Ute testar: Tält som står pall

De har piskats av regn och hagel, tyngts av blötsnö och brottats med vilda vindar. Årets tälttest betonade verkligen vikten av att välja rätt modell utifrån väder och terräng. 

Av: Erika Enequist och Lena Hedman

Bäckens brus, suset i björkarna, en vindpust som smeker tältduken. Det är sköna ljud att ha i öronen, en av de där fria nätterna när bara lusten och tillfället bestämmer var du ska bo.

Andra gånger kan det vara smattrande hagel, vrålande vindbyar och dundrande åskstormar. Det är då tältet verkligen sätts på prov, och du som valt ditt med omsorg kan somna tryggt trots allt.

Vindstabilt värre 
Efter årets tälttest är vi övertygade om att den gamla devisen ”kläder efter väder” även gäller tält. Plötsligt blåste det upp till stormstyrka i byarna, och Bergans höga kupoltält drog i väg. Det var med nöd och näppe vi lyckades fånga in tältet innan det hann skadas eller försvinna över vidderna. 

Även om tältets konstruktion är vindstabil med flertalet fästpunkter, så kan uppenbarligen pinnarna ryckas ur marken. Vi flyttade tältet till ett mer skyddat läge, lade stenar på stormlinorna och bytte till gamla rejäla markpinnar med krok.

Fördelar med Bergans tresäsongstält är att det är riktigt lätt, luftigt och har härligt högt i tak. Modellen är avsedd för två men passar bäst för en person, kanske med barn eller hund. Nack­delar är att ytter- och innertält inte är kopplade så uppsättningen är inte väderskyddad, samt att det finns risk för kalldrag. Och tänk på att förankra tältet noga på stormigt fjäll.

Vindstabilt värre är däremot Hillebergs stora tresäsongsnyhet, deras största kupoltält Rogen 3. Det väger bara 400 gram mer än Rogen 2 och bjuder på en betydligt bättre takhöjd. Tältet har två mindre absider och den omtyckta möjlig­heten att rulla upp absiderna för vyer och luftning rätt igenom tältets långsidor. Uppsättningen är intuitiv, enkel och snabb – ett signum för Hilleberg. Rogen 3 är lätt, sträckt och snyggt, men också dyrast i testet.

En nyhet från Norge
I den hårda testvinden stod även Barents Out­doors tunneltält pall, tack vara många fästpunkter och stormlinor. Det rymliga tältet var placerat med kortsidan mot vinden, vilket rekommenderas för tunnlar. En trevlig tresäsongsmodell som även klarade ösregn blandat med hagel bra.

Andra fördelar med Barents är att det är högt i tak och rymligt för tre personer, samt har stor absid. Dessutom är det enkelt att sätta upp med kopplade vävar. 

Barents Outdoor startades i Norge 2020 av Nora Juul Helliksen, barnbarn till grundaren av Helsport som producerade tält i Melhus. Helsport köptes av Brav-koncernen, där även Lundhags ingår, och produktionen flyttades senare. Numera har Nora och tidigare personal fullt upp med Barents Outdoor i de gamla Helsport-lokalerna. 

Testas i Himalaya
Lättviktstält är generellt mindre vindstabila och de tunna vävarna ofta känsligare för vassa stenar, pinnar eller att fastna i dragkedjeöppningen. Som regel gäller att ju lägre vikt desto mer skyddad ­terräng passar tältet för. 

Som alltid finns goda undantag. Ett sådant är testets spännande lättviktskupol Samaya 2,5, konstruerat i enkelväv. Det är ett mycket lätt och extremt vindstabilt fyrsäsongstält som testats och använts under riktigt kalla vinterförhållanden. Det väger minst av de fem testade tälten, men saknar absid. En lös sådan finns att köpa som tillbehör, vilket vi rekommenderar efter testet – den ger förvaringsplats och väderskydd till enkelvävsdörren.

Samaya är liksom Barents Outdoor en nykomling i branschen och drog igång sin produktion i franska Alperna 2018. Deras strävan är att revo­lutionera fyrsäsongstältet. Produktutvecklingen sker i alpin miljö i Chamonix med tester i Himalaya. Ordet Samaya är nepalesiskt och betyder ungefär ”tidens luft”, vilket ska symbolisera grundarnas anknytning till Nepal, dess traditioner och värderingar.

Alla har sin charm
Klassiska fyrsäsongstält kan sägas vara raka motsatsen till Samayas avskalade lättviktare. De är oftast tunga med robusta vävar, förstärkningar, rejäla detaljer, samt många fästpunkter och stormlinor. Yttertältet går ända ner mot marken för att iskalla vindar inte ska leta sig in och föra mig sig allsköns skräp, snö och annan nederbörd – vilket också ställer­ krav på effektiva ventiler i tältets ovandel för att minska risken för kondens.

I testet finns ett typiskt sådant tält, en prisvärd tunnelmodell från Vaude. Det är ett stabilt, välventilerat och tryggt tält – men också tungt och skrymmande. Modellens svaga punkt är inner­tältet, som i fuktigt väder hänger något i sidorna och vid fotänden. Noggrann eftersträckning behöver upprepas regelbundet under blöta turer.

Man kan konstatera att alla de fem testade tälten har starka personligheter, och att de skiljer sig åt i utförande och design. Men de har också mycket gemensamt – alla är högkvalitativa, vindstabila, välventilerade och trygga bostäder för sköna turer i fjällterräng och längs utsatta kuster. 

Att utse en favorit i denna brokiga skara är nästan omöjligt, var och en av de fem modellerna charmar oss på sitt sätt. Till slut föll valet på ett rymligt och bekvämt boende med stor absid. 

Så gick testet till

Tälten har använts under vår, höst och vinter i Jämtlandsfjällen. Det vi testat är uppsättning; hur invändig rymd, ligglängd och sitthöjd är vid boende; vind- och regntålighet samt förvaring av packning. Alla detaljer har granskats, från minsta markfäste till viktig ventilation. 

Tälten har vägts på samma våg men andra uppgifter om material, vattenpelare och annat är tillverkarnas. Priserna varierar mycket, vi anger lägst pris i näthandeln eller ett prisspann när bara någon enstaka butik har det lägre priset. Tälten väger 1,66–3,7 kilo och priserna varierar mellan 4 200 och 15 300 kronor.

Utöver de fem tälten som testats den här gången kan du läsa om sex tidigare testade modeller.

Samaya 2,5

Pris 12 500 kronor 

Vikt 1,66 kilo 

Liggyta 210 x 200 centimeter 

Höjd inne 120 centimeter 

Vattenpelare 10 meter i ytterväv (tre-lagers nylon), 20 meter i golv (DCF, Dyneema Composite Fabric).

Köpinfo samaya-equipment.com

Användning
Lätt expeditionstält för fyra årstider och en till två personer. Enkelvävstält som skyddar och ventilerar. Tältet är självstagande och fungerar allra bäst med absiden som kan köpas till.

Uppsättning
Enkelt att sätta upp med tre färgkodade bågar som träs i bågkanaler. Bågändarna fäster i öljetter. Ett sexkantigt skyddstyg fästs överst i tältet för att täcka ventilen. Tältet säkras med sex markpinnar i hörnen och i de sex stormlinorna, som har dubbla fästen i tältet. När absiden används fästs denna i taket i stället för skyddstyget. 

Beskrivning
Självstagande kupol i trelagers enkelväv. C-formad dubbeldörr, en i nät och den andra i ytterväv, med tvåvägs vattenavvisande dragkedja och utvändig skyddsklaff. Golvet är uppdraget 1,7 decimeter. Invändigt finns två långa fickor plus taknät. Ventilation i taket i form av nätpaneler som öppnas med dragkedjor inifrån, och väderskyddas utifrån av en löstagbar tygpanel. Förstärkta hörn och fästen. Fyra stormlinor med reflex. Vattentät packpåse med rullöppning, markpinnar i plast. Lagningskit med båghylsa, laglappar, plastspännen och extra stormlina. Absiden tillkommer med 700 gram och kostar 2 800 kronor.

Kommentar
Ett fantastiskt lätt och funktionellt tält – spännande med enkelväv och absiden som tillbehör! Självstagande design som tål riktigt hårda vindar. Fungerar bäst för en person, men två personer plus packning ryms när absiden används. Det ger lyxen att slippa ha ryggsäckarna inne i tältet och ger en väderskyddad ingång. 

Raka väggar ger rymd och det är ljuvligt hög sitthöjd. Bra takventilation som öppnas inifrån. Vid vinteranvändning bildades frost i taket, dock utan att droppa på testpersonen. Rejält uppdraget golv och tältväv med hög vattenpelare gör tältet pålitligt i svenska fjäll liksom alpin terräng. Inte bara högsta takhöjden i testet, utan även högsta priset när absiden inkluderas.

Plus: Superlätt. Rymligt. Stabilt. Ventilerat. Året runt.

Minus: Högt pris.

Bergans Superlight Dome 2

Pris 5 800–7 500 kronor

Vikt 1,7 kilo

Liggyta 110 x 220 centimeter

Höjd inne 115 centimeter

Vattenpelare 2 meter i ytterväv (silikon-belagd nylon), 5 meter i golv (PU- och -silikonbelagd nylon).

Köpinfo bergans.com

Användning
Lätt kupoltält med högt i tak. För tre säsonger i skog och fjäll om det inte blåser för kallt. Avsett för två, men mest bekvämt för en person – kanske med barn/hund. 

Uppsättning
Kupoltält där innerväven sätts upp först. Två långa bågar sitter ihop i ett hub-system och bågarna sätts ner i öljetter vid innertältets hörn. Innertältet hakas sedan fast i bågarna med plastfästen. En kort båge går tvärs över taket och håller upp absid och motstående sidoyta. Yttertältet förankras vid takbågen även med kardborre. Röd och svart färg på innertältets remmar med fästpunkter visar var yttertältet ska sättas fast. Sex fästen för markpinnar, sex stormlinor.

Beskrivning
Smal och hög kupolmodell som är självstagande. Tvåmanstältet har en absid som är 80 centimeter djup. Stora dörrar i ytter- och innerväv går längs hela långsidan och dörrvävar kan fästas i sidorna. På andra långsidan finns en liten absidyta utan dragkedja (här kan prylar läggas in utifrån genom att ytterduken dras upp).

Ventil med myggnät vid absidsidan har distanspinne och stängs med kardborre. Nättyg finns i innertältets tak, på övre delen av tältsidorna och i nästan halva innerdörren. Golvet är uppdraget cirka en decimeter. 

Tältet har fyra förvaringsfickor och fästen för torklinor. Extra bågdel finns.

Kommentar
Mycket lätt kupol med riktigt högt i tak. Trivsamt att kika ut med absiden vidöppen. Skönt boende sommartid med allt nättyg som ger luftflöde och mindre risk för kondens – men på blåsigt fjäll kan det bli kalldrag. 

Lite trixig uppsättning som är svår med frusna händer. Att yttertältet sätts upp sist kan ge blött innertält i regn. Nära mellan ytter- och innerdörr kan också göra att regn kommer in i tältet när man går in och ut.

Medelstor absid och lyxig sovyta för en person. Sovplatsen fungerar för två nättare, men om den som sover innerst ska ut måste den kravla över den andra. Stabil konstruktion, men förankra noga i blåsiga lägen.

Plus: Högt i tak. Superlätt. Luftigt. Skön utblick.

Minus: Yttertältet sätts upp separat. Risk för kalldrag.

Hilleberg Rogen 3P

Pris 15 300 kronor

Vikt 2,45 kilo

Liggyta 230 x 160 centimeter

Höjd inne 105 centimeter

Vattenpelare 5 meter i ytterduk (silikonbelagd nylon), 12 meter i golv (PU-belagd nylon).

Köpinfo hilleberg.se

Användning 
Lätt och rymlig kupol för tre, bäst för två. Luftigt och stabilt för tre säsonger på fjäll och vid kust – nätdörrarna utgör dock en risk för kalldrag. Ljuvligt att rulla upp absiderna för vyer. 

Uppsättning
Ytter- och innerväv är kopplade och sätts snabbt upp. Två lika långa bågar träs med lätthet genom utanpåliggande bågkanaler i kors över tältet. Bågändarna fästs i rejäla plastkoppar vars remmar efterjusteras. En kortare båge träs i färgmarkerad kanalöppning vid absidens tak på yttertältets insida, denna stängs sedan och dras åt med en justeringsrem. Den kortare bågen håller ut absidernas tak. 

Absiderna behöver fästas ut med pinnar. Tältet förankras med markpinnar med Y-profil i fästen och stormlinor. 

Beskrivning
Absiderna längs långsidorna har raka, 90 centimeter långa, tvåvägs dragkedjor till -ytterdörrar. Absid-väggarna kan rullas upp för ventilation och vyer. Innerdörrarna är helt i myggnät och kan också fästas upp. Yttertältets väggar går inte ända ner till marken, för ventilation genom innerdörrarnas nät. 

Invändigt ligglängd för 190 centimeter långa och mycket god sitthöjd. Två invändiga fickor finns – vi hade önskat två till – och fem fästen för torklinor. 

Reservbågdel är smart insydd i bågarnas förvaringspåse. Finns i grönt, rött och brunt, väger bara 400 gram mer än Rogen 2. Inner- och yttertält kan användas separat.

Kommentar
Ett behagfullt, lättrest tält med bra ventilation och sköna vyer när absider och innerdörrar rullas upp. Stora dörrar gör det enkelt att ta sig in och ut. Absiderna rymmer en packning vardera, en tredje persons packning får fördelas ut i tältet och absiderna.

Smart att golvet går högt upp med tanke på att ytterväven skurits upp långt från marken. Inga tecken på kondens då luften flödar under ytterduken och genom nätpanelerna i innerdörrarna – det blir dock kyligt kalla fjällnätter. De branta väggarna ger innertältet rymd och taket är högt. 

Detta är testets dyraste tält, men du får en hel del Hillebergsfiness för pengarna.

Plus: Rimlig vikt. Lättrest. Bra utblick och ventilation.

Minus: Högt pris.

Barents Outdoor Trollheimen 3 Ultralight

Pris 7 000–12 000 kronor 

Vikt 2,7 kilo 

Liggyta 165 x 230 centimeter

Höjd inne 110 centimeter

Vattenpelare 3 meter i ytterduk -(silikon-belagd nylon), 5 meter i golv -(silikon-belagd polyester).

Köpinfo barentsoutdoor.no

Användning
Rymligt och högt tunneltält med stor absid och inte alltför tungt. Plats för tre personer alternativt två med barn eller hund. För tre säsonger och vårvinter, även för utsatt fjällterräng.

Uppsättning
Tre lika långa bågar glider lätt genom yttervävens bågkanaler. Reflex finns vid kanalernas ingång för extra synlighet i mörker. Bågarna förankras på ena sidan i plastkoppar. De saknar rem för eftersträckning, men fungerar ändå gott.

Vid första uppsättningen får innertältet förankras i yttertältet, men sedan kan tältet sättas upp med ytter- och innerväv sammankopplade. Den som önskar kan använda yttertältet separat. Tältet har tolv fästen för markpinnar som är Y-formade. Åtta stormlinor finns.

Beskrivning
Rymligt tunneltält med stor absid som är 170 centimeter lång. Två ingångar finns till absiden, vilket gör att det alltid är en ingång i lä. Hela kortsidan kan också rullas upp och fästas vid första bågen. Högt i tak och liggyta för tre personer som är runt 190 centimeter långa. 

Ventiler med nättyg finns vid tältets kortsidor och hålls uppe med kraftiga stag och stormlinor. Höga dörrar kan fästas i sidorna. Innerdörren består till 1/3 av nättyg. Golvet är uppdraget en decimeter. Fästen finns för tre torklinor i innertältets tak. Två större förvaringsfickor och fyra mindre. Extra bågdel.

Kommentar
Härligt stort tunneltält som är befriande enkelt att sätta upp. Högt i tak och stor absid som rymmer mycket packning och matstök. Skön utblick när absidens kortsida rullas upp. Rimlig vikt med tanke på absid-ytan och att tältet erbjuder rejäl sovplats för tre personer.

Luften cirkulerar fint mellan vävarna och minskar kondens. Vi hade dock önskat större del nättyg i innerdörren, även om innerväven ventilerar. Utmärkt att innerväven bildar raka väggar, men taket på ytterväven hänger något när den är våt. 

Tältet är inte så avfasat i sidorna, och kan bli vindutsatt. Bra därför med alla fästen och linor som ger god förankring – men var noga med att placera kortsidan mot vinden. 

Har kostat en del, men finns nu att få tag i till lägre pris.

Plus: Rymligt. Högt i tak. Stor absid. Rimlig vikt. 

Minus: För lite nättyg i innerdörren. Våt väv hänger något.

Vaude Ferret XT 3P Comfort

Pris 4 200–6 500 kronor

Vikt 3,73 kilo

Liggyta 225 x 180 centimeter

Höjd inne 110 centimeter

Vattenpelare 3 meter i ytterduk (PU-belagd nylon), 7 meter i golv (PU-belagd nylon). 

Köpinfo vaude.com

Användning
Året-runt-tunnel för tre personer med härligt stor absid för packning, hund och matlagning. Tältet har bara en absid men med två ytterdörrar. Avfasad form plus rejäla detaljer står emot hårt väder.

Uppsättning 
Enkel uppsättning med kopplat inner- och yttertält som först läggs på marken och förankras med markpinnar i två hörn. Tre färgkodade bågar, varav två är likadana, träs i utanpåliggande bågkanaler – det är lite trögt genom kanalerna där de böjer sig, dock lätt att slutligen sätta änden i öljett som har remjustering. 

Tältet reses genom att pinnar sätts runt om i alla fästen. Slutligen förankras även de sex stormlinorna med pinnar. Eftersträcks noga för att både ytter- och innerväv ska sträckas.

Beskrivning
Stor absid med två ytterdörrar. Innerdörren har två decimeters nätpanel överst, som stängs med vindtät väv. Invändigt är det god sitthöjd vid dörren, två fickor i sidorna plus torklina i taket och fyra fästöglor. 

Högt upp i innertältets fotända finns en nätpanel, utanför en ventil i ytterduken med kardborre. Ventil även i absidens dörrlösa sida. Golvet är ordentligt uppdraget och yttertältets väggar går långt ner mot marken. Rejäla och justerbara fästen för markpinnar. Sex stormlinor med justeringsspännen som linorna kan viras upp på vid packning. Markpinnar med Y-profil. Extra bågprofil ingår. 

Kommentar
Luftig, rymlig och ventilerad tunnel för tre (eller två med hund). Med tydligt avfasade ändar plus rejäla material och detaljer står tältet pall för hårt väder och fyra årstider. Stor absid rymmer matlagning och rejält med packning. Härligt att öppna absidens båda öppningar och innerdörren för sköna utblickar. Även om sovytan är lång och bred nog för tre, så kan innertältet vid blåsigt och blött väder hänga och stjäla rymd – med risken att kondens hamnar på sovsäckar. Därför behövs omsorgsfull eftersträckning och gärna någon till torklina i taket så duken sträcks. Kort sagt en tung, skrymmande men också funktionell och prisvärd tunnel.

Plus: Tåligt. Stabilt. Rymlig absid. Fluorkarbonfritt. 

Minus: Tungt. Skrymmande. Risk för hängande duk. 

6 TIDIGARE TESTADE TÄLT

Bra tältmodeller blir kvar på marknaden. Här visar vi allt från lätta kupoler till tunneltält med stora absider som testats tidigare i Utemagasinet.

VAUDE TAURUS UL 2 

Testat Utemagasinet 7/2016

Pris 4 500 kronor

Vikt 1,9 kilo

Liggyta 130 x 220 centimeter 

Höjd inne 105 centimeter 

Vattenpelare 3 meter i ytterväv (silikonbelagd nylon), 10 meter i golv (PU-belagd nylon). 

Köpinfo vaude.com

SÅ FUNKAR DET
Prisvärt och lätt kupoltält för tre säsonger – fungerar på tur i fjäll, vid kust, på cykel och på resa. 

Uppsättningen är snabb och väderskyddad med ytter- och innertält kopplade, dock är bågkanalerna något tajta. Det är en ingång till absiden som rymmer två ryggsäckar. 

Att bo i tältet är trivsamt med god takhöjd och två 190 centimeter långa personer får bra ligglängd – men kanske lite trångt på bredden om de är storväxta. 
Luften flödar in under ytterväven och genom nättyg i halva innerdörren (kan stängas till) vilket ger god ventilation. 

Det är mysigt att ligga och kika ut genom den öppna absiden, även i regn då taket skyddar den helöppna dörrpanelen. 

HELSPORT LOFOTEN SUPERLIGHT 2

Testat Utemagasinets prylguide 2020

Pris 7 675 kronor

Vikt 2 kilo

Liggyta 135 x 220 centimeter

Höjd inne 105 centimeter

Vattenpelare 2 meter i yttertält (silikonbelagd nylon), 3 meter i golv (silikonbelagd nylon).

Köpinfo helsport.no

SÅ FUNKAR DET
2020 års testvinnare är en rymlig och lätt tunnelmodell för tre säsonger. Den superstora absiden ger plats för packning och matlagning, samt kan öppnas upp för -utblick och ventilation. 

Riktigt bra sitthöjd i innertältet, och gult innertält ger en varm känsla. Trots att absiden är så stor är tältet lätt, vilket delvis beror på den tunna men slitstarka väven (som dock kan bli lite hängig när den är våt). 

Ytterväven går långt ner och ventilationen är ändå okej – med mer nättyg i innerdörren hade luften cirkulerat ännu bättre. 

Intuitiv uppsättning med kopplade vävar, men ett minus för att längsta mittbågen kräver rejäl kraft för att sätta i fästet, något som kan bli bättre efter hand.

URBERG 2-PERSON UL

Testat Utemagasinets prylguide 2021

Pris 4 295 kronor

Vikt 2,1 kilo

Liggyta 125 x 220 centimeter

Höjd inne 103 centimeter

Vattenpelare 3 meter i ytterväv -(silikonbelagd nylon), 5 meter i golv -(PU-belagd nylon).

Köpinfo outnorth.se

SÅ FUNKAR DET
Prisvärd tresäsongskupol som är självstagande, samt vindstabil nog för fjäll och havsklippor. Bra komfort med rejäl ligglängd och sitthöjd som funkar för två 190 centimeter långa och bredaxlade personer. Tältet är symmetriskt och det går även att sova skavfötters. 

En packning ryms lätt i absiden, kanske en hund, men inte matlagning. Uppsättningen är rätt enkel men bra att öva hemma. Nackdelen med att sätta upp inner- och -yttertält var för sig är att vid regn blir innertältet lätt blött. 

Vi tycker att dörrarnas fästen borde vara elastiska hellre än ha dragsko, och ytter-dörrens fäste borde sitta högre upp. Men det är bra och stora förvaringsfickor.

Jack Wolfskin Exolight 2

Testat Utemagasinet 6/2018

Pris 5 000 kronor

Vikt 2,1 kilo

Liggyta 120 x 215 centimeter

Höjd inne 100 centimeter

Vattenpelare 1,5 meter i ytterväv (silikonbelagd nylon), 5 meter i golv (silikonbelagd nylon). 

Köpinfo jack-wolfskin.com 

SÅ FUNKAR DET
Lätt och luftig kupol för tre säsonger. Passar på skyddade, varma sommarturer och aktiva resor. 

Uppsättningen är snabb med kopplad ytter- och innerväv och bågarna är sammanfogade i ett hubsystem. Bra ventilation och praktiskt med två absider och stora dörrar som kan öppnas för luft och utsikt. 

Låg vattenpelare på ytterväven, men tältet klarade testets ösregn och vind. Innertältets nätpaneler kan inte stängas med tät väv, så det kan bli kallt i kyliga vindar. 

En person på 190 centimeter ryms att sova och kan sitta rak i mitten av tältet, men för två långa och breda personer blir det trångt. Bekvämast för en person. 

Behaglig färg och fluorkarbonfri väv. 

Fjällräven Abisko Lite 2 

Testat Utemagasinet 7–8/2016

Pris 7 400 kronor

Vikt 2,2 kilo

Liggyta 115–130 x 220 centimeter

Höjd inne 90 centimeter 

Vattenpelare 3 meter i ytterväv -(silikonbelagd nylon), 6 meter i golv -(PU-belagd nylon).

Köpinfo fjallraven.se 

SÅ FUNKAR DET:
Vindstabilt, ventilerat och tåligt tunneltält som passar på fjället och i andra utsatta miljöer. Klarar även vinter i mindre exponerade områden. 

Väderskyddad uppsättning när ytter- och innertält sitter ihop. Härligt att yttertältets ändar kan rullas upp för utsikt och luftflöde. Rymlig absid som är hela 120 centimeter djup. Luftigt med bra ventiler och hela innerdörren har nättyg/kan stängas med tät väv). 

Sitthöjden är lägre, men ligglängden fungerar även för knappt 190 centimeter långa. Bäst är tältet för en person. Vid regn hänger ytterväven vid den sluttande fot-ändan – spänn ut väven ordentligt. 

I stort sett ett trevligt och välutrustat tält, till rimlig vikt. Väven är fluorkarbonfri. 

EXPED OUTER SPACE 2

Testat Utemagasinets prylguide 2020

Pris 6 500 kronor

Vikt 2,85 kilo

Liggyta 130 x 215 centimeter

Höjd inne 110 centimeter

Vattenpelare 3 meter i ytterväv (polyester), 5 meter i golv (PU-belagd polyester).

Köpinfo exped.com

SÅ FUNKAR DET 
En speciell kupol för två, vars gigantiska och höga absid rymmer två cyklar. Fungerar för tre säsonger och uppsättningen är väderskyddad tack vare att ytter- och innertält är kopplade. 

Tältet är rätt enkelt att sätta upp, även om bågkonstruktionen har två X- och två Y-kopplingar. Det finns en ytterdörr till absiden och en till innertältet. Härligt när absidens sidor rullas upp vid stilla väder. 

Bra ligglängd och mycket generös sitthöjd invändigt, och eftersom innertältet till stor del är i nättyg är ventilationen bra. Det i kombination med hög vikt gör modellen lämplig för varma dagar då det inte -behöver bäras – till exempel på cykelturer, paddling och som basläger.