3 tips: slingrande långfärd

Så här års är vi många som håller koll på kvicksilvret och sneglar på lokala skogstjärnar och småsjöar, i hopp om säsongens första skridskoskär. Senare lockar förstås skärgårdarnas öppna vyer – men hur ofta åker du skridsko på längden? Vi smalnar av perspektiven och tipsar om tre slingrande turer på kanal, å och älv.

1. kulturhistorisk kanaltur
”Man skulle nästan kunna tro att Göta kanal byggdes för skridskoåkningens väl och ve”. Så skriver inbitna sajten Skridskonätet om den 19 mil långa kanalen, som går från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Östersjön. Vid gott isläge och bra medvind går det att få till en riktig drömtur mellan Motala och Söderköping, totalt nio mil. Låter det övermäktigt? Skrinna istället Sjötorp till Nykvarn, drygt två mil tur och retur, eller dubbelt så långa sträckan mellan Borensberg och Berg. Förutom på Skridskonätet hittas info på Facebooksidan Göta kanal. Checka av isläge och status innan du ger dig ut – i synnerhet då kanalen kan vara tömd på flera ställen.

2. Fyrisån genom uppsala
Fyrisån sträcker sig från Dannemorasjöns utlopp, strax söder om Österbybruk, till Uppsala och Mälarviken Ekoln. En närmare åtta mil lång vattenväg genom det uppländska slättlandskapet. Under goda skridskovintrar är det möjligt att skrinna längre partier av sträckan. Men tänk på att vattendraget är ytterst strömutsatt med en del förrädiska passager. Vattholma–Storvreta, Ulva kvarn–Uppsala Saluhall samt Uppsala stadspark ner till åns utlopp i Ekoln är tre fina delsträckor på runt åtta kilometer vardera. Räkna dock med att du får kliva iland emellanåt, med tanke på broar, biflöden och vattenfall. Och visst är det en härlig känsla att under riktigt goda förhållanden kunna skrinna vidare till Sigtuna och Stockholm, kanske med en övernattning på Krusenbergs herrgård som en extra krydda.

3. Älväventyr i jämtland
Älven Enan är ett av Indalsälvens källflöden och sträcker sig cirka 60 kilometer genom det jämtländska landskapet, innan den slutligen mynnar ut i Ånnsjön vid Handöl. En populär tur är att skrinna nio kilometer upp längs älven till Enaforsholm Fjällgård, eller vice versa. Isarna här, och i synnerhet Ånnsjön, är populära tillhåll för lokalt friluftsfolk mellan höst och vinter – så räkna inte med att få njuta i ensamt majestät när isen ligger. Sagolika fjällvyer kan du dock räkna med.

Mer info: gotakanal.se; lansstyrelsen.se/uppsala; skridsko.net; Facebookgruppen Isnördar i Västjämtland.