3 glampingtips: Pigga upp hösten med en utehelg

Oktober. Mörkare dagar smyger sig på. Kallare, kanske blötare. Men också lugnare,­ friskare och mer färgsprakande än någon sommardag. Det du behöver just nu, för att fylla på energidepåerna, är förstås en riktigt­ fin utehelg mitt i naturen. Tält är ­alltid ett alternativ, men här har vi samlat tre mysiga hösttips för dig som föredrar naturlyxig övernattning.

1. Rålyxig skogssvit
Utanför Holsbybrunn, drygt två mil öster om Vetlanda i Småland, hittar du ett riktigt exklusivt skogsbygge kallat Trakt Forest Hotel. Det är den välrenommerade arkitekten Gert Wingårdh, som bland annat syns i SVT:s populära serie Husdrömmar, som designat fem skogssviter á 31 kvadratmeter. Sviterna är placerade uppe bland granarna och har förstås stora fönster så att övernattare ska kunna njuta av skogsvyerna. 

För maximal energiboost kan det räcka gott att strosa i närområdet, men vill du ha mer action rekommenderas till exempel en tur till äventyrsanläggningen Little Rock Lake, med en rejäl zipline mitt i skogen. En övernattning för två på Trakt kostar från saftiga 6 900 kronor (inklusive hemlagad mat på Traktköket, med lokala råvaror).

2. Stugmys deluxe
I Marks kommun, i de södra delarna av Västsverige, ligger Hyssna Forest Resort. Det påminner en del om Trakt, med sitt skogsliga deluxeläge bland träden och tre stugor snickrade och designade i finfina material. Boendena – Cliffhang Cabin, Creek Cabin och Treetop Cabin – rymmer 2–4 personer och kostar 4 200 kronor per natt för två samt 5 900 kronor för fyra personer. 

Läget är särskilt optimalt för dig som suktar efter låglänt vandring – Hyssna Forest Resort ligger nämligen längs den fyra mil långa Hyssnaleden som bjuder på sjöar, skogar, berg och häftiga dalgångar.

3. Återvunnet skjul
Strax utanför halländska Falkenberg, i vackra Vessigebro, kan du övernatta i en skogsdunge – i ett häftigt skjul tillverkat i återvunnen plåt och glas. Här lever du det enkla livet utan vatten och el, men ändå med lite lyxig hotellstandard i andra avseenden. Skjulet, som tillhör Gullis Gård, rymmer upp till fyra personer och en natt kostar från 2 590 kronor. Stort eldfat, stekhäll, grytor och ett fullt utrustat utekök finns till förfogande – så plocka med dig några härliga recept från utemagasinet.se. Svamp och annat ätbart hittar du garanterat i skogen.

Mer info: traktforesthotel.com; hyssna-forestresort.com; gullisgard.se.