Fira fars dag med söta blåbärshjärtan

Vill du fira pappa med något sött utomhus? Packa smet, järn och lyxiga tillbehör – och överraska med en kulinarisk utefika (eller frukost eller lunch!). Utemagasinets kock Susanne Jonsson bjuder på en söt favorit: blåbärshjärtan.

Recept och foto: Susanne Jonsson

HANTERA VÅFFELJÄRNET
Förutom själva våffeljärnet behöver du tändstickor/eldstål, en gaffel, gärna en pensel till fettet och ett par handskar för att inte bränna dig. Vänta tills du har en fin glöd. Lägg på våffeljärnet – se till att det vilar jämnt på vedklabbar eller stenar ovanför glöden – och låt det bli varmt. Öppna järnet och pensla ytorna med olja/smör, häll på en klick smet och stäng locket. När våfflan är färdiggräddad fortsätter du med nästa. Gör rent järnet med enbart vatten eller snö när det svalnat, torka av. Väl hemma igen kan du torka det mer noggrant och fetta in ytorna. Vi tackar bagarenochkocken.se som sponsrade vår fotografering med det fina Skeppshult-våffeljärnet i gjutjärn.

BLÅBÄRSHJÄRTAN
4 portioner

3 nygräddade våfflor, delade i hjärtan
2 dl vaniljkvarg
1 dl blåbär, frysta eller färska
2 msk hasselnötter, hackade
2 tsk blåbärssirap eller vanlig sirap

Ta med färdig våffelsmet i en termos, och de övriga ingredienserna var för sig.
Grädda våfflor över elden och skär dem i hjärtan. Blanda kvarg och blåbär slarvigt, det ska se marmorerat ut. Klicka röran på dina våffelhjärtan. Garnera med blåbär, nötter och sirap.