UTE testar: Turskidor

Hitta rätt turskida, som bär dig över vida fjäll och fluffig snö. Som biter på isiga skråbranter och ger spänst i steget. För att du ska hitta favoritskidorna för turåkning har vi testat tio modeller, anpassade för allt från lättare dagsturer till långturer med tung packning.

Detta test publicerades i ett äldre nummer av Utemagasinet.

Av: Erika Enequist och Lena Hedman, Foto: Nicklas Blom

Så gick testet till:
Turskidorna har testats i fjällmiljö på en rad korta turer med olika fören, allt från slasksnö till is och massor av fluffig kallsnö. Vi har gått med packning för dags- och stugturer, åkt med draghund och testat uppförs-, utförs-, parallellslalom- och skrååkning i ishårda pister. 

För att du ska hitta favoritskidorna för turåkning har vi testat tio aktuella modeller, anpassade för allt från lättare dagsturer till långturer med tung packning. De ska bära över fjäll och genom skog, uppför och utför. Många modeller är smala nog att rymmas i skidspår, vilket har sina fördelar eftersom många skidturer både börjar och slutar i spårade leder. 

Smala, raka och lite längre turskidor är riktningsstabila och perfekta över vida fjäll. De har som regel dubbelspann – när de trampas ner trycks fästzonen fast i snön, när skidan inte belastas bågnar den uppåt och fästzonen hålls upp från snön så skidan glider fritt på glidzonen. 

Utpräglade skogsskidor är som regel bredare, kortare och mjukare med bättre bärighet i lössnö. Dessutom indragen midja som gör skidorna lätta att svänga mellan träden.

Vårt klimat ger allt mer varierade temperaturer under vintersäsongen. Därför väljer allt fler vallningsfria turskidor, som ger stabilt fäste på de flesta typer av snö. Längden på den mönstrade fästzonen varierar en hel del mellan olika märken – Fischers fästzoner är nästan tre decimeter längre än Åsnes. 

En trend vi märker är vallningsfria skidor som också har fästen för korthudar. I testet finns tre sådana par: Åsnes Breidablick, Åsnes Amundsen och Fischer Traverse 78 Crown/skin. Även Åsnes modell Liv, som är en mjukare variant av Amundsen, kan köpas med den kombinationen, men här har vi testat den vallningsbara varianterna.

Alla Åsnes-modeller har fästen för korta stighudar, som kan köpas till i bredderna 30, 40, 45 och 58 millimeter. Fischers hudar finns i bredderna 35, 50 och 65 millimeter. 

Stighudar finns i billigare syntetiska material och dyrare mohair. Vi fann att mohairvarianten som vi skar av till cirka tre decimeters längd gav tillräckligt fäste för uppförsbacke och vanlig plattskidåkning, i kombination med bästa möjliga glid utan att hudarna hugger i underlaget.

Hundsnällt utan stål
Ännu en trend är att allt fler går på tur med hund. Jaktskidan Åsnes Breidablikk saknar stålkant och är därmed hundvänlig. Det är en bredare skida som flyter ovanpå snön och svänger lätt i skogen.

Även Fischer Country Crown är stålkantsfri, fast av en helt annan sort. Långsmal och spänstig har den åkegenskaper som påminner mycket om en längdskida. Spannet är jämförelsevis livfullt och du får en skön kick i steget. När det går snabbt utför i lös snö bakom en stark draghund är dock Breidablikk det starkare kortet. Med en bred och mjukare framdel flyter den fint ovanpå snön.

Fler än hundägare gillar stålkantsfritt eftersom de skidorna är lättare, billigare och ofta tillräckligt bra – i alla fall tills underlaget hårdnar och kantgreppet förloras. Det är särskilt jobbigt när man går långa sträckor på skrå. 

Flera av testets skidor har så kallad nordisk rocker, vilket innebär att när åkaren trampar ner skidan i steget lyfts framdelen något. Skidspetsarna är alltid böjda för att glida ovanpå snön och rockern förlänger den uppböjda delen framtill. Funktionen som eftersträvas är att skidan ska flyta bättre i lössnö – och det fungerar. Detta blev särskilt tydligt i vårt test, då modeller utan rocker ofta grävde ner sig så att en stor hög av snö byggdes upp framför foten.

Läs med öppet sinne
Testperioden har präglats av stora känslor – åkglädje och lyckorus har varvats med frustration. Det är nyttigt att testa, stöta på patrull och upptäcka nya lösningar. Som när hudarna kortades flera decimeter, de där som tidigare huggit och plågat oss i utförsåkning med ryggsäck, men nu flöt skidorna fram i samma backe. Eller när de smala, stålkantsfria favoriterna för turåkning med hund brädades av en bredare modell, för att det blev mycket lössnö och åkning i vindskyddad skog. 

Du kanske tror dig veta exakt vilka skidor du söker, men försök läsa testet med öppet sinne. Ett plus i en ände ger ofta ett minus i en annan, och hur bra du trivs med en skidmodell kan skifta beroende på väder, snöförhållanden och packning. Hyr gärna skidor på nästa tur, eller låna av en vän, för att ha något att jämföra med innan du slår till på ett par egna.  

VALLNINGSFRIA SKIDOR

Fischer Country Crown 

Pris Från 1 600 kronor
Vikt 1 660 gram (200 cm)
Längd 185–210 cm
Bredd 60–52–57 mm
Stålkant Nej
Belag Vallningsfria
Köpinfo fischersports.com

Användning 
Turskida utan stålkant, för korta till långa turer (med hund) – även spårat. Med ökad last, fart, lutning blir skidan allt mer instabil. 

Beskrivning
Populära Country Crown fick nytt utseende i fjol men har samma konstruktion med laminat och träkärna med luftkanaler. Belagets mönster varierar för att optimera fäste och glid, fästytan är 25 centimeter längre än Åsnes. Skidändarna är förstärkta för bättre hållbarhet. Bredden passar i pistade spår.

Kommentar
Till lägst pris och vikt får du mycket skida, åkkänsla, fäste och glid. Då skidan saknar stålkanter är den hundägarens favorit. I snäll terräng och normal fart är den riktningsstabil, spänstig och ger skön åkkänsla. Ju mer last, hårdare underlag och brantare terräng desto vingligare blir det. Vid isfläcklig åkning på skrå saknar vi bettet en stålkant ger.

Rossignol BC 65

Pris 2 200 kronor
Vikt 1 760 gram (185 cm)
Längd 165–195 cm
Bredd 65–53–60 mm
Stålkant Heldragen
Belag Vallningsfria
Köpinfo rossignol.com

Användning
Lätt skida för snabba turer. Mjukare och smalare modell som passar vid mindre tung packning. Stålkant och gott vallningsfritt fäste. 

Beskrivning
En av de smalare och lättare skidorna i testet passar i pistade spår. Vallningsfri med mönstrat belag. Skidan har heldragen stålkant och träkärna finns. Rätt högt spann, men eftersom skidorna är något mjukare och smalare är det extra viktigt att välja rätt längd för att få svikt i steget.  

Kommentar
Snygg skida som ger en bra känsla för att den är lätt och smidig. Spannet ger en del svikt vid plattåkning. Rätt bra glid – något bättre än Madshus i vårsnö. I djupsnö kan Rossignol BC skära ner, vilket kan bero på smal och mindre upphöjd spets. Fästet är gott, bättre än Åsnes vallningsfria men något sämre än Fischer. En del ljud från belaget.

Madshus BC 55

Pris 2 500 kronor
Vikt 1 890 gram (190 cm)
Längd 170–210 cm
Bredd 68–55–62 mm
Stålkant Heldragen
Belag Vallningsfria
Köpinfo madshus.com

Användning 
Stabil och fjädrande skida, även för längre turer med tyngre packning. Pålitlig stålkant, gott vallningsfritt fäste. Något sämre utför.

Beskrivning
Vallningsfri skida med mönstrat belag. Modellen är något bredare än de smalaste men går ändå i skidspår. Spetsformen är också något bredare för att skidorna ska kunna flyta fram i djupare snö. Spannet är medelhårt och stålkanten heldragen. Träkärna för att ge styrka och liv.

Kommentar
Trygg klassiker som är ganska lätt, men också kraftfull – klarar även tung packning. Riktningsstabil och bara att köra på. Skidstegen är fjädrande med ett spänstigt spann. Stålkanten ger gott grepp på isiga sluttningar och fästet är bra. Gott glid, men något sämre än testets bästa. Inte den mest lättsvängda skidan. Belaget ger ett lätt vinande ljud. 

VALLNINGSBARA MED HUDAR

Fischer E99 Crown Xtralite BÄST I TEST!

Pris 3 295 kronor
Vikt 1 950 gram (200 cm)
Längd 180–210 cm
Bredd 66–54–61 mm
Stålkant Heldragen
Belag Vallningsfria
Köpinfo fischersports.com

Användning
Både smidig och stabil skida för korta och långa turer – även med tung packning. Bra fäste i olika fören, hyfsat glid och pålitlig stålkant. 

Beskrivning 
Vallningsfri skida där mönsterbelaget har utvecklats genom åren för att fästa bra på olika underlag. Klassisk turbredd och heldragen stålkant. Träkärna med urfrästa luftkanaler gör modellen spänstig och lättare. Nordisk rocker ger bättre flyt i lössnö och skidan svänger lättare utför. Ryms i spår.

Kommentar 
Klassiker med skön svikt som ger framåtskjuts. En av de lättare modellerna, men skidan är ändå riktningsstabil och stålkanten ger bett på skrå. Mycket bra fäste uppför med lång fästzon (25 cm längre än Åsnes). Fischerskidan har bra utförsegenskaper och okej glid. En livfull skida med åkglädje – och favoriten i testet. Men det låter en del om belaget.

Åsnes Liv BC

Pris 3 800 kronor
Vikt 1 660 gram (180 cm)
Längd 170–208 cm
Bredd 67–57–62 mm
Stålkant Heldragen
Belag Vallningsbara + hudar
Köpinfo backcountry.se

Användning
Raklång, klassisk skida som är riktningsstabil för långa och korta turer över öppna fjällvidder. Liv är damanpassad, hårdare herrmodellen heter Amundsen.

Beskrivning
Klassiskt skuren turskida med mjukare spann, hel stålkant, smal nog att gå i spår. Capkonstruktion med poppelträ i kärnan. Belaget är sintrat polyeten med extra stor vallningsficka för fästvallan. Fäste för hudar som köps till i önskad bredd. Finns även vallningsfri.

Kommentar 
Med liv i steget är Liv följsam och riktningsstabil på platten och har superglid utan hudar. Något trögsvängd i utförsåkning. Stålkanten och spänsten gör skidan enkel att trycka fast vid isig skrååkning. Med korthudar är fästet bra, men huden hugger i utförsbackar vilket stör i kuperad terräng. Avklippt hud till tre decimeter, i kombination med en längre, rekommenderas. 

Fischer E99 Easy skin Xtralite

Pris 3 295 kronor
Vikt 1 950 gram (200 cm)
Längd 180–210 cm
Bredd 66–54–61 mm
Stålkant Heldragen
Belag Vallningsbara + hudar
Köpinfo fischersports.com

Användning
Tryggt fäste med hudar och stålkant – perfekt även för pulka. Sämre glid med hudarna på, och underbart bra om de tas av. 

Beskrivning
Klassisk turbredd och heldragen stålkant. Vallningsbart belag och fäste för stighudar av mohair och nylon – vi har testat 35 millimeters bredd. Träkärna med urfrästa luftkanaler gör skidan spänstig och lättare än tidigare. Nordisk rocker ger bättre flyt i lössnö och skidan svänger lättare utför. Ryms i spår.

Kommentar
Lätt, livfull och pålitlig skida där hudarna fäster utmärkt i olika fören. Utan hudar är glidet förstås härligt – och ljudlöst. Med hudar på är glidet sämre än belaget på modellen Fischer Crown. Korta gärna hudarna något för bättre glid, men behåll tillräckligt för gott fäste. Skön spänst i spannet,
något mindre med hudarna på – kanske för att de ger trögare åkning.

VALLNINGSFRIA MED HUDAR

Breidablikk BC Waxless (542016)

Åsnes BreidabliKk 

Pris 3 800 kronor
Vikt 2 100 gram (200 cm)
Längd 170–200 cm
Bredd 86–62–74 mm
Stålkant Nej
Belag Vallningsfria + hudar
Köpinfo backcountry.se

Användning
Stålkantsfri, bred och insvängd skida som därmed är hundvänlig, bra i lössnö och lättsvängd i skogen. Vallningsfritt belag och
hudar ger flexibilitet.

Beskrivning
Bredare skida som är inskuren med 2,2 cm. Vallningsfritt belag vars mönstrade fästzon är 25 cm kortare än Fischers. Fäste för korta hudar som kan köpas till i valfri bredd. Vassa utstickande kanter utan stålkant. Konstruerad med kärna av lättaste träslaget poppel och mjuk topp. Finns även vallningsbar.

Kommentar
Fantastisk skida att åka snabbt utför med i fluffsnön bakom hunden, då den flyter ovanpå snön. Inga snöberg byggs upp framför fötterna och skärningen gör den lättsvängd. På platten och med draghjälp från hund funkar fästet, men uppför eller på hårt underlag behövs stighudar (som hugger i utförsåkning). Bäst funkar avklippta mohairhudar på cirka tre decimeter.

Åsnes Amundsen Fram BC

Pris 3 800 kronor
Vikt 2 000 gram (201 cm)
Längd 170–208 cm
Bredd 67-57-62 mm
Stålkant Heldragen
Belag Vallningsfria + hudar
Köpinfo backcountry.se

Användning
Klassisk turskida med bra glid, vars spann funkar bra med packning. Passar långa som korta turer med sitt vallningsfria belag med fästen för kort stighud.

Beskrivning
Relativt rak och smal skida med capkonstruktion och poppelträ i kärnan. Belaget är sintrat polyeten med fiskfjällsmönster under fästzonen. Fästen för korta stighudar som köps till i önskad bredd och kvalitet. Finns även vallningsbar. Passar i spår.

Kommentar
Skön och trygg skida med egenskaper som följsam och riktningsstabil på platten och lite trögsvängd i utförsåkning. Klipp i steget och fäste med vallningsfria belaget, och bra glid utan hudar. Lätta att trycka fast vid skrååkning på hårt underlag. Hudar behövs i brant motlut och med pulka, dessa hugger i utförsåkning och kan gärna kortas till tre decimeter. 

Fischer Traverse 78 Crown/skin

Pris 3 300 kronor
Vikt 2 090 gram (179 cm)
Längd 169–199 cm
Bredd 78–61–69 mm
Stålkant Heldragen
Belag Vallningsfria + hudar
Köpinfo fischersports.com

Användning
Nyare och stabil modell som är bredare med mer insvängd midja, vilket gör den lättsvängd utför. Bra fäste med både mönsterbelag och stighudar. 

Beskrivning
Vallningsfritt mönstrat belag och även fäste för hudar i mohair och nylon – vi testade 35 millimeters bredd. Skidan är bredare än klassisk turbredd och har mer markerad midja. Medelhårt spann och heldragen stålkant. Något upphöjd skidspets, nordisk rocker, för bättre flyt i lössnö. Träkärna med urfrästa luftkanaler. Tyngre än andra modeller. 

Kommentar
Bredare skida som är mer lättsvängd utför än klassiska turmodeller. Mycket bra fäste där Traverse har längre fästzon än Åsnes Breidablikk. Blir det för brant är det bara att klicka in hudarna. Gott bett i stålkanter på skrå. På platten är de tyngre skidorna mindre smidiga än smalare modeller. Hyfsat glid, men sämre än Åsnes. Belaget låter en del.

SKIDOR MED FASTA HUDAR

Alpina BC Control 64 e skin

Pris 2 600 kronor 
Vikt 2 020 gram (201 cm)
Längd 165–195 cm
Bredd 64–52–60 mm
Stålkant Heldragen
Belag Fasta hudar
Köpinfo backcountry.se

Användning
Enklare skida som funkar både i spår och i lättare obanad terräng. Passar bra på dagsturer och längre turer med lättare packning.

Beskrivning
Smal nog att rymmas i spår är denna skida, konstruerad med träkärna och så kallad nordisk rocker (spetsen lyfts då skidan trampas ner med full kraft, för att flyta ovanpå snön). Kort och smal stighud i syntet är fastmonterad under trampet. Träkärna, heldragen stålkant och rundade spetsar.

Kommentar
Trevlig skida med tillräcklig svikt för åkning i spår och flackare fjäll. De fasta hudarna är tunnare än övriga, de ger bra glid och hugger endast på kall nysnö. Fästet funkar på plant underlag till flack uppförsbacke men ger släpp när det blir brantare och hårdare. Inget för långtur med mycket packning i branta fjäll.