Utemat på pinne

Utemat på pinne

Vem behöver grytor, stekpannor och bestick när skogen kryllar av pinnar? Vi bad utesmarta kocken Susanne Jonsson påminna oss om de där klassiska munsbitarna, som tillagas i ett nafs över öppen eld.

RECEPT: SUSANNE JONSSON/SUSANNES SKAFFERI, FOTO: SOFIE LANTTO

S'MORES

Gyllene marshmallows, smält choklad och knaprigt kex. En klassisk camping-bakelse som alltid är lika god och uppskattad.

Du behöver:

Marshmallows
Kex (vi använde fyrkantiga Kornmo fullkornskex)
Chokladbitar eller -plattor

Grilla marshmallows över glöden så att de får färg och börjar smälta. Lägg på ett kex, toppa med en chokladbit och ytterli-gare ett kex. Låt chokladen smälta. Njut! 

Tips! Färdig pizzadeg jäser mer än egengjord pinnbrödsdeg vid gräddningen. Därför kan det vara bra att göra pinnbröden något mindre från början.

SNABBA PINNBRÖD

4 portioner

Vem gillar inte nygrillat bröd, med doft och smak av lägereld? Pinnbröd är en favorit i alla åldrar – och enklare än så här blir det knappast.

Du behöver:

1 påse färdig pizzadeg, 400 g (vi använde den med surdeg)

Dela degen i 6–8 bitar, rulla ut längder och rulla dem runt grillpinnar. Grilla pinnbröden över glöden tills de är gyllene och genomgräddade. 

 

GÖR DIN EGEN DEG

4 portioner

Att göra egen pinnbrödsdeg går nästan lika fort som att använda färdigdeg.

Du behöver:

5 dl vetemjöl
2 dl kallt vatten 1 tsk bakpulver 0,25 tsk salt

Blanda alla ingredienser. Om degen är för kladdig för att baka ut, tillsätt mer mjöl. 

Tips! Grilla till många hungriga gäster? Använd halster så går det snabbare.

FALUBURGARE

På senare år har den konkurrerats ut av sina smalare kollegor kring landets lägereldar. Men falukorven är och förblir en klassiker.

Du behöver:

Falukorv, skivad
Dina favorittillbehör – till exempel senap, ketchup, bostongurka, bröd, rostad lök, dressing, grönsaker.

Sätt korven på pinnen, grilla över glöd till vacker färg och servera med dina valda tillbehör. 

Tips! Detta är ett perfekt sätt att piffa upp bullar som har blivit lite torra. Och ja, det funkar med vanilj- eller karde mummabullar också.

GRILLADE KANELBULLAR

Har du aldrig satt en kanelbulle på en pinne och grillat den varm och knaprig över öppen eld, så är det hög tid. Som nybakat – men nästan ännu godare.

Du behöver:

Kanelbullar (hembakade eller köpta)

Trä bullarna på pinnar och värm dem över elden, tills de har fått lite färg och är genomvarma. 

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!