De ska forska på skal

Har du en skaljacka över hemma? Då kan den kanske platsa i en ny studie som pågår hos Sports Tech Research Centre i Östersund. Där ska forskare nämligen undersöka hur skalplagg slits.

Går det att mäta en skaljackas livslängd? Och hur, i så fall? De frågorna ska nu undersökas hos Sports Tech Research Centre i Östersund. Studien är initierad av membrantillverkaren Gore, men ska alltså bedrivas av forskare på Mittuniversitetet och med hjälp av statliga medel. Ett 40-tal varumärken har anslutit sig – till exempel Mammut, Fjällräven, Haglöfs, Bergans, Houdini, BRAV (med bland annat Lundhags) och Peak Performance – och skaljackor har börjat strömma in.
– Vi har ett förråd som vi döpt om till ”garde­roben” nu. På konsumentsidan är vi nog uppe i 130 jackor, det är superkul att det finns så stort intresse för det här, säger Judith Waller, universitets­lektor på Sports Tech Research Centre, i en intervju med branschtidningen Sportfack.

Förhoppningen är att reda ut hur och varför jackorna har slitits, och därifrån komma fram till en enhetlig och mer effektiv branschmetod för funktionsjackor.
– För att det ska funka måste projektet spegla marknaden med så många typer av funktionsjackor, material och användare som möjligt – givetvis inte bara Gore-tex. Ju fler företag som deltar desto bättre resultat, säger Marie Måwe, hållbarhets­expert på Gore, till Sportfack.

Mer information om projektet hittar du på miun.se. Har du en sliten skaljacka hemma som du kan tänka dig att bidra med? Mejla till judith.waller@miun.se, innan årsskiftet.

2025 väntas en forskningsrapport presentera resultaten man kommit fram till.