Rödkål- & potatissoppa med spetskålssallad

Solgrop, det måste vara ett av svenskans vackraste ord. Om du har lyckan att hamna i en framöver, så ska du plocka fram den här läckra soppan som ger lite extra guldkant.

Recept och foto: Pontus Karén

2 portioner

150 g rödkål, cirka
5 st potatisar
1 st gul lök
1 st vitlök
Salt & peppar
3 dl vispgrädde
50 g röd spetskål (vanlig funkar också)
1 kvist färsk persilja
1 msk rapsolja
2 msk crème fraiche

Börja hemma med soppan genom att skära ner potatis, lök, vitlök och rödkål i mindre men grova bitar. Lägg i en kastrull och fyll upp med vatten, koka tills ungefär hälften av vattnet återstår (15–20 minuter).
Slå på vispgrädden, krydda med salt och peppar. Koka allting tills det blivit mjukt, kör sedan soppan i en blender tills den blir helt slät. Häll över soppan i en termos och packa ner i ryggsäcken.

Strimla spetskålen så tunt du kan. Finhacka en liten kvist färsk persilja. Blanda i en bunke med rapsolja och smaka av med salt. Sätt på ett tättslutande lock, och ner i ryggsäcken med salladen också. Glid iväg, gräv en solgrop, häll upp soppa i kåsor och garnera med spetskålssallad.