Utekocken Pontus Karén har totat ihop en god måltid som värmer kalla dagar och som är enkel att tillaga över elden.
Recept och foto: Pontus Karén
Chili con carne med vispad crème fraiche
2 portioner
250g nötfärs
1 pkt blandade bönor
1 gul lök
1 vitlök king solo (eller 2–3 klyftor)
1 pkt krossad tomat
1,5 msk crème fraiche
3 dl vatten, cirka
0,5 msk tomatpuré
2 tsk salt
2 tsk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
1 tsk spiskummin
1 tsk socker
1 tsk chilipulver
1 tsk sambal oelek
Olja till stekning
Fullkornsris, 2 portioner (färdigkokt hemma)
Ett gott bröd
Hacka vitlök och gul lök fint. Bryn dessa med nötfärsen i din gjutjärnsgryta eller panna över elden. Först när allt fått ordentligt med färg ”krossar” du köttfärsen med stekspaden så den delar sig. Tillsätt tomatpuré och stek lite till.
Häll i tomaterna, bönorna och vatten i pannan. I med alla kryddorna, låt grytan stå och småputtra under omrörning i minst 30 minuter. Ibland kan det behövas mer vatten och ibland behöver man koka ur lite vatten.
När grytan är färdig, häll i ditt färdigkokta fullkornsris och servera med vispad crème fraiche och ett gott bröd.