmassivet med sin predikstol och Sveriges sydligaste glaciär. Gör en topptur eller nöj dig med att vandra nere på de flackare fjällhedarna – och avsluta med att gå till Ljungdalen.
Start/stopp: Ramundberget till Ljungdalen. Bussförbindelser finns vid start och mål.
Mer info: funasfjallen.se.

15. Grövelsjön–Tänndalen
Längd: 7,6 mil, 4 dagar.
Turbeskrivning: Vackra Grövelsjön längst upp i Dalafjällen, precis vid norska gränsen, är ett perfekt tillhåll för den som gillar att gå dagsturer – men också en bra utgångspunkt för dig som vill göra en längre vandring i ganska orörda fjäll. Med siktet inställt på Tänndalen kan du följa leder som går via naturreservatet Långsjöfjället. Du vandrar på kalfjäll och ibland genom gles barrskog, inte sällan intill sjöar, i ett böljande landskap.
Start/stopp: Grövelsjön och Tänndalen nås med buss.
Mer info: svenskaturistforeningen.se/guidertips/leder/grovelsjon-tanndalen.

16. Kungsleden, Saltoluokta–Kvikkjokk
Längd: 7,3 mil, 4–5 dagar.
Turbeskrivning: På den här delen av Kungsleden rör du dig i gränslandet mellan höga berg och vackra skogslandskap, fjällbjörkskogar och kalfjäll. På en av etapperna vandrar du i Sareks nationalpark och passerar flera sjöar där du antingen beställer båttransport eller ror. Efter ungefär halva sträckan befinner du dig i Aktse, vid Rapadalens mynning. Härifrån kan du göra dagsturer in i Sarek – innan du fortsätter ner mot Kvikkjokk och njuter av ännu fler sjöar, kalfjäll och
urgamla barrskogar. Stugor finns, men stora delar av sträckan har ingen mobiltäckning.
Start/stopp: Tåg till Gällivare, buss till Kebnats och båt till Saltoluokta. Kvikkjokk har bussförbindelse med Jokkmokk.
Mer info: svenskaturistforeningen.se/guidertips/leder/kungsleden-saltoluokta-kvikkjokk.

17. Roslagsleden
Längd: 19 mil, 11–12 dagar.
Turbeskrivning: Visst är det långt med 19 mil, men eftersom Roslagsleden är en tätortsnära vildmarksled finns oändliga möjligheter att välja sina etapper. Leden går från Danderyd till Grisslehamn i Roslagen, till en början ganska urbant. Du vandrar sedan genom orörda skogar, i levande landsbygd, förbi ruiner och runstenar och längs fina sjöar och kustlandskap. Givetvis passeras också en del små samhällen där du kan fylla på med mat och vatten, eller bara ta en fika. Boende i allt från vindskydd och tält, till hotell eller bed and breakfast.
Start/stopp: Danderyd till Grisslehamn. Kollektivtrafik finns till start och mål.
Mer info: roslagen.se/roslagsleden

18. Pilgrimsleden, norra Dalsland
Längd: 10 mil, 6 dagar
Turbeskrivning: Dalsland beskrivs ibland som ett Sverige i miniatyrformat, och för den som väljer att gå hela Pilgrimsleden väntar verkligen varierande terräng och olika nivåer av ansträngning. Du får din dos av både gamla skogar, landsbygd och medeltida kyrkor. Starta i Vänersborg och gå via Holms kyrka i Mellerud till Edsleskogs kyrka i Åmåls kommun. Därifrån finns en förlängning som slutar strax söder om Svanskog. Tälta längs vägen – och unna dig en natt på mysigt
hotell i Upperud.
Start/stopp: Vänersborg till Edsledskogs kyrka. Kollektivtrafik finns.
Mer info: vastsverige.com/mellerud/produkter/pilgrimsleden; upperud.se.

19. Soteleden, Bohuslän
Längd: 7 mil, 4–5 dagar.
Turbeskrivning: Soteleden är en del av Kuststigen, som sträcker sig från Bovallstrand i norr till Kungshamn/Smögen i söder. Leden vänder även inåt landet till Nordens Ark och Tossene samt innefattar naturreservaten Ramsvik och Bua Hed. Här möter du en kombination av skog, berg och kustlandskap. Du vandrar över klippor och upp på bergsknallar där du tar in utsikten över västerhavet och skärgården. Men här finns också skog, myrmarker och tallhedar. Övernattningsstugor och vindskydd finns längs vägen.
Start/stopp: Bovallsstrand till Kungshamn. Kollektivtrafik finns till start- och slutpunkt sommartid. Övriga tider kan transport bokas.
Mer info: vastsverige.com/sotenas/artiklar/artiklar-se–gora/fakta-soteleden-sv.

20. Sörmlandsleden, Tunabergsrundan
Längd: 4,6 mil, 3 dagar.
Turbeskrivning: Den här vandringen har satts ihop av ett gäng aktiva vandrare som flätat ihop olika etapper på Sörmlandsleden till en rundslinga. Den börjar i den lilla byn Koppartorp med gruvhål, Sörmlands enda träkyrka och höga Simonberget (en träningsplats för klättrare). Men du kan förstås också starta på andra platser, och välja själv om du vill gå medsols eller motsols. Medsols börjar du på etapp 41, sedan 40, 39, 38, 37, 37:1 och 37:2 (tillbaka i Koppartorp). Längs vägen finns tre skärmskydd och några iordningsställda eldstäder. Du passerar bland annat Sörmlandsledens längsta kustnära sträcka (etapp 39), där leden går i flera stigningar över karga klippformationer med vida vyer över Östersjön.
Start/stopp: Koppartorp. Buss finns.
Mer info: sormlandsleden.se/vandring/rundslingor/tunabergsrundan.

Från Skulebergets Viaferrata har du härlig utsikt över omgivningarna. En nödvändig avstickare om du vandrar längs Höga kusten. Foto: Linda Åkerberg

21. Höga kusten-leden
Längd: 8,3 mil, 5 dagar.
Turbeskrivning: Från Hornöberget i söder till Örnsköldsvik i norr går Höga kusten-leden genom ett flertal naturreservat, en nationalpark och ett naturvärldsarv. Du tar dig genom skogar, längs kust och förbi byar. Men framförallt handlar Höga kusten om vyer – så missa inte att bestiga några berg strax utanför själva huvudleden. Några av höjdpunkterna är den storslagna vyn från Skuleberget, den häftiga Slåttdalsskrevan och den instagramvänliga Predikstolen. Det går förstås utmärkt att korta ner sträckan till de etapper som känns mest lockande. Boende i tält, vandrarhem, hotell, camping och stugor.
Start/stopp: Hornöberget till Örnsköldsvik eller tvärtom.
Mer info: hogakustenleden.se, friluftsbyn.se.

22. Padjelantaleden
Längd: 14 mil, 10 dagar.
Turbeskrivning: Böljande fjällheder, björkskog, sjöar och blomstrande ängar väntar i Padjelanta – Sveriges största nationalpark. Här går leden med samma namn, från Ritsem i norr till Kvikkjokk i söder. Bestig toppen av Måskásgájsse (1 724 m ö h) och blicka ut över Tarradalen och Sareks högfjäll. Sträckan mellan Staloluokta och Arasluokta brukar räknas som den vackraste. Boende i fjällstugor finns längs hela rutten.
Start/stopp: Ritsem till Kvikkjokk eller tvärtom. Bussförbindelser finns till start- och slutplats.
Mer info: padjelanta.se.

23. Blekingeleden, Sölvesborg–Karlshamn
Längd: 10,3 mil, 6 dagar.
Turbeskrivning: Hela Blekingeleden är 26 mil lång och går från Sölvesborg till Bröms. De första sex vandringsdagarna tar dig från Sölvesborg till Karlshamn, lite av en tur från kust till kust. Vandringen går längs stigar och grusvägar, genom bokskog, förbi böljande odlingslandskap och intill små och stora sjöar. Några av Blekingeledens etapper ansluter till ARK56 – en sammanknytning av vandringsleder, cykelleder, skärgårdstrafik och kajakrutter. Med viss service kan du till exempel lämna en hyrd kajak för att direkt därefter fortsätta till fots eller till cykel.
Start/stopp: Sölvesborg till Karlshamn. Tåg- och bussförbindelser finns.
Mer info: visitblekinge.se/blekingeleden; ark56.se.

24. Hälsingeleden, Bolleberget–Järvsö
Längd: Cirka 5 mil, 3 dagar.
Turbeskrivning: Böljande kullar, utbredda skogar, sjöar och älvdalar. Där har du Hälsingland i en liten ask. Den 16 mil långa Hälsingeleden slingrar sig från Mosjön i söder till Los i norr, och du kan välja etapper efter eget huvud. De avslutande fem milen mellan Bolleberget och Harsa utanför Järvsö är en fin vandring genom vildmark och förbi byar. Vindskydd och övernattningsstugor finns längs vägen. Annars njuter du förstås av tältlivet – och avslutar kanske turen med hotell, spa, och adrenalinstinn downhill-cykling i Järvsö.
Start/stopp: Bolleberget till Järvsö. Tåg till Bollnäs, sedan 5 km promenad eller taxi till ledens början. Även Järvsö har tågförbindelser.
Mer info: bollnas.se/turism/index.php/segoera/natur-friluftsliv/433-haelsingeleden.

25. Upplandsleden, etapp 15–16
Längd: 3,1 mil, 3 dagar
Turbeskrivning: Vandra på skogsstigar och längs Dalälvens strand på etapp 15 och 16 av Upplandsleden. Starten går vid Västlands kyrka, via en första kort etapp till Honolulustugan – en öppen raststuga mitt inne i skogen med fyra sängplatser, kamin, bord och stolar. Du tar själv med liggunderlag att sova på. Nästa dagsetapp avslutas i Marma, med vindskydd och eldstad i Gropholmarnas naturreservat. Avrunda med en av Upplandsledens kanske vackraste sträckor, över lättgångna sandmarker, till största delen på stig längs Dalälven.
Start/stopp: Västlands kyrka till Älvkarleby. Bussanslutning finns.
Mer info: upplandsstiftelsen.se/upplandsleden. 

8 vandringar i Sverige
Ibland kommer man inte upp på Kebnekaises topp, på grund av väder eller ork. Då ska du veta att en riktigt fin tur går runt berget. Foto: Anna Öhlund

26. Kebnekaise runt
Längd: 7,5 mil, 5–7 dagar
Turbeskrivning: Visst är det mäktigt att stå på Sveriges högsta punkt, men den som istället väljer att gå runt Kebnekaise får en naturupplevelse i världsklass. Om du utgår från Kebnekaise fjällstation går du först till stugorna Singi och Sälka, på lättvandrade stigar över flacka fjällhedar. Vik sedan av från leden och gå in i dalen Kaskasevagge, där terrängen blir alltmer stenig. Ta en tältnatt innan det är dags att ta sig upp över den branta blockterrängen och de två bergspassen som väntar innan Tarfala. Det här är karga landskap med gnistrande turkosa sjöar, glaciärer och högalpin känsla.
Start/stopp: Kebnekaise fjällstation. Anslut till fots från Nikkaluokta, båt finns viss del.
Mer info: svenskaturistforeningen.se/guidertips/leder/kebnekaise-runt.

27. John Bauer-leden, Småland
Längd: 4,6 mil, 3 dagar.
Turbeskrivning: Om du undrar var John Bauer fick inspiration till sina trolska målningar, så är det här vandringen för dig. I de här trakterna hade konstnären sin sommarstuga – och kanske syns ett och annat troll titta fram bakom träd och stenar mellan Huskvarna och Gränna. Leden passerar gamla torp, rester av ett kloster, vattendrag och den medeltida Röttle by med sina gamla kvarnar. Om du startar i Huskvarna avslutar du på Grännaberget, med utsikt över tre av
de fyra landskapen som omger Vättern.
Start/stopp: Huskvarna till Gränna eller tvärtom. Kollektivtrafik finns.
Mer info: jkpg.com/sv/jonkoping-huskvarna/john-bauerleden.

28. Solanderleden, blå–grön–gul
Längd: 5 mil, 3 dagar.
Turbeskrivning: Solanderleden är en ny vandringsled i Norrbottens kustland. Sammanlagt är ledsystemet 22 mil långt – från Kallax, Luleå, i norr till Jävre, Piteå, i söder. Men det går fint att anpassa etapperna efter önskemål. Sträckorna är färgmärkta och med en kombination av exempelvis blå, grön,
gul och en liten bit av röd sträcka kan du ta drygt fem mil på tre dagar. Gul sträcka är en rundslinga, så du väljer östra eller västra delen. Du går i skogar och relativt kustnära landsbygd, och under sommaren kan du ibland titta in i säsongsöppna kaféer och gårdsbutiker. Leden har fått sitt namn efter
Daniel Solander, botanist och lärjunge till Carl von Linné.
Start/stopp: Sikfors till Blåsmarks badplats. Nås med buss.
Mer info: solanderleden.se.

Vålådalen är en riktig pärla i Årefjällen. Gå en fyrkant här, som alternativ till den mer vältrampade Jämtlandstriangeln. Foto: Anette Andersson

29. Vålådalsfyrkanten
Längd: 5,5 mil, 4 dagar.
Turbeskrivning: En rundtursvandring genom skog och över öppen fjällhed, med tjärnar, myrar och blomsterängar. Upplev inlandsisens lämningar i form av åsar och sprickdalar kring Lunndörrsfjällen och spirande fjällbjörkar som hukar nedanför kalfjällen. Från Vålådalen följer du leden till Lunndörren, med stuga och bastu vackert beläget vid en sjö, för att sedan fortsätta till Vålåstugan och Stensdalen – innan färden går tillbaka till utgångspunkten och fyrkanten är fullbordad.
Start/stopp: Vålådalen. Ta tåget till Undersåker och taxi de sista 2,5 milen.
Mer info: valadalen.se/sv/valadalsfyrkantenpa-egen-hand.

30. Österlenleden, Skåne
Längd: 9,3 mil, 7 dagar.
Turbeskrivning: Österlenleden är en del av Skåneleden, och är lätt att anpassa till hur många dagar du vill gå. Leden börjar (eller slutar) i Andrarum – som ligger lite inåt landet, nordväst om äppleodlarmeckat Kivik – och går till Nybrostrand strax utanför Ystad. Däremellan väntar både kulturhistoria och storslagna naturupplevelser. Du går genom öppna landskap och tät ädellövskog, passe rar Stenshuvud nationalpark med sandsträn der och lummiga höjder. På den sydligaste etappen väntar förstås ett besök vid den forntida skeppssättningen Ales stenar, med magnifik utsikt över Östersjön. Under säsong finns gott om matbutiker, kaféer, restaurang er och boenden längs vägen. Och folk.
Start/stopp: Andrarum till Nybrostrand. Nås med buss.
Mer info: svenskaturistforeningen.se/ guider -tips/leder/osterlenleden; skaneleden.se/delled/sl4 -osterlen. 

31. Södra Kungsleden, Sälen–Fulufjället
Längd: Cirka 7 mil, 4–5 dagar.
Turbeskrivning: På 1970-talet fanns ambitionerna att sträcka ut Kungsleden genom hela den svenska fjällkedjan. Så blev det inte, men däremot bildades Södra Kungsleden, som startar i Sälen och går norrut till Härjedalen/Jämtland. Intressant nog är det mest tyskar som vandrar den här leden, på grund
av någon populär tysk guidebok. Den som vill göra som tysken, men inte gå hela vägen, kan börja vid Högfjällshotellet i Sälen och vandra genom skog och över fjällhedar till Fulufjällets nationalpark. Avsluta med ett besök vid Sveriges högsta (brasklapp, det beror på hur man räknar!) vattenfall, det mäktiga Njupeskär. Längs vägen passeras flera sjöar och vattendrag samt Björnholmsstugan, Tangåsstugan, Tangsjöstugan och Rörsjöstugan där du kan övernatta.
Start/stopp: Sälens Högfjällshotell till Fulufjället Naturum. Till Sälen går buss och flyg. Till Fulufjället Naturum tar du dig med Dalatrafiks Flextrafik från Särna, nås med buss.
Mer info: sverigesnationalparker.se/park/fulufjallets-nationalpark.

32. Sarek på tvärs
Längd: 13–14 mil, cirka 14 dagar.
Turbeskrivning: Sarek är en dröm för många, men eftersom det är ett väderutsatt område utan övernattningsstugor krävs förberedelser och erfarenhet. Här finns inget ledsystem. Du behöver kunna hantera karta och kompass – och bära en hel del, eftersom du inte kan proviantera längs vägen. Men belöningen är förstås den enorma vildmarken med de oslagbara vyerna. Det finns flera sätt att komma in i Sarek. En rutt är att gå in från Sitoälvsbron i Jokkmokk via Aktsestugan i söder och avsluta vid Ahkka eller Saltoluokta i norr, via några av de finaste topparna och dalarna i nationalparken. Problemet är att ta sig till starten – om du inte har någon som kan skjutsa dig till Sitoälvsbron. En möjlig variant är att istället börja och avsluta i Saltoluokta. Gå till exempel från Saltoluokta till Aktse på två dagar, och sedan västerut, in i Sareks orörda natur, via Skierfeklippan, Ra padalen och Låddepakte upp till Ahkka och avsluta vid Akkastugorna. Dina vägval avgör längden på sträckan, och väder och fysik avgör hur fort du tar dig fram, så se tidsangivelsen ovan som ett exempel. Se till att ha gott om tid när du ska utforska Sarek. Start/stopp: Saltoluokta till Akkastugan. För bindelser med båt och buss finns till båda.
Mer info: sverigesnationalparker.se/ park/sarek -nationalpark; svenskaturist foreningen.se.

8 vandringar i Sverige
Sarek utmanar, allt tar längre tid än i mer ledade trakter. Här en ljuvlig kväll strax norr om Rapadalen. Foto: Sofie Lantto