Skida med hund – veterinärens bästa tips

Att ta med din fyrbenta vän på skidturen behöver inte vara svårt, men för att undvika skador och njuta av snön maximalt finns det en del saker som kan vara bra att känna till. Här ger veterinären sina bästa tips inför vinteräventyret!

Av: Sofie Jacobsson

Foto: Elin Lajord Oppegård

1. Anpassa turen efter hunden

Även om din hund har klarat av långa fjällvandringar på sommaren utan problem kommer en längre skidtur kräva mer av den fysiskt. Tempot är högre och många hundar kommer naturligt vilja dra dig när de får på sig en sele med lina. Fundera därför på hur tränad din hund är och anpassa turen efter det. Önskar du gå en längre tur över flera dagar bör du successivt bygga upp hundens styrka och uthållighet över tid innan ni ger er iväg. Det är inte alltid helt lätt att upptäcka om din hund börjar bli trött, men om hunden verkar långsammare, eller börjar springa bakom dig under turen, kan det vara dags för en paus. Och tänk på att när du vilar i utförsbackar får din hund fortfarande jobba!

2. Investera i en bra sele och draglina

Springer hunden fritt och du endast tänkt gå kortare turer kan det fungera med ett vanligt halsband, men annars är en sele med draglina och midjebälte att föredra. Då har du händerna fria och får förhoppningsvis även draghjälp i spåret. För att undvika skav och obehag bör du testa ut olika selar noggrant på din hund. Fråga gärna i djurbutiken eller hos veterinären om du är osäker på hur den ska sitta. Draglinan bör inte vara för kort så att ni åker in i varandra, men inte heller för lång så att du förlorar kontroll över hunden. Välj med fördel en draglina med stretch så att både du och hunden slipper obehagliga ryck.

3. Skydda tassarna

Lång päls kan göra att det bildas besvärande is- och snöklumpar på hundens ben och mellan trampdynorna. Ett par tasskor eller strumpor skyddar bra mot detta och förebygger köldskador. Går du utanför preparerade skidspår skyddar strumpor även mot den vassa skaren. Gå regelbundet igenom alla tassar och trampdynor och leta efter sår och smörj in torra trampdynor med en fet salva vid behov. Tänk på att framförallt kontrollera området kring sporrarna på hunden då det ofta är känsligt för skav om skorna sitter fel. 

4. Se upp för köldskador 

Olika hundar har olika förutsättningar för att tåla kyla beroende på päls och pälskvalitet. Har du en polarhund som samojed eller siberian husky behöver du sannolikt inte bekymra dig, men en kortpälsad setter, labrador eller pudelblandning kan lätt få köldskador vid lägre temperaturer. Vid tio-femton minusgrader behöver de flesta hundar ett bra täcke för att hålla värmen. Hanhundars testiklar är särskilt utsatta för kyla och kan lätt förfrysas, därför bör du se till att ha ett täcke som skyddar detta område vid kallare temperaturer. Se också till att hunden har något varmt att sitta på om du tänkt ta pauser under turen.

5. Ha respekt för solen

På fjället kan solen vara stark och det är viktigt att ha god uppsikt över hunden en solig dag. Hundar kan liksom oss människor drabbas av så kallad snöblindhet. Det uppkommer när ögat utsätts för stora mängder UV-strålning och ger stark smärta och en ökad ljuskänslighet. Tecken på snöblindhet hos hund kan vara ökat tårflöde, att ögonen blir röda och irriterade eller att hunden kisar med ögonen. Symptomen kan också uppkomma när ni kommit hem från turen så var uppmärksam på om hunden verkar nedstämd eller ljusskygg. Om du tror att din hund har drabbats är det viktigt att hålla hunden inomhus, gärna i ett mörkt rum, tills ni kan uppsöka en veterinär. Snöblindhet uppstår oftast inte vid enstaka dagsturer utan är vanligare vid flera dagars tur i skarp sol.

6. Ta med vatten och energirik mat

Ska du ut på en längre tur behövs påfyllnad av energi längs med vägen, så glöm inte att packa ner matsäck även till din hund. Se till att ge hunden en ordentlig frukost 1-2 timmar innan ni ger er ut. Vet du inte med dig att det finns rinnande bäckar eller vattendrag är det viktigt att ha med tillräckligt med vatten. Kom också ihåg att ge hunden en ordentlig middag när ni väl kommit hem.

7. Var beredd på att olyckor kan ske

Är olyckan framme på fjället kan det vara långt till närmsta veterinär. Se därför till att packa med ett förstahjälpenkit anpassat till hund. Kolla upp innan turen var närmaste veterinär håller till och spara ner numret så du slipper lägga tid på det senare. De flesta försäkringsbolag har idag gratis samtal till onlineveterinär så det kan också vara värt att kolla upp hur du kan få kontakt med dem. Räkna dock inte med att du alltid har täckning på fjället.

8. Välj turskidor utan stålkant

Ett sista råd från veterinären är att undvika skidor med stålkant i den mån det bara går. Stålkanter kan, om man har otur, ge mycket allvarliga skador på ligament, senor och muskler på hunden. Det finns många moderna turskidor utan stålkant som fungerar bra så länge du inte ska köra nedför de allra brantaste eller isigaste fjällsidor.

Skida med hund – Utrustningslista

Sele

En bra sele som passar hunden är A och O på skidturen. ”Weekend Warrior Hundsele” från Hurtta passar hundar som inte drar så tungt (brun sele). Ska hunden dra tyngre är en sele med hög dragpunkt bättre, såsom denna ”Freemotion harness” från Non-stop dogwear (svart sele).

Draglina

Lägg tid på att hitta en lina i passande längd. ”Bungee leash” från Non-stop dogwear har god elasticitet som är en fördel vid snabba stopp och starter för att undvika kraftiga ryck.

Midjebälte

Ett midjebälte gör att du kan ha händerna fria. ”Trekking Belt 2.0” från Non-stop dogwear är vadderat och utformat för att fördela belastningen över ett större område för att skydda din rygg.

Förstahjälpen-kit

Tänk efter före! En förstahjälpenväska anpassat för hund är bra att ha om olyckan skulle vara framme. Den på bild kommer från forstahjalpencentrum.se

Tasstrumpor

Tasstrumpor och skor skyddar mot snöklumpar, kyla och slitage. Lite längre strumpa kan vara att föredra om hunden har lång päls på benen eller ska gå i djup snö eller skare. Dessa kommer från Non-stop dogwear.

Fet salva

En fet salva kan användas mjukgörande på torra och spruckna trampdynor. ”Dermoscent BioBalm”, kan beställas online på de flesta apotek.

Täcke

Välj täcke efter väderlek och din hunds päls. ”Glacier Wool Jacket” från märket Non-stop är ett bra val vid kallare temperaturer.

Goggles till hund

Ska du ut på tur under soliga dagar kan hunden precis som du behöva solglasögon för att undvika skador på ögonen. Dessa kommer från Rex Specs och finns i olika storlekar.

Måste min hund vara kopplad?

Generellt gäller att du alltid ska ha hunden under sådan tillsyn att den hindras från att förfölja vilda djur i skog och mark. Under tiden 1 mars till 20 augusti kräver allemansrätten att du skall ha extra uppsyn över din hund och hunden bör därför enligt Naturvårdsverket i de allra flesta fall hållas kopplad under denna period. I praktiken betyder det att om du ändå önskar ha din hund lös, bör du ha en sådan kontroll att det motsvarar ett osynligt koppel. I nationalparker och naturreservat kan särskilda regler gälla. Läs mer på naturvardsverket.se eller kontakta länsstyrelsen eller kommunen.

Foto: Elin Lajord Oppegård 

Tack till veterinär Elin Lajord Oppegård vid Jessheim Dyreklinikk för hjälp till tipsen i denna artikel.